Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi vuxna är vaccinerade, så det känns säkert” säger Ingrid Alvarez som ska åka till Berlin med familjen under höstlovet. Foto: Cornelia Schauermann/SVT

Slopade restriktioner lyft för charterbolagen

Publicerad

Många familjer planerar just nu charterresor under höstlovet. Enligt några av de stora resebolagen närmar sig resandet samma nivåer som innan pandemin.

– Det är bara en handfull stolar kvar, säger Peik Martin, försäljningsdirektör på Tui.

På passexpeditionen på Kungsholmen i Stockholm är det många som vill hinna förnya sina pass inför olika resor nu när restriktionerna har släppt och höstlovet närmar sig.

– Jag känner ingen större oro. Om man inte avråds så tänker inte jag vara mer försiktig än vad jag ombeds vara, säger Daniel Borgefors som hoppas kunna boka en sistaminuten-resa för familjen.

Hårt tryck inför höstlovet

Men för den som inte redan har bokat kan det bli svårt eftersom nästan alla paketresor redan är fullbokade under höstlovsveckan. Enligt Ving är nära 9 av 10 resor bokade inför höstlovet, totalt handlar det om 6 000 resenärer. Tui har bara enstaka platser kvar.

Sedan vaccinationstakten kom igång ordentligt och de sista restriktionerna släppte har bokningarna skjutit i höjden. Enligt de stora charterbolagen är solresorna uppe i nästan samma nivåer som före pandemin. Under höstlovet är det bara mellan 10 och 20 procent färre resenärer än 2019 enligt Tui och Apollo. Även Ving har något färre bokningar.

Den stora skillnaden är att fler åker till Kanarieöarna och färre längre bort till ställen som Thailand. Detta eftersom vissa av de vanliga resmålen längre bort inte har öppnat ännu.

Viktigt ha koll på resmålet

Det finns fortfarande en pandemieffekt, bland annat eftersom utbudet är något lägre än förr. Men för fullvaccinerade är det numera rätt lätt att resa när de flesta restriktionerna har släppt enligt Tui, men man bör ha koll på vad som krävs innan man reser.

– Åker man utanför EU så kan det finnas länder som fortsatt kräver ett coronatest antingen på förhand eller på plats och då hjälper vi våra kunder med information. Så det är kanske det man ska vara lite observant med, säger Peik Martin på Tui.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer