Stylisten och författaren Hulda Andersson har opererats för sin endometrios. Anna-Sofia Melin är gynekologläkare och endometriosspecialist. Foto: Matilda Sandberg/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Läs chatten om endometrios

Uppdaterad
Publicerad

Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinna växer på andra ställen än insidan av livmodern, vilket ger kraftiga smärtor i samband med mens. Här kan du läsa hela chatten om endometrios.

Endometrios drabbar ungefär var tionde person som har mens.

I chatten svarade gynekologläkaren och endometriosspecialisten Anna-Sofia Melin, samt stylisten och författaren Hulda Andersson, som har opererats för sin endometrios.

Se mer om endometrios i Fråga doktorn på SVT Play.

Endometrios innebär att livmodervävnad växer utanför livmodern och ger svåra menssmärtor. Foto: SVT Design

SVT rapporterade · Chatta om endometrios

Stort tack för alla intressanta frågor! Nu avslutar vi kvällens chatt, men läs gärna igenom alla frågor och svar här. Tack också till Anna-Sofia och Hulda för era bra svar!

Se gärna intervjun om endometrios i Fråga doktorn på SVT Play!

SVT · Matilda Sandberg

Hulda har du någon egen sida som min dotter kan komma i kontakt med dig på, hon behöver "Hulda energi" och du har egen erfarenhet❤

Annalena

Skicka en fråga i meddelande på mitt instagramkonto @huldaandersson så lovar jag att svara. Så fint att hon tycker om min energi. Tack💛

Hulda Andersson· Stylist och författare

Varför är så många läkare i Sverige så fientligt inställd till "the golden standard", vilket innebär excisionkirurgi, när typ resten av världen utövar detta med riktigt bra resultat?

Mika

Vi har i våra riktlinjer i Sverige också angett excisionskirurgi som "golden standard".

Anna-Sofia Melin· Gynekologläkare och endometriosspecialist

Hur kan man säga att endometrios sker via menstruation när man har hittat endometrios hos en person med MRKH syndrom (avsaknad utav livmoder) som aldrig har haft mens?

Lova

Endometrios kan uppstå på olika sätt. Ett sätt är via retrograd mens dvs mensblod som går bakåt via äggledarna ut i buken. Ett annat sätt är att celler sprids med blod-och lymfbanor, eller vid operation till bukväggen eller via stamceller som kan omvandlas till endometriosceller.

Anna-Sofia Melin· Gynekologläkare och endometriosspecialist

Hur ser ni på Dr. Redwines nyare forskning? Hur kommer det sig att man i Sverige går på en teori som är 100 år gammal, när det finns betydligt nyare forskning som dessutom visat sig vara lyckad?

Mika

Känner tyvärr inte till dr Redwines forskning. Jag tycker att vi är bra på att följa aktuell forskning här i Sverige.

Anna-Sofia Melin· Gynekologläkare och endometriosspecialist

Har hormonspiral för Endo sedan många år . den har gjort mig fri från mina smärtor ( som gett många sjukdagar). Nu i klimakteriet, har iaf en del tecken på det. Men hur vet man var i allt detta man är när man är blödningsfri pga spiralen och hur få hjälp med klimakterie besvären? Har inte hittat nåt om detta..

Susanne Rikner

Bra att fortsätta med sin hormonbehandling fram tills i alla fall 52 års ålder ibland längre. De flesta kvinnor kommer i klimakteriet mellan 50-52. Om man har klimakteriebesvär kan man prova att lägga till östrogen men vara uppmärksam på om endometriossmärtorna ökar.

Anna-Sofia Melin· Gynekologläkare och endometriosspecialist

Kan problem med endometrios uppstå mitt i livet, ex vid 37 års ålder och förlossning? Jag har ont länge p

Anna

Ja symtomen kan starta när som helst mellan första mens och klimakteriet.

Anna-Sofia Melin· Gynekologläkare och endometriosspecialist

Hade kraftig endometrios och nu drygt 60 år fått diagnos fibromyalgi. Finns det samband-tänker att det är båda inflammationer? Har även svårt med tarmen som sitter fast...

Annika

Tyvärr ökad risk att få andra smärtsjukdomar som fibromyalgi och migrän vid endometrios.

Anna-Sofia Melin· Gynekologläkare och endometriosspecialist

Hej! Jag har haft fruktansvärd mensvärk sen jag fick mens första gången när jag var 13, och har alla 5 symtom som nämndes i programmet. Jag har varit hos många gynekologer (tappat räkningen) för att få hjälp och bli utredd för endometrios, och även diskutera hysterektomi som alternativ, men har bara fått höra nej och att allt ser bra ut. Jag har testat både hormonspiral och p-stav som inte har hjälpt alls. Vart kan jag vända mig för att få hjälp?

Charlotta

Ge inte upp ! DU kan själv söka vård på ett större endometriosteam/endometrioscentrum var som helst i landet. Man kan behöva lite kraftigare hormonbehandling.

Anna-Sofia Melin· Gynekologläkare och endometriosspecialist

Varför pratar vi inte om att endometrios livnärar på sig själv då den bildar eget östrogen och progrestron lokalt i härdarna. Hur kan man då anse att det är en tillräcklig behandling att stoppa menstruationen?

Lova

Endometrioshärden kan bilda eget östrogen , ej progesteron. Denna bildning av östrogen står under samma kontroll från hjärnan som östrogenproduktionen i äggstockarna. Med hormonbehandling får vi äggstockar och endometrioshärdar att bilda mindre östrogen. Vi kan inte hålla på att mäta östrogenivåerna hela tiden utan använder frånvaro av mens som ett tecken på att man nått låga östrogennivåer.

Anna-Sofia Melin· Gynekologläkare och endometriosspecialist

Relaterade program

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorns chattar

Mer i ämnet