Stylisten och författaren Hulda Andersson har opererats för sin endometrios. Anna-Sofia Melin är gynekologläkare och endometriosspecialist. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Läs chatten om endometrios

Uppdaterad
Publicerad

Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinna växer på andra ställen än insidan av livmodern, vilket ger kraftiga smärtor i samband med mens. Här kan du läsa hela chatten om endometrios.

Endometrios drabbar ungefär var tionde person som har mens.

I chatten svarade gynekologläkaren och endometriosspecialisten Anna-Sofia Melin, samt stylisten och författaren Hulda Andersson, som har opererats för sin endometrios.

Se mer om endometrios i Fråga doktorn på SVT Play.

Endometrios innebär att livmodervävnad växer utanför livmodern och ger svåra menssmärtor. Foto: SVT Design

Chatta om endometrios

Annalena • Hulda har du någon egen sida som min dotter kan komma i kontakt med dig på, hon behöver "Hulda energi" och du har egen erfarenhet❤

Skicka en fråga i meddelande på mitt instagramkonto @huldaandersson så lovar jag att svara. Så fint att hon tycker om min energi. Tack💛

Mika • Varför är så många läkare i Sverige så fientligt inställd till "the golden standard", vilket innebär excisionkirurgi, när typ resten av världen utövar detta med riktigt bra resultat?

Vi har i våra riktlinjer i Sverige också angett excisionskirurgi som "golden standard".

Lova • Hur kan man säga att endometrios sker via menstruation när man har hittat endometrios hos en person med MRKH syndrom (avsaknad utav livmoder) som aldrig har haft mens?

Endometrios kan uppstå på olika sätt. Ett sätt är via retrograd mens dvs mensblod som går bakåt via äggledarna ut i buken. Ett annat sätt är att celler sprids med blod-och lymfbanor, eller vid operation till bukväggen eller via stamceller som kan omvandlas till endometriosceller.

Mika • Hur ser ni på Dr. Redwines nyare forskning? Hur kommer det sig att man i Sverige går på en teori som är 100 år gammal, när det finns betydligt nyare forskning som dessutom visat sig vara lyckad?

Känner tyvärr inte till dr Redwines forskning. Jag tycker att vi är bra på att följa aktuell forskning här i Sverige.

Susanne Rikner • Har hormonspiral för Endo sedan många år . den har gjort mig fri från mina smärtor ( som gett många sjukdagar). Nu i klimakteriet, har iaf en del tecken på det. Men hur vet man var i allt detta man är när man är blödningsfri pga spiralen och hur få hjälp med klimakterie besvären? Har inte hittat nåt om detta..

Bra att fortsätta med sin hormonbehandling fram tills i alla fall 52 års ålder ibland längre. De flesta kvinnor kommer i klimakteriet mellan 50-52. Om man har klimakteriebesvär kan man prova att lägga till östrogen men vara uppmärksam på om endometriossmärtorna ökar.

Anna • Kan problem med endometrios uppstå mitt i livet, ex vid 37 års ålder och förlossning? Jag har ont länge p

Ja symtomen kan starta när som helst mellan första mens och klimakteriet.

Annika • Hade kraftig endometrios och nu drygt 60 år fått diagnos fibromyalgi. Finns det samband-tänker att det är båda inflammationer? Har även svårt med tarmen som sitter fast...

Tyvärr ökad risk att få andra smärtsjukdomar som fibromyalgi och migrän vid endometrios.

Charlotta • Hej! Jag har haft fruktansvärd mensvärk sen jag fick mens första gången när jag var 13, och har alla 5 symtom som nämndes i programmet. Jag har varit hos många gynekologer (tappat räkningen) för att få hjälp och bli utredd för endometrios, och även diskutera hysterektomi som alternativ, men har bara fått höra nej och att allt ser bra ut. Jag har testat både hormonspiral och p-stav som inte har hjälpt alls. Vart kan jag vända mig för att få hjälp?

Ge inte upp ! DU kan själv söka vård på ett större endometriosteam/endometrioscentrum var som helst i landet. Man kan behöva lite kraftigare hormonbehandling.

Lova • Varför pratar vi inte om att endometrios livnärar på sig själv då den bildar eget östrogen och progrestron lokalt i härdarna. Hur kan man då anse att det är en tillräcklig behandling att stoppa menstruationen?

Endometrioshärden kan bilda eget östrogen , ej progesteron. Denna bildning av östrogen står under samma kontroll från hjärnan som östrogenproduktionen i äggstockarna. Med hormonbehandling får vi äggstockar och endometrioshärdar att bilda mindre östrogen. Vi kan inte hålla på att mäta östrogenivåerna hela tiden utan använder frånvaro av mens som ett tecken på att man nått låga östrogennivåer.

Matilda • Har ni tips på hur man kan klara sig igenom smärtan?

Det är kämpigt! Jag (Hulda) har ofta använt TENS-apparat (jag placerar plattorna långt ned på ryggen för att lindra smärtan), värktabletter, varmt bad/bastu/varn dusch, vetevärmare. Jag försöker att distrahera mig med spännande ljudbok för att behålla lugnet. Jag (Hulda) personligen upplever att smärtan blir sämre när jag stressar upp mig. Jag har också dämpad en del smärta med Yin Yoga i ett tidigt stadium när värken är på gång (finns bra app och på youtube) som är en mjuk vilande typ av stretchyoga. Spända muskler förvärrar ofta den generella smärtan så därför tycker jag att yin yogan får mig att slappna av lite lättare. Krya på dig.💛🎗

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet