På samma sätt som KD+M gör en gemensam budgetreservation kan också S+MP+C+L göra det. Det kan i så fall leda till att finansutskottet på måndag bestämmer att det blir huvudförslaget istället för den nuvarande propositionen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Här är alternativen inför nästa veckas budgetomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Utgången i nästa veckas budgetomröstning är fortfarande osäker och tiden är knapp. Efter Sverigedemokraternas besked att de tänker rösta ja till M:s och KD:s budgetförlag ökar pressen på Centerpartiet och Liberalerna.

På måndag fattar riksdagens finansutskott beslut om vilka budgetförslag som kommer att ställas mot varandra i voteringen på onsdag. En proposition från övergångsregeringen och fem konkurrerande budgetmotioner finns på bordet, men det kan bli reservationerna i finansutskottet som avgör. Bollen ligger hos Centerpartiet, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. 

Praxis i Sveriges riksdag har varit att partierna röstar på sina egna förslag och lägger ned rösterna i följande omröstningar. Hösten 2014 valde SD att bryta praxis och fälla regeringens budget genom att rösta med alliansen. 

I nästa vecka tänker de rösta med M och KD, vilket innebär att avgörandet landar hos Centerpartiet och Liberalerna. 

De har tre alternativ:

Centerpartiet och Liberalerna lägger ned sina röster

C och L har tidigare i höst sagt att de kommer att följa praxis och lägga ned sina röster om övergångsregeringens förslag ställs mot M och KD. Skulle de välja att göra det vinner Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag. Så kan fallet bli om förhandlingarna går trögt eller har havererat. 

Resultat: M och KD:s budgetsförslag vinner

C och L röstar ja till övergångsregeringens budget i nuvarande form

C och L har hittills sagt att de inte ska rösta på övergångsregeringens budget. Men det skulle kunna bli fallet om förhandlingarna har gått så långt att de kan försvara beslutet genom att peka ut reformer som de får med i ändringsbudgeten tidigt nästa år. 

Resultat: Övergångsregeringens budget vinner

C+L+S+MP lämnar in en gemensam reservation

På samma sätt som KD+M gör en gemensam budgetreservation kan också S+MP+C+L göra det. Det kan i så fall leda till att finansutskottet på måndag bestämmer att det blir huvudförslaget istället för den nuvarande propositionen. Skulle man till exempel vilja ha sänkta inkomstskatter nästa år behöver beslutet tas före årsskiftet. Annars får reformerna vänta till 2020. En gemensam budgetreservation förutsätter att partierna kommit väldigt långt i förhandlingarna. Förslaget kan dock falla om inte det inte godtas av Vänsterpartiet. 

Resultat: C+L+S+MP:s reservation vinner (om V lägger ned sina röster)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet