Sverigedemokraternas ekonomisk politiska talesperson Oscar Sjöstedt presenterar partiets budgetmotion Foto: Pontus Lundahl/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Sverigedemokraterna presenterar sin budget

Uppdaterad
Publicerad

Satsningar riktade mot löntagare och företag ska stärka Sverige inför en kommande lågkonjunktur. På torsdagen presenterade Sverigedemokraterna sin budget.

Sverige är på väg mot kärvare tider, därför vill Sverigedemokraterna satsa på att stärka löntagare, företagare och kommuner, berättade partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt när han presenterade SD:s budget på torsdagen.

Partiet ska bland annat satsa 25 miljarder kronor årligen som fokuseras mot personer i de lägsta inkomstgrupperna, och de som ofrivilligt arbetar deltid ska kunna gå upp i heltid.

– Löntagarna ska få skattelättnader. Det vi gör i den större skattereformen är att avskaffa begreppet inkomst av pension och inkluderar i inkomst av arbete.

Andra satsningar riktar sig mot vården, rättsväsendet och äldre.

– Ju äldre man blir desto mer tjänar man på SD:s politik, säger Oscar Sjöstedt.

Även mindre företag ska få skattelättnader.

Ännu inte tagit ställning till M:s budget

Sverigedemokraterna har ännu inte tagit ställning till om partiet kommer att ställa sig bakom Moderaternas budgetförslag i riksdagen.

– Vi kommer att sätta oss ned och titta på de andra partiernas alternativ, i synnerhet Moderaternas, säger Oscar Sjöstedt.

Han säger att SD framför allt vill se om Moderaternas budget uppfyller SD:s krav på bland annat minskade migrationsrelaterade utgifter.

– Ser vi det är sannolikheten hög för att de får stöd av våra 62 ledamöter. Får vi inte se det faller sannolikheten drastiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet