I dag träffar Stefan Löfven talmannen

Uppdaterad
Publicerad

I dag måndag börjar en intensiv politisk vecka för Sverige.

Efter en helg fylld av möten ska Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven i dag träffa talmannen för att uppdatera honom om hur det går med regeringsbildningen. Senare under dagen väntas talmannen kommentera regeringsbildningen.

I veckan kan Sverige till slut få en statsminister. Under helgen höll flera partier möten utan att något läcktes, vilket tyder på att det finns en möjlig överenskommelse, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.

Regeringsbildningen

– Att de är så här tysta tyder på att förhandlingarna går bra. Ingen vill förstöra dem genom att läcka och det i sig skapar ett förtroende mellan partierna, vilket är nog så viktigt om man ska samarbeta kring ett sakpolitiskt program. Men vi ska inte utesluta att det går åt skogen också.

L lägger ner röster

De pågående mötena kan också avgöra onsdagens omröstning om Socialdemokraternas övergångsbudget.

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson säger till SVT Nyheter att Liberalerna kommer följa praxis och lägga ner sina röster i budgetomröstningen.

Det innebär att C får en avgörande roll. Skulle de lägga ner sina röster går en M+KD-budget igenom, och stödjer de övergångsbudgeten blir det den som går igenom. Centerpartiet väntas ge ett besked i dag 10:00 på en presskonferens, erfar SVT Nyheter.

Löfven träffar talmannen

I dag ska Stefan Löfven lämna rapport till talmannen Andreas Norlén om hur det går med hans ansträngningar att få ihop ett regeringsunderlag. Svaret beror till stor del på vad Centerpartiet och Liberalerna anser om förhandlingsresultatet. Under dagen väntas också Andreas Norlén kommentera nästa steg i regeringsbildningen.

Det första möjliga tillfället för en sådan omröstning är på onsdag den 12 december, men den kan bli uppskjuten om Stefan Löfven har goda skäl att begära det.

Varken Socialdemokraterna eller talmannens pressekreterare vill kommentera dagens schema.

Hektisk politisk vecka

Måndag 10 december:

S-ledaren Stefan Löfven ska lämna rapport om regeringsförhandlingarna till talmannen.

Riksdagens finansutskott slutbehandlar budgetförslag för 2019.

Tisdag 11 december:

Liberalerna har kallat in sitt partiråd. Kan dock ställas in om det inte finns ett konkret förslag att ta ställning till.

Onsdag 12 december:

Omröstning i riksdagen om 2019 års budget.

Första möjliga tillfälle för eventuell statsministeromröstning.

Torsdag 13 december:

EU-toppmöte inleds i Bryssel.

Om Stefan Löfven har valts till statsminister ska han presentera sina ministrar och avge regeringsförklaring. Följs av skifteskonselj för den nya regeringen på slottet.

Fredag 14 december:

EU-toppmöte i Bryssel.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet