Talmannen: ”Jag känner en stor lättnad – det var den här regeringen som kunde träda till”

Uppdaterad
Publicerad

Talmannen Andreas Norlén säger att han känner en stor lättnad att Sverige får en regering.

– Vid den här tidpunkten i historien var det den här regeringen som kunde träda till, säger han i SVT:s Morgonstudion.

– Jag känner en stor lättnad. Det har dröjt allt för länge. Det är bra att Sverige får en regering, sade talmannen Andreas Norlén i SVT:s Morgonstudion ett par timmar före statsministeromröstningen på fredagen.

Är förtroendet räddat nu efter den här stökiga hösten?

– Jag tror ett extra val hade varit skadligt för förtroendet. Det var en mätning i går som visade att förtroendet skadats efter den här utdragna processen.

Hade du kunnat gjort på något annat sätt?

– Det kommer säkert göras olika utvärderingar och bedömningar i efterhand. Jag tycker att jag vid varje tidpunkt när jag fattade olika beslut hade goda skäl för dom.

”Rimlig och rättvis”

Trots att det tagit lång att bilda en ny regering anser talmannen att processen är rättvis.

– Jag tycker att processen som helhet i all väsentligt är rimlig och rättvis mot partierna, sade talmannen Andreas Norlén.

– Det var rimligt att ge en liten extra tidsfrist och det fungerade uppenbarligen eftersom det nu förmodligen kommer att väljas en statsminister.

Politikerförtroende

Han avböjer dock att uttala sig om den undersökning som SVT Nyheter publicerade på torsdagen, som uppgav att förtroendet för politikerna minskat sedan valet.

– Jag vill inte göra någon spekulation där heller.

– Vid den här tidpunkten i historien var det den här regeringen som kunde träda till, sade talmannen Andreas Norlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.