Katarina Woxnerud, legitimerad naprapat. Foto: TT

Experten om träning och graviditet

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen kunde SVT:s läsare chatta med naprapaten Katarin Woxnerud om träning, graviditet och diastas. Här har vi samlat några frågor – och svar.

Blir förlossningen enklare om en har bättre kondition?

– Det finns ingen garanti för det. En förlossning sägs vara lika jobbig som ett maraton, så varför inte träna lite inför förlossningen om du har möjlighet. Konditionsträning genom hela graviditeten ökar chanserna för att du blir mindre trött, att förlossningen löper på som den ska och att den upplevs lättare. Därmed inte sagt att den som har en svår förlossning är dåligt tränad, det finns inga sådana samband, säger Katarina Woxnerud.

Kan man bli av med ansträngningsinkontinens om man tränar bålen?

– För inkontinens är det främst bäckenbottenmusklerna som bör tränas och här är det vanligen träning av musklerna det första man får som råd vid eventuell behandling. När du kniptränar med bäckenbottenmusklerna ska även magen ge ett lätt stöd automatiskt. Magens muskler och hela bukväggen ger ett stöd på kroppens framsida – så indirekt kan man hjälpa sin kropp till ett bättre stöd på insidan.

Vilken träning kan man göra och vad ska man undvika om man har delade magmuskler?

– Starta lätt och hitta kontroll och uthållighet. Lägg sedan till armövningar och benrörelser. Rör på dig parallellt och motionera så mycket du kan. Det kan vara att starta med promenader, cykling och annat som din kropp kan hantera.

Hur lång tid det tar innan musklerna ”bör” ha gått ihop efter förlossningen?

– Generellt säger man att 33 procent har fortsatt ökat avstånd mellan magens muskler ett år efter förlossningen. Jag tycker dock att det är viktigt att betona att avståndet endast är ett mått – det behöver inte betyda något negativt, säger Katarina Woxnerud.

Finns det något man kan göra under sin graviditet för att motverka diastas?

– Fortsätt motionera och röra på dig som du gör. Mot slutet av graviditeten kan du börja anpassa din träning och gå över på lite lättare magövningar. Vanligtvis behöver du inte vara rädd för att belasta kroppen, då den klarar av det.

Hur snabbt kan jag börja träna magen efter förlossningen och vilka övningar ska jag göra respektive undvika?

– Du kan starta direkt med lättare övningar. Magen ska ge stöd bara du lyfter ditt barn så att starta med lättare magövningar kan hjälpa dig att känna dig mer stabil i vardagen. Bäckenbottenövningar är jättebra. Knip maximalt och försök samtidigt tänka att du lyfter upp bäckenbottenmuskelplattan.

Finns det något man kan göra under graviditeten i förebyggande syfte?

– Det finns inga tydliga bevis för att vissa övningar kan förebygga. Däremot kan man tänka att motion i största allmänhet är bra, säger Katarina Woxnerud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.