Läs frågorna och svaren om långtidssjuka i covid-19. Foto: Jessica Gow/TT

Läs chatten om långtidseffekter av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Vad ska man göra om man upplever hjärndimma efter covid-19? Kan besvären lindras? Marcus Ståhlberg, kardiolog, och Judith Bruchfeld, specialist i infektionssjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset, svarade på era frågor.

Se mer om långtidseffekterna av covid-19 och diagnosen POTS i Fråga doktorn på SVT Play.

SVT rapporterade · Chatta om långtidseffekter av covid-19

Stor tack för alla frågor ikväll! Nu avslutar vi chatten, men alla frågor och svar går att läsa här framöver. Tack också till Marcus Ståhlberg och Judith Bruchfeld för alla svar!

SVT · Matilda Sandberg

Har sedan augusti problem med yrsel, svaghet i musklerna och ryckningar. Det har hållit i sig sedan dess och trots utredningar har husläkaren inte hittat orsaken. Kan det vara en rest av en ”tyst” covid-19 infektion, jag har aldrig haft de mer klassiska symtomen dock ”covid-tår”.

Kerstin

Väldigt svårt tt svara på, det kan vara tecken på annan sjukdom och behöver utredas vidare. Din husläkare kan rådgråga neurolog.

Marcus Ståhlberg· Kardiolog

Hej jag har haft covid19 för ca 4 veckor sedan. Upplever dock hjärndimma, pannan värker ungefär som när man är bakfull. Har svårt att fokusera på arbetet och att bottna i materialet som jag läser.

Ned

Det finns gott hopp om att du komemr bli bättre. Ta tid på dig att återhämta dig och lyssna till kroppen.

Marcus Ståhlberg· Kardiolog

Hej! Har ni möjlighet att tipsa om var man kan finna bra träningsprogram för misstänkt POTS? Fick Covid i juni och har kvarvarande symptom med pulsrusningar framförallt vid lägesförändringar.

Louise

Det finns inget etablerat träningsprogram, det viktiga är att du blir utredd avseende om det är POTS du har. Vi har påbörjat specialiserad rehab som kommer utvärderas vetenskapligt.

Marcus Ståhlberg· Kardiolog

Hej hade covid i början på maj. Vanlig förkylning. Efteråt fick jag mycke extraslag. Bättre nu, me kommer och går. Vad gör man åt detta? EKG är normalt

Margit

Du bör utredas av kardiolog, be din husläkare remittera dig.

Marcus Ståhlberg· Kardiolog

Jag hade dom flesta symptomen på Covid-19 i början på 2020 med efterföljande proppar i hela vänster ben och höger lunga. Jag fick inte ta Covid-19 testet. Jag låg inte på sjukhus.
Har fortfarande stora problem med trötthet, stora lungproblem, hjärtrusningar, sendrag i benen. Försöker få upp lite styrka i ben, armar, mm. Van att träna. Det är som att kroppen(musklerna) inte är mottaglig för att bygga upp igen.
Finns det hjälp att få?
Vad ska jag göra?
Får jag ingå i forskningen trots att test inte gjordes i våras.
Mvh, Annika

Annika Lindman

Om du bor i Region Stockholm så kan din husläkare remittera dig till vår mottagning.

Marcus Ståhlberg· Kardiolog

Är det vanligt att man får problem med nästäppa/svårt att andas genom näsan efter man har haft covid 19?

Malin Sjödahl

Nästäppa kan förekomma men inte så vanligt enligt vår erfarenhet.

Marcus Ståhlberg· Kardiolog

Läste på NHS i UK att de snart har 81 Long Covid mottagningar i England, hur många finns i Sverige? 2? Är vården beredd för långtidscovid? Förstår man omfattningen? Stat visar att 1/10 drabbas?

Ursula

Förstår din fråga och håller med

Marcus Ståhlberg· Kardiolog

Använder betablokerande mediciner mot min förhöjda puls efter corona, finns det mer åtgärder att ta vid?

Leon

Det finns en del infromation om just POTS på Internetmedicin.se inklusive rekommendationer om egenvård.

Marcus Ståhlberg· Kardiolog

Hej! Jag är en 73-årig vältränad dam, som fick covid 19 månadsskiftet oktober-november. Var sjuk med feber, trötthet tryck i bröstet med hosta, hvk. Efter en vecka blev jag successivt bättre. Hostan var kvar länge. Men ett stort besvär blev att jag blev helt urininkontinent. Jag tappade hela min bäckenbottenmuskulatur o fick använda ink.skydd. Fick råd av min gynekolog ( som u-s. Mig också o hittade ingen kraft i muskulaturen), att jag knep morgon o kväll 20 ggr/gång. Idag är jag kontinent igen, men det var intensiv träning, som har hjälpt, så nu är jag tillbaks till mina 10 ggr/morgon o kväll igen. Det kom alltså plötsligt efter covidinf. Är det vanligt?
Hälsningar Elisabeth

Elisabeth Måsèn

Vi ser muskelsvaghet i andra delar av kroppen så det är inte uteslutet att det kan finnas ett samband.

Marcus Ståhlberg· Kardiolog

Relaterade program

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorns chattar

Mer i ämnet