Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kristdemokraterna om satsningar på barnfamiljer Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kristdemokraterna presenterar sin budget

Uppdaterad
Publicerad

En förbättring av äldres boendesituation, breda skattesänkningar och mindre småbarnsgrupper – det är några av satsningarna som finns med i Kristdemokraternas budget, som presenterades under rubriken ”En välfärd att lita på”.

Fokus låg på en förbättrad livskvalitet för äldre och skattesänkningar som ska göra det lättare för utsatta grupper att få jobb, när Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson, presenterade partiets budget på torsdagen.

Forssmed och Busch Thor började med att prata om flera ”svåra kriser” i Sverige, inom till exempel sjukvården och polisen. Flera utsatta grupper har svårt att hitta jobb, samtidigt som det finns lediga jobb där man inte hittat en person att anställa, enligt Forssmed.

Vill motverka ensamhet bland äldre

Kristdemokraterna vill ha flera reformer som ska göra det mer lönsamt att arbeta och att arbeta högre upp i åldrarna, samt ska skapa ytterligare jobb.

Partiet föreslår en bred skattesänkning för personer med lägre löner och en höjning av brytpunkten för när statlig skatt ska betalas för personer med högre inkomster. KD vill också bygga ut rut-avdraget.

Partiet har sedan tidigare sagt att de vill satsa på att förbättra boendesituationen för äldre.

– Tusentals äldreboendeplatser saknas, och trots att vi har äldre som har beslut om att de får flytta in på boende så saknas det platser, säger Ebba Busch Thor.

Man vill också motverka ensamhet bland äldre.

Barnfamiljers ekonomi ska stärkas

KD föreslår också i sin budget att barnfamiljers ekonomi ska stärkas.

– Vi föreslår en riktad skattesänkning till arbetande föräldrar med 500 kronor per arbetande förälder, säger Ebba Bush Thor.

Partiet vill ha max 12 barn i småbarnsgrupper. För att detta ska kunna genomföras vill KD skjuta till ytterligare medel. Staten ska tillföra två miljarder kronor, kommunerna tre miljarder och dessutom ska höjt tak i maxtaxan bidra med 1,2 miljarder kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet