Regeringen och samarbetspartierna är överens om att utvidga rut-avdraget. Det ska tredubblas och fler tjänster ska ge rätt till avdrag. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Chatt: Vad har du för erfarenhet av och åsikt om rut-avdraget?

Uppdaterad
Publicerad

Rut-avdraget är ett ämne som väcker mycket känslor. Här kan du läsa chatten om läsarnas egna erfarenheter och åsikter om avdraget.

SVT rapporterade · Vad tänker du om rut-avdraget?

Rut-avdraget är ett ämne som väcker mycket känslor. Här kan du chatta om dina egna erfarenheter och åsikter.
Har avdraget gjort det möjligt för dig att anlita hushållsnära tjänster? Har det hjälpt dig eller någon i din närhet att få jobb? Eller tycker du kanske bara att det är ett dumt påhitt?
Dela med dig av ditt perspektiv här!
09.05
En bisarr subventionering av en bransch som inte behöver den, på bekostnad av saker vi faktiskt behöver. Dags att avskaffa.
09.09
Det är vansinne att vi alla betalar för städning hos ett fåtal. Vården är underbemannad och underfinansierad, skolorna saknar personal och det märks på elevernas kunskaper, de gamla som byggt upp samhället behandlas ovärdigt och personalen får slita hund på ålderdomshemmen. Hur kan det någonsin vara motiverat att staten då ska lägga fem miljarder på att privatpersoner är för lata och rika för att städa sina egna hem? Tvi.
09.11
Sverige är ett toppenbra land för rika.
09.12
Ett extremt bra bidrag som ger jobb och hjälper bra familjen ......
09.14
Ett städbidrag till landets rikaste. Välriktad insats, verkligen.
09.17
Kaos överallt.
09.17
Är det bättre med mera svartjobb .
09.18
Har inte haft råd att nyttja det. Timpriset nästan fördubblades när avdraget kom
Möjligen försvann en del svarta jobb men till vilket pris för staten? Företagen jublade
09.18
Det är bra för oss äldre som kan få hjälp med tekniska prylar i hemmet, städning, trädgården, flytthjälp, m. m.
09.20
Ja är det inte det ˚vänstern” har sagt hela tiden! Till och med jag har gjort konsekvensanalyser, innan beslut ska fattas, så att man ser vad det ger för resultat - nu verkar det vara glada amatörer överallt! 😡
09.20
En sådan tjänst är till för de rika och det kan dom betala själva. Det ska inte vi låginkomsttagare vara med och betala.
09.20
Riksrevisionen är fantastiska som analyserar viktiga frågor och är orädda för att granska olika perspektiv!
09.21
Bättre att lägga de pengarna på hemtjänsten så att äldre och handikappade kan få ett värdigare liv. Fånigt att lägga skattepengar på fullt friska människor som mer än väl skulle kunna städa själva.
09.21
Jag är pensionär och anhörigvårdare till min rullstolsburne särbo. För oss är rutavdraget för städ jättebra. Av kommunen är han beviljad städ var 3:e v och den genomfördes på ca en halvtimme med lite dammsugning. Resten fick jag ta. Nu har vi möjlighet att köpa den tjänsten. Det blir rent och snyggt och jag slipper slita på redan nedsatta krafter. För övrigt vår enda chans till avdrag.....
09.22
RUT ger mig som svårt funktionsnedsatt en möjlighet att få ett rent hem. Kommunen drar in på hemtjänsten. Beviljar en tredjedel av nödvändig städtid och bara var tredje vecka. Vem vill leva i smuts?
09.22
Precis som för ROT kommer branchen att justera sina priser uppåt för RUT. Ta bort RUT o ROT, det är bättre med RÄTT pris och konkurrens.
09.22
Mer till de rika och mindre till de fattiga.
DET är vad som skakar Sverige i grundvalarna.
RUT och ROT är ett misslyckande för Sverige men ett lyckande för de rika.
09.23
Visst är Rutavdraget en bra tjänst, för dom som redan har pengar. Vi fattigpensionärer som skulle kunna få hjälp, har inte råd ändå. Väldigt felriktat bidrag. Alla över en viss inkomst, skulle inte få detta bidrag.
09.23
Det här med konsekvensanalyser. Borde det inte vara lag på det? Eller är politikerna i dagens läge bara så otroligt mycket sämre än förr?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer