Foto: TT

Centerpartiet vill att äldre ska få studielån

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det Centerpartiets dag under politikerveckan i Visby. Partiledaren Annie Lööf vill höja den övre åldergränsen för studiemedel och studielån till 60 år.

– Jag tror att väldigt många uppfattar att det finns en orättvisa av att man inte kan få studielån högre upp i åldrarna, säger hon till Sveriges Radio.

I dag kan man få bidrag och lån från Centrala studiestödsnämnden, CSN, för högskole- och universitetsstudier i högst sex år, i normalfallet. Från 47 års ålder sker en successiv minskning av antalet veckor som man kan få stödet och den som är över 56 får ingenting alla. Den gränsen vill alltså Centerpartiet höja.

Bra bit till

– Vi ställer väldigt stora krav på dem som är äldre i arbetskraften att ställa om för att kunna matchas till jobb och för att kunna förlänga sitt arbetsliv. då är det rimligt att vi har ett studiestöd som inte fasas ut vid 47 års ålder, utan som fortsätter att gälla en bra bit till, säger Annie Lööf.

Almedalen 2017

Centerpartiet vill också luckra upp lagen om anställningsskydd (las). I en artikel på DN Debatt skriver Annie Lööf att hon vill att företag med upp till 50 anställda ska kunna bortse från lagens turordningsregler.

Behålla bidrag

Hon upprepar även sitt gamla förslag på en så kallad arbetsförmedlarpeng. Det företag som kan förmedla ett varaktigt jobb till en långtidsarbetslös ska kunna få upp till 100 000 kronor för besväret.

Förutom detta vill centerledaren att bidragstagare som börjar arbeta ska få behålla en större del av bidraget. För varje hundralapp som någon som får ekonomiskt bistånd tjänar ska bidraget endast minskas med 50 kronor. Det ska gälla under två år.

”Eftersom resan till heltidsjobb ofta börjar med en kortare timanställning är detta en viktig pusselbit för att öka drivkrafterna att börja jobba”, skriver Annie Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet