Per Höglund, psykolog, och Maria Furberg, överläkare i infektionssjukdomar, gästar Fråga doktorn. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Läs chatten med infektionsläkare och psykolog om coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad
Coronaviruset fortsätter att spridas och sjukvården ställer om verksamheten. Vad händer om jag blir allvarligt sjuk? Hur ska jag hantera min oro? Infektionsläkaren Maria Furberg och psykologen Per Höglund svarade på era frågor.

Se Fråga doktorn på SVT Play

Vanliga frågor

Så viktig är social distansering för att minska smittspridning

Så skiljer dig social distansering från isolering

Vad gäller blodtrycksmedicin och coronavirus?

Vad är feber?

Ska man ta hostdämpande medicin mot torrhostan?

Jag fick en stroke i ung ålder – är jag i riskgrupp?

Varför använder inte alla inom vården munskydd?

Hur gör man i en parrelation när en är coronasittad?

SVT rapporterade · Chatta med infektionsläkare och psykolog

18.50
Hej! Nu öppnar vi kvällens chatt. Maria Furberg och Per Höglund kommer börja svara på frågor direkt efter kvällens direktsändning.
18.50
Hej! Jag undrar vad som menas med riskgrupp gällande högt blodtryck , är det behandlat blodtryck eller obehandlat högt blodtryck?
Tack!
Hej! VI pratade om just riskgrupper och högt blodtryck i förra veckans program. Titta gärna på SVT Play! https://www.svtplay.se/video/26074172/fraga-doktorn/fraga-doktorn-sasong-25-23-mars-18-45?highlight=hogt-blodtryck-okad-risk-for-coronavirus&position=2207&start=auto
19.07
Grattis Linda för ett jättebra professionellt inhopp som programledare.
Tack för din fina kommentar!
19.09
Hej! Vad gäller hjälpa äldre m mat så ställer handbollskillarna i Ystads If upp m hemleveranser eftersom det inte spelas boll pga Corona ❤️
Så fint! <3
Heja! Handboll är en lagsport. Som individuell spelare är man chanslös utan man måste röra sig för att ge andra en chans. Ska samhället klara corona pandemin gör vi det tillsammans!
19.10
Jag har medicin för högt blodtryck. Mitt tryck är nu med medicin 130/70 . Är det fortfarande en riskfaktor?
Hej! Titta gärna på förra veckans program där vi pratade om just riskgrupperna för coronaviruset: https://www.svtplay.se/video/26074172/fraga-doktorn/fraga-doktorn-sasong-25-23-mars-18-45
19.33
Jag, 82 år, är vaccinerad mot lunginflammation(pneumokocker)
Är det till någon hjälp om jag blir smittad av coronaviruset?
Det kan det vara. Om man får covid19 har man en viss risk att drabbas av en bakteriell lunginflammation ovanpå och då är du skyddad mot svår sjukdom eftersom du är vaccinerad. 
19.35
Förstår man sjuksköterskors ångest för att bli smittad av coronaviruset?
Sjuksköterskor är som alla människor. Vissa är oroliga att bli smittade och andra känner mindre oro. Desto viktigare att det finns skyddsutrustning för dem som arbetar med smittade. 
19.36
Hej! Jag känner mig obekväm att vistas i skolmatsalen eftersom jag är 50 år med astma och högt blodtryck men min chef tar inte min oro på allvar. Eleverna håller såklart inte rekommenderad distans till andra. Hur ska jag agera?
Jag förstår din oro men jag tror att du kan känna dig rätt lugn ändå. Astma verkar märkligt nog inte vara en riskfaktor för svår sjukdom vid covid19. Se till att DU håller 1-2 meters avstånd till elever och andra lärare så kommer det gå bra. 
19.37
Min pappa är i riskgruppen med lågt immunförsvar och dåliga lungor efter leukemi. Han är i karantän men bor med min mamma som jobbar om dagarna. Borde inte även hon stanna hemma?
Risken finns att mamma tar hem corona till din pappa finns självklart, å andra sidan är det mycket värt för dem båda att vara tillsammans. det är en riskvärdering dina föräldrar behöver göra tillsammans. Har hon möjlighet jobba hemifrån vore det förståss det absolut bästa. 
19.37
Hej! Jag har nyligen fått reda på att en av mina närmaste kollegor från jobbet har fått bekräftat att hon har Corona. Jag mår bra och det var ca. 2 veckor sedan vi hade kontakt. Vad ska jag göra? Ska jag fortsätta jobba eller kan det vara så att jag redan är smittad? (Jag jobbar i förskola)
Tack för din tid.
Du kan lugnt fortsätta jobba. Mest troligt är du inte alls smittad och så länge du mår bra är det bara köra på. Om du får förkylningssymtom bör du stanna hemma tills två dygn efter symtomfrihet i enlighet med rekommendationerna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorns chattar

Mer i ämnet