Riksdagsledamoten för Centerpartiet Staffan Danielsson får inte vara med när riksdagsgruppen diskuterar flyktingfrågor. ARKIVBILD. Foto: TT

Centerpartist utestängs från samtal

Publicerad

Centerriksdagsmannen Staffan Danielsson får inte längre vara med på riksdagsgruppens möten när migrationsfrågor behandlas.
– Jag är chockad, ledsen och upprörd, säger han till TT.

Anledningen är att Danielsson enligt gruppledaren Anders W Jonsson (C) brutit mot riksdagsgruppens spelregler.

– Då förbehåller jag mig rätten att inte ge honom tillgång till all information fullt ut, säger Jonsson.

Vilka spelregler vill han inte gå in på. Men enligt Danielsson handlar det om att han uttalat sig i flyktingfrågor utan att ha rådgjort med partiets migrationspolitiska talesperson. Danielsson är för en mycket striktare flyktingpolitik än partiet, något han redogjort för under medverkan i SVT. På Centerstämman i september blev han tydligt nedröstad när han föreslog bland annat tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller.

Senare gick C-ledningen med på tillfälliga uppehållstillstånd i den migrationspolitiska uppgörelsen med regeringen.

Enligt Jonsson är det ett speciellt läge just nu med intensiva kontakter med andra partier i flyktingfrågan. Därför ska Danielsson inte få samma information som övriga ledamöter.

– Det här är en helt orimlig påföljd. När hände det senast att en centerpartist blev utestängd från sin egen riksdagsgrupp? Jag är en lojal och lagspelande centerpartist, säger Danielsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer