Virologen Niklas Arnberg gav svar på era virusfrågor. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Läs chatten om virussjukdomar med virologen Niklas Arnberg

Uppdaterad
Publicerad

Vad har pandemirestriktionerna inneburit för virussjukdomar i allmänhet? Kommer vi att bli mer sjuka när samhället öppnar upp igen? Virologen Niklas Arnberg chattade med Fråga doktorns tittare. Här kan du läsa alla frågor och svar.

Se mer om virussjukdomar i Fråga doktorn på SVT Play.

Chatta med virologen Niklas Arnberg om virussjukdomar

Pinnat inlägg

Stort tack för era frågor ikväll - och tack till Niklas Arnberg för alla svar. Det har kommit in väldigt många frågor, så läs gärna igenom chatten för att se om din fråga har fått ett svar.

Ha nu en fortsatt fin kväll! Missa inte Fråga doktorns säsongsavslutning måndagen den 17 maj!

Nu måste jag tacka för mig.

Tack alla för engagerade och kloka frågor! Det känns verkligen som att väldigt många har lärt sig väldigt mycket om virusinfektioner generellt under den här pandemin. Som forskare blir man glad för detta!

Jag blir också glad av att kunna säga att det är tack vare forskning som vi nu har vacciner som ger oss hopp. Hoppas att detta bidrar till att man tycker att forskning är något bra och viktigt :)

Kram på er alla!

//Niklas

Bibi • Vi har mindre smittspridning på våra ”vanliga” virusar tack vara avstånd mm. Hur kommer det sig då att covid sprider sig så effektivt ändå. Är den mycket mer smittsam än annat virus?

Bra fråga. Det beror bl a på att coronaviruset har muterat och blivit mer smittsamt (än det ursprungliga viruset), men också på att inga (sannolikt) människor hade någon immunitet alls mot detta virus. Jämfört med influensa t ex så har många (men inte alla) delvis immunitet mot nya säsongsinfluensor som kommer varje vinter.

tant • Jag undrar hur det går med andra virussjukdomar när vi öppnar upp igen. Har inte hört att löss i skolan spridit sig lika dant och kräksjukan t ex. När vi samlas tätt igen, blir vi inte lätt sjukare av andra virussjukdomar då?

Vi pratade om detta lite i programmet. Det finns risk för att vi får mer spridning och besvär av "vanliga" virus, såsom vinterkräksjuka, när vi börjar återgå till mer "normalläge", särskilt på vintern. Samtidigt så tror jag att vi kan ta med oss lite av det "nya normala" och på ett "naturlig" sätt håller avstånd, ej tar i hand, jobbar hemifrån mer (om man kan), reser minder, och håller god handhygien. Att vi har färre fall (visste jag inte) av löss (som dock inte är en virussjukdom) beror sannolikt på att eleverna håller liter mer avstånd i skolan.

Marie • När jag är färdigvaccinersd och träffar mina barn och barnbarn så kan jag smitta dom. Kan det vara så att jag smittar med lite virus som då gör att de jag smittar inte blir så sjuka. Eller?

Det går inte att utesluta att du kan smitta dina barn/barnbarn, men eftersom du är fullvaccinerad, och barn/barnbarn inte är vaccinerade (antar jag) så är nog den största risken att de smittar dig, och vi vet att ålder är en riskfaktor. Jag vet att man vill krama ssk barnbarn, men rekommenderar nog att vänta tills smittspridningen gått ner i den region där du bor. Synd att chansa nu när vi är så nära att smittan klingar av tänker jag.

Inga-Lill • Hej, jag har Herpes i underlivet och måste äta Valiciklovir 500 mg var dag, om jag gör ett uppehåll så blir jag sjuk igen, min fråga är hur det inverkar på covid-19 med min sjukdom.

Detta kommer inte påverka överhuvudtaget. Valaciklovir är ett exempel på ett antiviralt läkemedel som fungerar väldigt bra mot just herpes och vattkoppsvirus (som är väldigt närbesläktade) coronavirus är dock inte alls släkt, vilket innebär att valaciklovir inte kommer att "bita" på coronavirus. Tyvärr.

Bodil • Min dotter väntar barn. Hon är 40 år. Ska hon vaccinera sig? Är det skett för barnet?

Hej! Det har kommit in många liknande frågor om gravida och coronavaccinering. Här kan man läsa aktuell info om gravida på Folkhälsomyndigetens hemsida.

Jan Englund • Som du nämnde skiljer vår biokemi mellan individer som våra fingeravtryck, min fråga är om överrenlighet minskar vårt immunförsvar, huden har ju också betydelse och blir det att vi minskar stimuleringen av vårt immunförsvar och min andra fråga hur lever ca 90% eftersom de får inga eller lindriga symptom.

Bra reflektion/fråga. Och jag är inne på din linje. Sannolikt är det så att vi behöver "träna" vårt immunförsvar och över tid är det nog inte bara av godo att vi har "överrenlighet". Med detta sagt så tror jag ändå att fördelarna överväger med att hålla god handhygien t ex. Fråga två är också relevant, men vi (jag) har inget jättebra svar annat än att detta kan ha att göra t ex med dosen man blir exponerad för. Liten dos: mild sjukdom. Stor dos: svårare sjukdom. Men, det kan finnas andra parametrar också som spelar in. T ex genetik. För vinterkräksjuka vet vi att blodgrupperna (dock ej AB0/Rh+/-, utan en annan typ av blodgrupp), gör om man kan bli sjuk eller inte. Kan finnas genetiska faktorer med i bilden här också.

Pensionärn • Hej Matilda! Kan man se svar i efterhand i appen DUO ?
Mvh Hans Lundgren

Ja, hela chatten går att läsa i efterhand både i Duo-appen och via länken här.

Lisa • Smittspridningen går ner enligt statiskt men vårdtrycket är högre där jag bor (Värmland). Hur kan man förklara det? Kan det va så att färre m symtom testat sig eller att fler asymtomatiska rör sig i samhället?

Detta kan dels bero på att vi har en eftersläpning av svårt sjuka i relation till smittoläget. Man kan/bör kunna räkna med att vårdtrycket också kommer att lätta i takt med att smittspridningen går ner. Men, du har också rätt i att "testningsviljan" kan ha ökat under den senaste tiden, vilket i sin tur kan ha att göra med att det t ex finns snabbtester på apotek. Så har det inte alltid varit.

Hej • Kan biverkningar av vaccinering komma 3 veckor efter covid vaccinet. Det gäller phifer

Tre veckor är lite väl länge. Då håller jag det nog för sannolikt att biverkningarna (om det är trötthet, muskelvärk, feber t ex) beror på något annat. Trots att vi har färre av de vanliga smittämnena så har de inte försvunnit helt. Kan vara en annan infektion än covid tänker jag, eller något annat. Föreslår att du kontaktar vården om det inte blir bättre inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet