113 13 är under högt tryck just nu. Foto: TT/AFP PHOTO /CENTERS FOR DISEASE CONTROL AND PREVENTION/ALISSA ECKERT/HANDOUT/Isabell Höjman/TT/Fredrik Sandberg/TT

Svar på vanliga frågor till 113 13 om coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Fråga doktorn besvarar några av de vanligaste frågorna som kommer in till det nationella informationsnumret 113 13.

Informationen nedan kan komma att ändras. Svaren är hämtade från Folkhälsomyndighetens webbsida, 11313.se, Utrikesdepartementets webbsida och Jordbruksverkets webbsida den 17 mars 2020.

Hur kan jag undvika/förebygga att bli smittad?

Coronaviruset smittar i första hand genom kontakt med droppar och sekret från luftvägarna. Överföring av droppar och sekret kan ske direkt från hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta, eller vid kontakt mellan personer, så kallad direkt kontaktsmitta.

Det är fortfarande oklart om så kallad indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, har någon betydelse för spridning av covid-19.

Genom att tvätta händerna och undvika att röra vid ansiktet, samt att undvika nära kontakt med sjuka människor minskar risken för smitta.

Jag har symptom/anhörig har symptom. Vad ska jag göra?

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Du ska inte gå till jobbet eller skolan. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

Kan jag gå till arbete och skola?

Prata med din arbetsgivare om vad som gäller där du arbetar. Den 17 mars kom rekommendationen från regeringen att alla gymnasier, vuxenutbildningar och universitet inför distansutbildning från och med onsdag den 18 mars. Grundskolor och förskolor stängs inte.

När kan jag gå till arbete och skola efter att jag varit sjuk?

Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

Vilka är riskgrupperna?

Eftersom viruset är nytt vet vi inte tillräckligt om vilka grupper som är extra utsatta för svår infektion av det nya coronaviruset och i vilken utsträckning dessa personer är utsatta. En genomgång av tillgängliga studier kopplade till utbrottet av covid-19 visar dock att hög ålder är den främsta riskfaktorn och är därmed en riskgrupp.

Personer med hög ålder i kombination med underliggande sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes är också något överrepresenterade bland de svåra fallen.

Vilka ska stanna hemma?

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Du ska inte gå till jobbet eller skolan. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

Den 16 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationen att personer över 70 år bör begränsa sina sociala kontakter tills vidare.

Jag vill ta prov för att se om jag har Coronavirus, var ska jag vända mig?

Provtagningen är prioriterad till två kategorier av personer. Dels personer som är i behov av vård på sjukhus, dels personal inom sjukvård och äldreomsorg med misstänkt covid-19. Syftet är att skydda de mest utsatta grupperna i samhället från smitta.

Alla som är sjuka i förkylning eller influensaliknande symtom ska vara hemma för att inte riskera att sprida smitta vidare till andra. Denna grupp prioriteras inte för provtagning. Det är smittskyddsläkaren som vid behov samordnar regionala och lokala anpassningar av provtagningar.

Har arbetsgivaren rätt att sätta mig i karantän utan att jag har symtom?

Att sätta en person i karantän innebär en kraftfull åtgärd som är noga reglerad i smittskyddslagen. Eftersom det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 numera är klassad som samhällsfarlig, kan smittskyddsläkaren i respektive sjukvårdsregion ta beslut om karantän för friska personer.

Arbetsgivaren kan däremot ta beslut om att du ska arbeta hemifrån för att minska smittspridningen på arbetsplatsen.

Om man har resor ut i världen planerade inom närmaste månaden, hur ska man tänka/agera?

Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till alla länder. Beslutet togs den 14 mars 2020 och gäller till 14 april då en ny bedömning kommer att göras. Här kan du läsa mer om UD:s reseavrådan.

Kan djur blir smittade av människan?

Det finns i dagsläget inget som tyder på att husdjur kan sprida smitta eller bli sjuka av det nya coronaviruset. Men personer som är smittade bör undvika nära kontakt med sina husdjur, på samma sätt som de bör begränsa kontakten med andra människor.

Läs mer om coronavirus och djur på Jordbruksverkets hemsida.

Anhöriga kommer hem från risk-länder, utan symtom, kan jag träffa dem?

Du och dina anhöriga kan leva som vanligt om ni inte har luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber. Det viktiga är att stanna hemma om man känner sig sjuk.

Den 16 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationen att personer över 70 år bör begränsa sina sociala kontakter tills vidare.

Finns det vaccin mot coronaviruset?

Det finns inget vaccin och i nuläget finns det inget specifikt läkemedel mot covid-19. Behandling som ges vid svårare sjukdom är inriktad på att stödja funktionen hos lungor och eventuellt andra påverkade organ.

Internationella studier av olika typer av läkemedelsbehandlingar pågår och forskning sker kring utveckling av ett vaccin.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 11313.se, Utrikesdepartementet och Jordbruksverket (17 mars 2020).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet