Foto: TT/SVT

Centerpartiets strategi: Vill locka över Miljöpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill locka över Miljöpartiet för att bli det största blocket. Det säger Centerpartiets Fredrick Federley, i SVT:s Agenda i kväll.

Just nu är det Stefan Löfven (S) som har i uppdrag av talmannen att försöka bilda en ny regering. Men Fredrick Federley tror inte att Löfven kommer lyckas. Istället tror han att Ulf Kristersson (M) får tillbaka uppdraget.

– Det är då jag hoppas att vi får ett begåvat samtal, där vi kan få det stödet som gör att vi är största blocket och som gör att vi har möjlighet att bilda en Alliansregering, säger Fredrick Federley, andre vice ordförande för Centerpartiet och europaparlamentariker.

Agenda

Och strategin är att försöka få Miljöpartiet att svänga över. Vilket skulle innebära att de blågröna skulle bli största block med 159 mandat. En lösning som Centerpartiet gärna ser, säger Federley i SVT:s Agenda.

– Miljöpartiet kan bryta sig ur det rödgröna blocket, det gör att de rödgröna blir mindre än Alliansen. Det finns flera vägar framåt här, det bara måste prövas ordentligt.

Hur ska ni locka Miljöpartiet?

– Det finns olika sätt. Jag kommer inte att föra de förhandlingarna framåt, vi lägger det förtroendet på våra partiledare.

”Finns inte på kartan”

Att ett blågrönt samarbete skulle kunna fällas av att Sverigedemokraterna röstar på Socialdemokraternas budget, ser Federley inte som ett hinder.

– Om vi är det största blocket så är vi redo att kliva fram. Nu är vi ju inte det utan det skiljer på det där ynka lilla mandatet.

Hittills har Miljöpartiet bestämt sagt nej till att sitta i en moderatledd regering, istället hoppas man på en mittenregering med C och L. Men den dörren är stängd, enligt Federley.

– Vi vill inte delta i en socialdemokratiskt ledd regering, det finns inte på kartan.

Se mer i Agenda 21:15 i SVT2 och i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet