Emmy: Hej! jag undrar om det finns risk för att drabbas av förlossningspsykos om man får ett barn till? Jag gick länge med svåra symtom innan jag sökte hjälp första gången,mycket tvångstankar och tankar på att skada mitt barn. Är orolig för att det kommer tillbaka om jag får ett barn till. Hur tycker du man ska tänka kring detta? hur vanligt är förlossningspsykos? är det alltid med start i en förlossnigsdepression eller kan det vara frånkopplat det? mvh Emmy
Christine Rubertsson: Hej Emmy
Har du talat med din barnmorska så att ni kan göra en plan inför och efter förlossningen. Du kanske har någon kontakt inom psykiatrin sedan förut?
Ella: Jag drabbades av en depression efter att min dotter föddes. Den utlösande faktorn var troligtvis den traumatiska förlossningen som höll på att sluta illa för min del. Hur vanligt är det att man kan drabbas igen vid ett andra barn? Finns det något som säger att man har större risk att drabbas igen? Tidigare i livet har jag inte varit deprimerad och jag mådde bra under hela min graviditet. Min depression höll i sig i cirka två månader. Medicin och samtal fick mig att komma tillbaka till livet.
Christine Rubertsson: Hej Ella
Har man haft tidigare depressioner är det viktigt att samtala med din barnmorska så att ni kan göra en plan om du skulle drabbas igen. Bra att du fick hjälp med samtal och medicin. Då vet du att det fungerar. Angående din traumatiska förlossning kan du behöva bearbeta den om du inte gjort det. Din barnmorska kan hjälpa dig med det också.
Vänliga hälsningar
Christine
Mamma till gravid dotter: Vi har en dotter som är gravid. Hon har varit nedstämd, ledsen, gråtit emellanåt och har haft eller har ett otroligt kontrollbehov.Har läst på allt som går omkring förlossning, vad som är rätt och hur saker hänger ihop. jag har försökt att få henne att gå och prata med någon terapeut men hon vill hjälpa sig själv. hon ser inte själv sitt behov. hur kan jag få henne att gå till en lämplig terapeut?
Christine Rubertsson: Hej Mamma
Bra att du uppmärksammat din dotters problem och att hon har dig. Tror du att hon är rädd för förlossningen? Har hon samtalat med sin barnmorska om det ? Förklara att hon inte är ensam att känna såhär och att det finns hjälp att få.
Vänliga hälsningar
Christine
Christine Rubertsson: Hej, har en dotter på 2 månader. Vi hade en jobbig början. 2veckor på IVA pga infektion. Men nu mår våran dotter bra. Men jag har min oro. Äter antidepressiv medicin. Känner mig stressad och oroad av att vara själv med vår dotter. Vad kan man göra för att det ska bli bättre? Psykolog eller kurator? Övningar?
Christine Rubertsson: Hej Noris
Du har fått en jobbig början och fortsätter att vara orolig. Kan du prata med din BVC sjuksköterska? Har du några väninnor som du kan prata med? Finns det någon öppen förskola där du bor? Kontakta annars den som skrivit ut din antidepressiva medicin och be om att få stödsamtal med BVC psykolog. Övningar som du funderar på skulle kunna vara spädbarnsmassage tillsammans med din dotter.
Vänliga hälsningar
Christine
Nettan: Hur ska man hjälpa mammor som föder för tidigt? Du sa ju att insatser ska sättas in i slutet på graviditeten, men kvinnor som föder för tidigt kommer ju ofta in i en kris som kanske inte behöver vara en förlossningsdepression.
Christine Rubertsson: Hej Nettan
Du har helt rätt att det är en speciell situation att föda för tidigt. Personalen som arbetar inom neontalvården ska också uppmärksamma symptom på depression och hur mammor mår känslomässigt.
Vänliga hälsningar
Christine
Zeerin: Hej, har en 3-månaders flicka som jag önskar att jag kunde njuta av. Jag gråter ofta.. eftersom jag inte kan amma känner jag att jag inte kan trösta mitt barn. Hon gråter ofta och länge. Råden från bvc är att det går över...skaffa avlastning (finns ingen sådan) och att jag skall vila..vilket inte går. Jag går förbi glada nya mammor varje dag och jag undrar hur det känns...
Christine Rubertsson: Hej Zeerin
Du beskriver att du inte kan amma. Har du fått amningshjälp? Du kan annars prova att använda bärsjal och ha din flicka nära dig. Spädbarnsmassage skulle kunna vara ett annat sätt.Har du någon öppen förskola där du bor?
Vänliga hälsningar
Christine
Fågel blå: Hur långt efter förlossningen kan man få depression? 6 månader? Kan man få lightversion av det? Har börjat bli väldigt trött, håglös och ledsen nu i perioder. Sen kan det vara bra ibland också. Kan det vara depression eller behöver jag bara vila?
Christine Rubertsson: Hej
Depression kan man få närsom och man kan få lightversion som du beskriver. Du skulle kunna prova att motionera, promenera eller simma. Göra något som du tycker om. En del tycker om att göra yoga eller använda mindfulness. Om inte dina symptom går över på några veckor ska du söka hjälp hos din husläkare eller hos någon du har förtroende för.
Vänliga hälsningar
Christine
Marie: Har ni inte glömt att nämna att dessa problem kan orsakas av problem med sköldkörteln efter förlossning. Efter förlossning finns stor obalanser mellan östrogen och progesteron som kan åtgärdas med hormonterapi. Varför bara samtalsterapi och ssri. Inte bra när man ammar!
Christine Rubertsson: Hej Marie
Du har helt rätt att innan man ställer diagnos depression måste man kolla sköldkörtelfunktionen.
Vänliga hälsningar
Christine
Fröken Frågvis: Kan också pappor få depression i samband med föräldraskap?
Barnmorska och forskare: Hej
Javisst är det så! Pappor kan få samma symptom på depression och ska då vända sig till läkare eller vårdpersonal som man har förtroende för.
vänliga hälsningar
Christine
Ilona Hurtig: Hej Christine! Skulle sjukvården låta mammorna stanna efter förlossningen, hjälpa till med amningen, ge tid att prata och sova ut. Det skulle kunna hjälpa många, framförallt förstföderskor. Det säger min erfarenhet efter att jag födde tre barn. Kraven är enorma, svårt att leva upp till de. Mvh Ilona Hurtig
Christine Rubertsson: Hej Ilona
Du pekar på viktiga faktorer i samband med barnafödande. I Uppsala där jag jobbar som barnmorska gör vi hembesök och mammorna får stöd hemma.
Vänliga hälsningar
Christine
A: Hej! Jag fick en djup depression när min son föddes. Hade under graviditeten bett att få hjälp men fick det inte. Inte heller efter förlossningen fick jag hjälp fast jag hade svår ångest, låg på sjukhus och hela tiden försökte få hjälp. När min son var 6 månader hade jag självmordstankar sedan länge. Då först fick jag hjälp när min man ringde psykakuten. Idag har min son problem med otrygghet trots att det gått över 16 år. Jag tänker att mycket lidande kunde ha undvikits om jag hade fått hjälp. De första 6 månaderna av hans liv får jag aldrig igen.
Christine Rubertsson: Hej A
Det du beskriver är svårt och du kan ha helt rätt. Vi har idag fått mer kunskap och forskar om hur mammor mår. Vi lär oss att ställa frågor också om hur man mår känslomässigt. Det är bra att du berättar om det du varit med om så att andra kvinnor kan lära av dig, att våga prata om depression och depressiva symptom.
Vi forskare önskar oss mer forskningsmedel så att vi kan få bättre kunskap.
Tack för ditt mail
vänliga hälsningar
Christine
Småbarnsmamma: Har barnmorskor utbildning inom psykisk hälsa? Icke gravid brukar annars få träffa en läkare med specialistkompetens. Är det så att gravida och nyförlösta inte ska få samma möjlighet till rätt kompetens?
Christine Rubertsson: Hej
Ja, jag är lärare på barnmorskeutbildningen i Uppsala och undervisar om depression. Inom mödravården är det barnmorskor som identifierar kvinnor med symptom på depression och remitterar vid behov vidare till läkare eller specialistkompetens.
Vänliga hälsningar
Christine
SVT Nyheter: Det har kommit in väldigt mycket frågor till Christine Rubertsson! Hon stannar kvar och svarar på ett par frågor till innan det är dags att avsluta chatten för ikväll.
Johanna: Hej! Jag är gravid men står även inför flera andra dramatiska förändringar som kommer infalla tiden närmast innan förlossningen: flytta från lägenhet till hus, från stan till landsbygden, bli sambo för första gången på 20 år och samtidigt bonusmamma till två små flickor på 4 och 6 år.
Christine Rubertsson: Hej Johanna
Du har själv uppmärksammat flera förändringar som kommer att ske i samband med förlossningen. Kan du få stöd från dina anhöriga? Har du någon öppen förskola dit du flyttar? Det är bra om du får möjlighet att träffa andra mammor.
Signalera på BVC om du känner att du behöver stöd från vårdpersonal.
Vänliga hälsningar
Christine
Debro: Hejsan Min sambo är i vecka 37 i graviditeten och förlorade sin mor till cancer för 3 dagar sedan. Hon lider av stress, ångest och sömnsvårigheter den senaste tiden, både innan och efter sin mors bortgång. Annars är hon på relativt bra humör och vill inte prata med någon läkare eller psykolog. Lider hon av extra stor chans att drabbas av depression efter förlossningen? Vad ska jag göra?
Christine Rubertsson: Hej Debro
Det du beskriver är en kris på grund av sorg. Det beror på vilka resurser din sambo har att klara av krisen. En förlossning och att föda barn kan bli en positiv livshändelse som läker. Hoppas att det blir så för er. Det är bra om du kan ge så mycket stöd som möjligt och din sambo har kanske väninnor som kan vara ett stöd.
Vänliga hälsningar
Christine
SVT Nyheter: Tack till alla som varit med oss här i chatten ikväll, hoppas ni fått svar på några av era frågor. Nu stänger vi ner för den här gången. God kväll!