Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson i Centerpartiet gick emot sitt partis linje och röstade nej till Stefan Löfven i dagens statsministeromröstning. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Centerpartist röstade nej till Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) gick emot sitt partis linje och röstade nej till Stefan Löfven (S) i dagens statsministeromröstning. Beslutet meddelar hon på Facebook.

I omröstningen röstade socialdemokrater och miljöpartister ja till Löfven, medan ledamöter från M, KD och SD röstade nej.

Vänsterpartister, centerpartister och liberaler valde att lägga ned sina röster för att släppa fram Löfven.

Regeringsbildningen

”Rätt beslut”

Helena Lindahl valde att gå emot sitt partis beslut att släppa fram Löfven.

”För mig är det rätt beslut att ta och jag har inte funnit något skäl att ompröva min linje”, skriver hon i ett inlägg på Facebook.

Inlägget, där hon förklarar varför hon röstar nej till Löfven, publicerades i dag.

”Jag kan inte stoppa Löfven från att bli vald, men han är inte och kommer aldrig att bli min statsminister. Därför är det för mig självklart att inte stödja hans fortsatta regerande”, skriver Lindahl.

Lööf visste om beslutet

Centerns partiledare Annie Lööf var medveten om att en partikamrat skulle gå emot partipiskan.

– Det visste vi, det har varit känt sedan tidigare att en riksdagsledamot röstade rött i dag. Hon kunde helt enkelt inte tolerera Stefan Löfven som statsminister, säger Annie Lööf, till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet