Anders W Jonsson, Centerns förste vice ordförande, tillsammans med partiordförande Annie Lööf. Foto: Scanpix

Centertopp går emot månggiftetankar

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets ledning tar nu avstånd från det omdiskuterade förslaget till nytt idéprogram.
Partitoppen Anders W Jonsson säger till SVT att månggifte inte kommer att antas av partistyrelsen.

Det har stormat rejält kring Centerpartiet efter att Per Ankersjö presenterade förslaget strax före jul.

Sedan dess har partidistrikt gått samman för att fälla förslaget till nytt idéprogram, som ska behandlas på en extrastämma i slutet av mars och kritiken har varit både öppen och hård från alla delar inom Centern. Partiledaren Annie Lööf själv har ännu inte kommenterat förslaget och inte tagit avstånd från något av innehållet, som av flera företrädare för Centern betecknats som löjeväckande.

Men nu säger partiets förste vice ordförande, Anders W Jonsson, att det som står i programmet om månggifte inte kommer att antas av partistyrelsen när den i februari tar ställning till dokumentet om partiets framtida politik.

Även andra punkter som slopad skolplikt och fri invandring har väckt intern kritik i partiet.

Idéerna i programförslaget är väldigt långt från partiets rötter. Och det kanske var meningen. För det var partistyrelsen med Annie Lööf i spetsen som valde ut den grupp som skulle arbeta fram ett nytt idéprogram. De som varit tongivande i gruppen står Annie Lööf nära och är inflytelserika i partiets nyliberala falang.

Innan Annie Lööf blev partiledare hyste hon själv värderingar som brukar kallas nyliberala. Hon förespråkade till exempel platt skatt och införande av marknadshyror.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet