Psykologen Reyhaneh Ahangaran svarar på era frågor, tillsammans med ALS-sjuka tvåbarnsmamman Annika Andersson. Foto: SVT

Läs chatten om att prata med barn om sjukdom och andra svåra saker

Uppdaterad
Publicerad

Hur får jag mitt barn att förstå? Finns det resurser som föräldrar kan använda? Hur är det att leva med egen sjukdom när man har barn?

De som svarade var Reyhaneh Ahangaran, psykolog och Annika Andersson, tvåbarnsmamma som själv är sjuk i ALS.

Se Fråga doktorn i SVT Play.

Chatta om hur du pratar med barn om svåra saker

Tack för alla frågor, nu stänger vi chatten för den här gången. Vi ses igen!

Hej och tack för alla frågor ikväll. Vi fortsätter se det vi har med tacksamhet och kom ihåg Reyhanehs ord om försoning! Tack för ikväll!

Johanna • Hej Annika, du inspirerar verkligen. Vad var det svåraste samtalet att ta med barnen? Jag tänker att ni har pratat om detta många gånger. Kram till dig!

Hej Johanna och tack för frågan. Jag har svarat lite här nedan i chatten. Jag kommer helt ärligt inte ihåg dom svåraste samtalen men däremot bär jag verkligen med mig dom mest berörande. Vi pratar varje dag. Kram tillbaka!

Stort tack för idag! Tyvärr hann vi inte svara på alla frågor denna gång. Allt gott!

Annette • Annika, du ger mig hopp, jag är också obotligt sjuk och känner en så ångest över det ibland. Men det finns inget som hjälper så mycket som att höra från andra som kan visa sig både starka och svaga. Tack!

Juni • Jag har precis börjat jobba med låg-mellanstadie barn. Har precis tagit studenten och inte så stor erfarenhet av barn. Jag märker på jobbet att det är vissa barn som är lite nere och tillbakadragna. Hur ska som "ny" och "yngre" få barnen att öppna upp sig och våga prata?

Hej! Vad fint att du tänker på det! Bygg på relationen, det är det allra viktigaste. Visa att du är en vuxen som de kan lita på, har roligt med och som hjälper dem när det behövs. Det är grunden till allt!

Britta • Jag har ALS och min dotter har berättat för sina barn att jag är sjuk och kommer att bli svagare och så småningom att jag ska dö. De tyckte att det var synd om morfar som skulle bli själv här hemma. Tyckte det lät så förnuftigt så jag måste bara skriva . Stort Tack till Er.

Hej Britta! Väldigt förnuftigt av barnen. Det är klart det är tungt att vara anhörig och att sedan bli ensam. Ta hand om er, och framförallt ta hand om DIG.

Lill • Hej! Tack för en fin beskrivning av sjukdomen ALS! Vill bara berätta om ett av många samtal som jag hade med min svägerska som drabbades av ALS för många år sedan. Hennes tal blev svårt att förstå och jag tolkade henne fel många gånger. Vilka härliga skratt det blev! Humor!

Hej! Jag tänker ofta att det måste gå att skratta åt eländet. Livet är väldigt kul, trots allt!

Jonas • Hej efter det att mormor i familjen fått tarmcancer har vår son som är 4 år börjat kissa på sig och vill sova nära oss på natten. Han såg mormor bli väldigt dålig och hämtad med ambulans en gång och det var riktigt akut. Är hans reaktioner något som har att göra med det?

Hej! Utifrån det du beskriver skulle jag gissa att det nog kan hänga ihop. Ta upp det som hände med mormor med honom, fråga om han tänker på det, vad som var läskigt osv. Du kommer inte förvärra det genom att prata om det. Kanske behöver han prata med mormor också? Få höra att hon blev väl omhändertagen och se att hon mår okej nu? Lycka till!

Clara • I samband med att min man är sjuk i cancer så har det blivit mkt konflikterna hemma. Mellan oss då vi har så olika sätt att hantera situationen. Jag är också rädd för att berätta om mina behov och vill inte belasta min man då hans prognos inte är jättebra. Blir att jag försöker vara glad när han är det. Men det är tufft ...

Försökt prata lite med sjukvården men upplever inte att de förstår de här andra bitarna med just en relation och vidden av ansvar mm på amhörig.

Tankar om detta?

Hej Clara. Jag kan bara utgå från mig själv och jag uppskattar om min man är ärlig mot mig med sina känslor. Givetvis är det otroligt slitsamt att stå bredvid någon som är allvarligt sjuk. Det har jag, som själv är sjuk, full förståelse för. Jag tycker ni ska ta hjälp av vården, ex en kurator, om din man samtycker. Tack för din fråga, anhöriga glöms ofta bort men ska stå starka bredvid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet