Elena Lundberg, barnendokrinolog vid Norrlands universitetssjukhus, och Wilma Lindquist, Ung Diabetes, är två av de som svarar på era frågor om diabetes typ 1. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Läs chatten om diabetes typ 1

Uppdaterad
Publicerad

Få svar på dina diabetes typ 1-frågor av Fråga doktorns experter. Här kan du läsa hela chatten!

I chatten svarade Katarina Eeg-Olofsson, överläkare Diabetesmottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, Elena Lundberg, barnendokrinolog vid Norrlands universitetssjukhus, Wilma Lindquist, Ung Diabetes, och Karin Granberg, läkare i Fråga doktorn.

Vanliga frågor

Det här är diabetes typ 1

Så många barn är drabbade av diabetes typ 1

Behandling

Wilma blev sjuk som 7-åring: ”Det blev min mammas sjukdom”

”Fick hjälp av möta mina rädslor kring komplikationer”

Träning och diabetes typ 1

Varför är högt blodsocker så farligt?

Tidiga tecken på diabetes typ 1 hos små barn

Varför pendlar blodsockret trots samma kost?

Varför drabbas vissa av komplikationer?

Kronisk trötthet och diabetes typ 1

Vad roll spelar kost och blodfetter?

Se Fråga doktorns temaprogram om diabetes på SVT Play.

Chatta om diabetes typ 1

Nahidh Sharif • Hej!
jag prova skicka fråga igen,
eftersom läkarna säger att träningen höja känslighet till kroppen insulin, så varför jobbar inte i denna led i forskning kretsar och försöka hitta lösningen i stället för insulin injicering.

Enbart öka insulinkänslighet via fysisk träning hjälper inte. Typ1 är det insulinbrist sjukdom och måste få insulin.

Pinnat inlägg

Stort tack för alla frågor! Nu avrundar vi kvällens chatt och säger tack till Katarina, Elena, Wilma och Karin för alla bra svar!

Missa inte chatten om diabetes 2 på måndag 5 april (annandag påsk). Redan nu kan du skicka in din fråga i chatten via Duo-appen!

Elin • Hej! Varför väljer man en diabetes-pump respektive varför man väljer att bara använda spruta?

Hej Elin,

När det gäller vuxna med typ 1 diabetes har ca 70% behandling med insulinpennor tillsammans och de flesta har en kontinuerlig glukosmätare. 30% har behandling med insulinpump. Insulinpumpbehandling blir aktuellt om det finns problem med pennorna som pumpen skulle kunna lösa. För många vuxna är det glukosmätern med en sensor som är den stora hjälpen.

Vänliga hälsningar Katarina

Tack för bra frågor. Tack för mig. Elena

Tack för att ni tittar och skriver. Tack för ikväll till er och våra gäster / Karin

Hej!

Tack för alla frågor ikväll och jag hoppas ni gillade programmet. Nu tar jag kväll, hejdå! /Wilma

Karin • Wilma, vad skulle du önska att alla visste om diabetes?

Hej!

Jag önskar att alla visste den inre tankeverksamheten som pågår i en person med diabetes hjärna. All dess räkning, planering, panik, oro osv som pågår ständigt. Men tyvärr går ju inte det att visa. Diabetes är sån himla komplex sjukdom, känns till tusen inuti men syns inte utanpå.

Stina • Hej! Jag undrar lite om Mody? Vad är det för någon typ av diabets?

Det är sällsyn form av genetisk diabetes. Finns 6 olika former, en del ofarliga och en del mer farlig.

Roland • Har hört talas om att det forskas att få fram et vaccine mot diabetes ett.
Är det långt borta?

Studier pågår. Det ser hoppfullt ut ,men inte för alla grupper. Studier kommer att publiceras inom kort

Wilma Runnestig • Ibland är jag helt insulinresistent. Vad beror det på? Jag kan vakna och ha 16,0 när jag innan jag somnade hade 5,0 utan att ha ätit något. Vad kan detta bero på?

Levern producerar mycket socker på natten. Speciellt om du har fettinlagringar i levern. Kontrollera dina blodfetter och behandla om de är för höga. Om du har fettlever , motion, ej alkohol, skärpt kostregim Det kan förklara dina värden

Sandra • Min dotter på 14 år med diabetes typ 1. Undrar om det är viktigt med att äta... Vi brukar äta lagad middag vid 15 sen vill inte hon ha mer att äta inte ens kvällsmat. Sen äter hon inte förrän vid 630 på morgonen. Är det bra med när det går så lång tid

Hej!

För mig så fungerar denna metod inte alls. Jag brukar äta middag vid 17 ungefär och därefter måste jag fylla på med något kvällsfika vid 21 tiden för att inte riskera att bli låg under natten. Men är det så att din dotter inte blir låg eller hungrig under kvällen och natten så fungerar just hon så, men jag råder dig att samtala med hennes diabetessjuksköterska och dietist om du har funderingar kring just kosten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet