Fråga doktorns klimakterieexperter Katarina Johansson och Mats Hammar.

Svar på tittarnas frågor om klimakteriet

Uppdaterad
Publicerad

I säsongens sista chatt har svarade Fråga doktorns gäster Mats Hammar och Katharina Johansson på frågor om klimakteriet.

LÄS MER: Svar på dina frågor om sex för 65+

Mats Hammar är professor i gynekologi och obstetrik vid Linköpings Universitet.

Katharina Johansson är journalist och författare. Hon har intervjuat flertalet kvinnor i klimakteriet och skrivit en bok på ämnet.

Läs hela chatten här:

Malin E: Jag är 43 och i klimakteriet måste jag hormonbehandlas?
Mats Hammar: Hej

Som jag nämnde i programmet är anledningen att använda östrogen störst ju yngre man är och om Du inte haft mens på ett antal år tycker jag Du tillhör den gruppen. Vi brukar rek behandling upp till åtminstone genomsnittlig menoapusålder, dvs 50-51 år.

Gerd: Vilken medicin avsåg ni där biverkningen hjälpte mot vallningar?
Mats Hammar: så kallade SSRi eller SNRI medel som i studier verkar ungefär halvera antalet vallningar/dygn

Helena : Jag är 51 år, har fortfarande relativt regelbunden mens, men jag har stora problem med humörsvängningar, trötthet och smärtor i kroppen, blir ofta värre innan mens. Har alltid haft problem med PMS men det har blivit mycket värre. Tacksam för hjälp. 
Katharina Johansson: Hej Helena! Det låter ju som om du börjar gå in i en fas av klimakteriet där du borde få hjälp av en läkare. Jag är ingen medicinsk expert, men vi vet sen vi träffat alla dessa kvinnor att motion hjälper mycket. Men lättar inte besvären är det till en läkare du ska gå. Hoppas det löser sig för dig! Katharina Johansson
 
Sonja: Hur länge kan man ta östrogen innan man bör göra en paus? Jag är 49 år och har haft kraftiga svettningar och vallningar i snart 2 år.
Mats Hammar: Hej

Efter 3-4 år kan man prova attsluta. Det finns ingen vetenskap om hur man bäst försöker sluta  – för att minimera risken att återfå besvären. Men jag kan tycka att man provar när livet känns bra, kanske på våren. Och samtidigt börja motionera 3-4 pass per vecka.

Marianne: Hej. Är 71 år och aldrig haft värmevallningar men däremot så är jag mycket frusen och fryser mycket. Är det vanligt?
Katharina Johansson: Hej Marianne, ja jag tror faktiskt att det är ganska vanligt. Regleringen i kroppen är ju lite satt ur funktion och fungerar inte som den ska. MVH KJ

bykis: Finns det bra medel för ökad sexlust,har ingen lust alls o har varit så minSt ett år behöver bra råd tack på förhand hej.
Mats Hammar: hej
det finns så många orsaker till detta. Ömma torra slemhinnor som orsak kan man behjälpa med lokal östrogensalva. I väldigt speciella fall kan avsaknad av sexlust trots en bra relation, förståelse från båda parter etc bero på för lågt testosteron. Men det måste man diskutera med erfaren hormonläkare i så fall...

catarina: Progesteronkräm omnämns aldrig som hjälp vid klimakteriebesvär. Varför?
Mats Hammar: Progesertonkräm är inte undersökt vetenskapligt när det gäller dos och hur man ska använda den (varje dag, 14 dar/månad etc) som tillägg till östrogen. Men om 5-10 år kanske vi vet hur det ska användas. Teoretiskt finns tveklsöt fördelar.

Bitchen: Hej! Jag är 51 år och mitt problem är inte vallningar utom har från att varit en glad bekymmerslös person blivit en sur, arg och otrevlig bitch! Jag vill verkligen inte vara sådan och mår ännu sämre av det! Kan helt enkelt inte styra mitt humör. Jag har opererat bort livmodern för ca. 10 år sedan så jag har inte haft mens på många år. Jag motionerar och det hjälper något men långt ifrån tillräckligt!! Jag äter inga mediciner eller tar östrogen. Vad finns att göra!
Katharina Johansson: Hej kära Bitchen, det låter väldigt tufft. Via våra intervjuer i boken, har kvinnor berättat att efter de tagit bort livmodern (eller rättare sagt äggstockar) har deras klimakterium förvärrats. Det låter ju som om du skulle behöva besöka läkare och jag skulle även ge dig rådet att då att om du tagit bort äggstockarna be läkaren kolla värdet på din sköldkörtel. Lycka till hoppas du får bukt med dina problem. MVH KJ

Christina: Hur länge kan man använda ovesterin vagitorier?
Mats Hammar: Hur lÄNGE SOM HELST FAKTISKT. UPptaget är minimalt och ger ingen nytta på värmevallningar, benskörhet etc men upprätthåller bra slemhinnor i slidan och urinvägarna.

milla. : Är zoloft en anti depp medecin man kan ta för humör o depp när man är 54år med mens som hoppar. Inga vallningar bara humöret i botten. 
Mats Hammar: Hej
Zoloft är OK att använda. Stör inte hormonnivåerna såvitt man vet

Annijoh: Fick min livmoder bortopererad i 40-årsåldern, äggstockarna kvar. Har inte haft några klimakteriebesvär alls. Beror det på operationen?
Katarina Johansson: Om du bara opererat bort livmodern påverkar det inte din hormontillverkning. Det gör det däremot om du opererar bort äggstockarna. Men de har du ju kvar! MVH KJ

Nervös 30-åring: Missade början av programmet men jag är 30 år nu och har inte hamnat i klimakteriet än. Min fråga är: När kommer klimakteriet? Jag är inte redo för barn än men är orolig för att missa chansen för att få egna barn... Tacksam för svar! 
Katharina Johansson: Hej Nervös 30-åring. Det är väldigt inviduellt, men nån gång mellan 40 och 52 är det vanliga. Om du har din mamma eller moster att fråga, kolla med dem. Det brukar gå i arv. MVH KJ

Malin: Jag är 45 år ich har inte haft mens oå tre år... Ingen har sagt att jag ska hormonbehandlas?? Kan jag bli gravid? Har också illaluktande flytningar. Behöver jag vara orolig ?
Mats Hammar: Hej

har du inte haft mens på 3 år utan annan orsak är det troligen menopaus Du passerat och då kan man inte bli gravid. Flytningen är säkert snäll och orsakad av förändrad bakterieflora men om Du har bekymmer av den behöver Du söka och få hjälp. Men det låte rmycket ofarligt.

Greta: Jag vill fråga Katharina: Var har du köpt solfjädern? Jag har länge sökt en sådan men vet inte var de finns att få tag i. Måste man åka till Spanien?
Katharina Johansson: Just den är från Spanien, min kollega köpte denna på en resa för nån månad sen. Men kolla runt i tex asiatiska- eller orientaliska- eller leksaksaffärer. Visst är det snyggt? MVH KJ

Katarina: Är det sämre att äta östrogen om man gått på p-piller länge i sitt liv? Hur många år kan man äta östrogen?
Mats Hammar: Det verkar inte spela någon roll att man använt p-piller. Risken för bröstcancer ökar ju fler år amn använder östrogen tillsammans med syntetiskt gulkroppshormon efter 51-52 år (5-10 år behandling ökar bröstcancerrisken lite grand, men statistiskt är det så). Så man brukar tillråda att man gör mammografi vartannat år och provar att sluta efter 3-4 år

Fd rökare: Hej! ”Rökning sänker ö-nivåerna ytterligare” nämndes i programmet. Är det själva rökningen eller nikotinet eller varför?
Mats Hammar: Hej

I cigarettrök finns mängder av substanser som levern försöker ta bort ur kroppen. Detta aktiverar levern som faktiskt samtidigt bryter ner östrogen fortare. Så kvinnor som har östrogentabeletter och röker får lägre hormonnivåer i kroppen än icke rökaren – och har mindra nytta av tabletterna.

M: Suzanne säger att de ska gå till läkare och det är klart de ska bli betrodda och nu har läkaren som sitter i studion redan sagt att man inte kan få huvudvärk av östrogen och att en annan kvinna inte kan ha PMS-liknande symptom trots att de här kvinnorna blottar sig helt i direktsändning i studion! Tror ni man vill gå till fler läkare som inte heller tror på en????!!!!
Katharina Johansson: Hej M, jag vet att många som går till läkare inte blir trodda eller får den förståelse de är värda. Om du själv mött på det i vården så är mitt tips, sök upp ett gyn och om du bor i en större stad, se om de har inriktning kvinnosjukdomar. De kan ha större kunskap och större förståelse för de frågor och symptom som du har. MVH KJ

Inger Johansson: När man opererat bort sköldkörteln, äter Levaxin, och sen går in i klimakteriet blir det hormonkarusell, kan man säga. Hur vet man vilket som är vilket, när läkaren inte vill ta prover på östrogenet? Man svettas – men varför? Symtomen är desamma? Vad ska jag säga till läkaren för att hen ska kolla upp det och inte bara svara ”du får känna efter”?
Mats Hammar: Hej

Just sköldkörtelhormoner kan förvirra både patient och läkare. ASTt mäta östrogen brukar inte ge så mycket men man kan mäta skökdkörtelhomronerna och se att man ligger rätt i behandlingsdos. I så fall talar det mer för klimakteriet.

Kerstin Tilly: Hej! Jag är 74 år har upphört en period med österogen men har nu börjat igen efter att haft stora besvär. Min doktor hotar med blodproppar och bröstcancer men jag vill må bra. Hur göra?
Mats Hammar: Hej
Tillsammans med Din läkare ska man göra en risk-nytta avvägning. Mycket talar för att östrogen i plåster inte ökar propprisken medan tabletter ungefär fördubblar risken för propp. Och bröstcancer risken ska man förstås betänka och följa med mamografi

Kerstin Tilly: Hej! Jag är 74 år har upphört en period med österogen men har nu börjat igen efter att haft stora besvär. Min doktor hotar med blodproppar och bröstcancer men jag vill må bra. Hur göra?
Mats Hammar: Hej
Tillsammans med Din läkare ska man göra en risk-nytta avvägning. Mycket talar för att östrogen i plåster inte ökar propprisken medan tabletter ungefär fördubblar risken för propp. Och bröstcancer risken ska man förstås betänka och följa med mamografi

Eva: Hej! Kan man bli hjälpt av hälsokostpreparat? Isåfall vilka? Hälsn Eva
Katharina Johansson: Hej Eva! Flera av de kvinnor vi intervjuar i boken äter själva torkade blåbär, nypon, nässlor och havtorn. De tycker att det dämpar symptomen. Jag har själv ingen erfarenhet av hälsokostpreparat. MVH KJ

Ingegerd: Hej! Jag är 63 år. Brukade älska sex men efter min skilsmässa hade jag inget på cirka 8 år. När jag sedan träffade en ny man var samlag helt omöjligt. Trångt och oerhört smärtsamt trots att vi använde glidmedel. Min mens slutade när jag var 52. Kan östrogen hjälpa eller går det att tänja ut ingången till slidan?
Mats Hammar: Hej
Till att börja med kan du receptfritt köpa lokalt östrogen på alla apotek. detta är lågdoserat och tas upp i mycket låg omfattning. Börja med en dos var kväll i ett par veckor, därefter 2 ggr/vecka. Om ingen bättring efter en månad kan Du försöka få tid för undersöäkning på Vårdcentral el hos gynekolog.

H: Varför talar ingen om kost?
Katharina Johansson: Hej H. Det fanns ingen tid för det i programmet, men det gör vi nu tycker jag. Det finns något som heter fytoöstrogener som är ett östrogenliknande ämne och finns i baljväxter, grovt mjöl, broccoli ärter, kål med mera. Enligt många hjälper det mot symptomen. Även minskat intag av kolhydrater sägs vara bra. Vi ska uppdatera vår bok i vår och då räknar vi med att ha med tips på bra mat i denna ålder. MVH KJ

Mats Hammar: Hej

Du måste inte alls ta östrogen. Viktigare att röra på Dig mycket (3-4 ggr/vecka), äta vettigt och ha ett bra liv.

Mats Hammar: 

Marie barnmorskan : Arbetar med testosteronbrist hos män.En del av de som ligger lågt har jobbiga svettningar som sen går över när de kommer upp i normala nivåer.Kan det vara samma för oss kvinnor vid klimakteriet att det även kan vara lågt testosteron som orsakar svettningar.
Mats Hammar: Hej

Hos män kan lågt testosteron ge exakt samma besvär som hos kvinnor med objektiva mätmetoder också. Speciellt dramatiskt hos män som behandlas för prostatacancer med hormonell behandling. 75% får typsiak vallningar och svettningar.

ewa: Kan ni rekommendera något glidmedel?? Gärna något ”naturligt” om det finns..
Katarina Johansson: Hej ewa! Membrasin och vanlig barnolja eller som en kvinna i boken rekommenderar: jasminolja. Finns i indiska butiker. MVH KJ

Marie: En aspekt som inte pratades så mycket om i programmet är sömnrubbningar, trängningar och hjärtklappning. Är det något man kan få hjälp med? Förslag mottages tacksamt!
Mats Hammar: Hej
Sömnrubbningar kan ha mängder av orsaker. Om de är kopplade till ideliga vallningar nattetid kan det vara en orsak. Urinträngningar kan bero på sköra slemhinnor om du inte haft mens på 3-4 år. Men det finns ju andr aorsaker också, te x urinvägsinfektion. Hjärtklappning just i samband med vallningar förekommer som del av klimakteriebesvär men om Du har hjärtklappning utan vallningar kan det bero på annat som vårdcentralen kanske kan hjälpa med...


Greta: Hej Jag är snart 59 och känner av framförallt nedstämdhet, irriterad, viktökning och ingen sexlust. Jag äter Indivina som förmodligen minskar vallningar gissar jag. Vad kan jag göra för att få mer livslust och sexlust?
Katharina Johansson: Hej Greta! Vad tufft för dig. Eftersom du äter Indivina misstänker jag att du redan nu går hos läkare. Om du känner att hen är bra, kolla med hen om du ev ska äta antidepressiva. Sen kan motion, i alla dess former, göra underverk. Något du blir rejält svettig av, tre till fyra gånger i veckan. Jag hoppas verkligen du kommer till rätta med detta och får njuta av livet. För det är ju massor kvar!!!! Ta hand om dig. MVH KJ

Arja: Hej kan mensen hoppa över ett år sen sätta igång igen det har hänt mej gnolade flera veckor i äggstockarna sen fick jag mens efter ett år igen. häls. orolig.
Mats Hammar: Hej

så kan det vara. Beror lite på hur gammal Du är. Speciellt hos yngre kvinnor kan det vara så att mensen gör uppehåll rätt lång tid och sedan återkommer. Om man är orolig att det lämpligt att kolla hos sin läkare. Så kaallade postmenopausblödningar (efter 6-12 mån utan mens) kan man ofta utreda rätt lätt

Ia: Då och då kommer en dålig lukt från slidan. Fick det då jag slutade menstruera. Vad är det och vad kan jag göra åt det. 
Mats Hammar: Kan bero på ändra bakteriekultur i slidan vilket kan ge dålig lukt och ökad flytning. Hör med din doktor så kan man undersöka och ofta rätt enkelt komma tillrätta med detta

Agnes: Har nyligen tagit cellprov som visade lindriga cellförändringar och den kompletterande undersökningen av cellerna visade tecken på virusinfektion (HPV).Kommer att kallas till kvinnokliniken inom 3 månader för utredning med kolposkopi. Kan jag fortsätta att använda vaginalkrämen Ovesterin??
Mats Hammar: Du kan absolut fortsätta med Ovesterin eller Vagifem. Ingen lokal behandling förvärrar eventuella cellförändringar. 

fiona: skickar min fråga för tredja gången och hoppas på svar – har man risk för en tuffare klimakteriet om man har lidit av PMS depression eller psykisk sjukdom?
Mats Hammar: Hej
det är faktiskt så att det finns en koppling enl några studier (en har min forsakrgrupp gjort). Har man haft mycket PMS så är det vanligare att man får övergångsbesvär. Har man inga humörsvängningar i menscykel är det vanligare att man helt slipper övergånsgbesvär (som ju 25% slipper)

PIA: Varför skriver svenska läkare bara ut östrogen med syntetiskt gulkroppshormon ?
Mats Hammar: Hej
det beror på att naturligt progesteron ännu inte är utprovat avseende dos, antal dagar man behöver ge det etc. Men förhoppningsvis kommer sådana data....

Pia: Aprop kost, jag slutade med socker och att dricka öl/vin. Mina vallningar upphörde helt. Men om jag drack vin till maten eller åt kakor så kom de tillbaka. Absolut värt att pröva för det gjorde stor skillnad för mig. Jag har även hört om väninnor som slutat med kaffe som blivit av m sina vallningar. Ock ja, jag sov xtremt dåligt och vaknade svettig innan dess. fler som har liknande erfarenheter?
Katharina Johansson: Hej Pia, ett stort tack för ditt inlägg. Ja socker är verkligen inte bra för många. Jag känner själv att när jag varit på kalas/fest och druckit nåt glas vin, natten efter blir bedrövlig. Kaffe inga problem, för min del. Men det är så otroligt inviduellt, det är bästa är att testa sig fram. Att ta bort socker och kolhydrater kan nog hjälpa en del. Lycka till. MVH KJ

Mimmi: Hur vanligt är det att man tappar hår i klimakteriet? Min läkare menar att mitt håravfall beror på det. Får jag tillbaka mitt hår efter klimakteriet eller är det något som inte går att göra ngt åt?
Mats Hammar: Hej Håravfall kan ibland förklsaras av att balansen östrogn/testosteron förändras (dvs östrogenbildningen minskar mer ä n testosteronbildningen). Men det finns också andra orsaker

milla. : Progesteronkräm är den bra? 
Mats Hammar: Ännu ej utrpovat, men när det är gjort avseende dos och hur länge kan det visa sig vara en bra behandling som tillägg

Maria: Kan man ta någon form av blodprov för att se om man är i eller passerat klimakteriet?
Katharina Johansson: Hej Maria! Ja man kan mäta kroppens FSH-värde som ger svar på om du har sjunkande östrogenhalter. Tas via blod- eller urinprov. MVH KJ

else: Besväras av hjärtklappning, speciellt när jag lägger mig ner. Lite vallningar mm, vilket är bäst, behandla med b-blockerare eller östrogen?
Mats Hammar: Hej
är det BARA under vallning kan kanske östrogen vara bra, men om dU HAR HJÄRTKLAPPNING UTAN KOPPLING TILL VALLNINGAR SÅ är nog betablockare en god idé

Gudrun:: Har förstått att vissa blodtrycksmed. ger vallningar är det något som är känt för oss kvinnor?Har själv bytt med.och att det blivit bättre men ej bra. 
Mats Hammar: Just detta har jag inte så mycket erfarenhet av, men allmänmedicinare/disktriktläkare kan säkert detta bättre med biverkningar av blodtrycksbehandling.

Karin, tacksam för hjälp: Smärtor vid samlag måste vara jättevanligt! Kan ni inte ge lite tips från erfarenheter från andra kvinnor. Det är ju så viktigt med ett bra samliv i äktenskapet.
Katharina Johansson: Hej Karin! Ja det är verkligen viktigt, jag håller helt med. Du ska verkligen inte ha ont och om du i dag inte äter lokalt östrogen tycker jag att du ska testa det. Det finns receptfritt och enligt Mats Hammar som var med i studion ska du köra 1 gång om dagen i två veckor och sen två gånger i veckan. Jag hoppas verkligen att detta fungerar Karin. MVH KJ

Mats Hammar: Hej

Jo det är så att äggen faktiskt går åt på ett bestämt sätt som vi inte kan påverka. Något med den biologiska klokan. Kvinnor som t ex har en cancer som unga och inför cellguftsbehandlingkan låta ta ut ägg för frysning inför behandling måmnga år senare. detta aär ett sätt att bevara fertiliteten i väldigt speciella fall

Carro: Hej! Jag är 43 år och har haft oregelbunden i över 1,5 år, min senaste mens hade jag i augusti. Min gynekolog har tagit prover och säger att jag eventuellt har kommit i klimakteriet. Äter varken P-piller eller österogen, bör jag göra det?
Mats Hammar: Hej

med mätning av FSH kan man ofta säga om Du är i klimakteríet om det är klart högt. Och då rekommenderar jag behandling. Men det är ingen brådska. Man kan ju avvakta några månader och se o´m mensen kommer tillbaka

Elsa: jag har långt kvar till klimakteriet, vad ska man tänka på? 
Katharina Johansson: Hej Elsa! Misstänker att du kollat med din mamma! Ja jag vet inte om det finns något specifikt att tänka på mer än att välkomna det! Personligen tycker jag det är väldigt skönt att ha hamnat där, även om jag har en del symptom. Men jag känner mig desto starkare som person, tryggare i mig själv och faktiskt, gladare! MVH KJ

Marguerite : Vill gärna få svar på om mina tårögda ögon kan bero på torra slemhinnor/klimakteriet?
Mats Hammar: Hej
det finns inte så särskilt mycket forskning om detta men det kan nog vara så att torra ögon kan vara liknanade torra slemhinnor i slidan. Jag minns en unersökning för många år sedan när man asvåg utveckla ögondroppar med svagt östrogen men det blev ingen medicin av detta. Så man får nog använda andra mediciner, sk tårersättningsmedel

Pia: Ett tips: prova att utesluta socker och minska /sluta m alkohol, min vallningar försvann. Och äter jag sött någon dag i lite större mängd så kommer vallningarna tillbaka. Så inget mer socket för mig!
Katharina Johansson: Hej Pia! Tack för ditt inlägg, jag tror faktiskt att flera som har problem borde testa precis det du gjort. För en del personer kan ju sockret nästan vara som ett gift. Och vi kan faktiskt vara utan socker. MVH KJ

Ia: Finns det verkligen inget annat än lokalt östrogen att ta när man har smärta vid samlag. Jag känner mig oroad av att ta det pga all skriveri kring problemen med dom, moch det är ju inte bra att ta dom och känna sig orolig. 
Mats Hammar: Hej

Mjukgörande krämer finns definitivt. Barnolja enkelt och bra. Men Du behöver INTE vara rädd för lokalt östrogen. Upptaget är så enormt lågt att det inte leder till några andra effekter än i slemhinnan

Blomman: Hej, kan man ha vallningar bara på nätterna?
Katarina Johansson: Hej Blomman! Ja, det tror jag absolut. Jag har tvärtom, bara vallningar dagtid. MVH KJ

Undrande: Hur länge är man fertil efter att man kommit i klimakteriet? Ätit östrogen i ca 5 år efter att genom provtagning fått veta att jag hade kommit dit! Kan man bli gravid även om man äter östrogen eller fungerar de som preventivmedel? 
Mats Hammar: Hej

Hormoner mot klimakteriebesvär funkar inte som preventivmedel. Men har man inte haft mens på ETT år och är i förväntad ålder (kring 50) kan man betrakta det som att man inte kan bli gravid.

Birgitta: För tredje gången Vad finns för alternativ till Vagifem, nu när det inte finns kvar i högkostnadsskyddet?
Mats Hammar: Ovetserin el Blisell har samma effekt. Vagifem blir receptfritt snart

50 and fabulous : Varför pratar ingen om kost/ ändring av kost?
Katharina Johansson: Hej, jo det tror jag personligen mycket på! Som i tidigare inlägg har vi diskuterat sockert och även kolhydraterna. Vi ska som sagt till våren komma med ett kapitel i vår bok där vi pratar om kostens betydelse. MVH KJ

Nyss femtio: Hej! Vet inte riktigt om min fråga har kommit fram men försöker igen Hur är det med koncentration och att minnet känns ”luddigt” ? Jag har ofta svårt att samla ihop intryck o information Kan det höra ihop m klimakteriet?
Mats Hammar: Hej

Inte några typiska klimakteriebesvär detta med koncentration/minne etc. Men har man mycket vallningar, sover för lite etc så kan det hänga ihop

Ruby igen: Innan jag får ett ”anfall” av värmebölja får jag alltid en kort stund panikångest liksom att kroppen varnar mig: nu kommer det!
Katharina Johansson: Hej Ruby igen, tänk det känner jag igen! Intressant att vi kan få dessa små varningar. Då har vi ju tid på oss att gå undan om vi kan! MVH KJ

Anette: Är 44 år och undrar vad de första tecknen på klimakteriet kan vara. Finns det några förrutom svallningar? Min mens kommer ff regelbundet men mindre än förr och nu senast kom den med tre veckors mellanrum ist för 28 dagar som den alltid gjort
Mats Hammar: Hej

mensen kan börja förändra sisg (t ex bli tätare många år före menopaus. I snitt knappt fyra år har man glesare mens innan de slutar. Men var tionde kvinna har regelbuden mens och så plötsligt upphör den.

Fråga doktorn: Tusen tack för alla frågor. Katharina och Mats har svarat på så många frågor som dom har hunnit med på denna timme. Nu tackar vi för oss och stänger chatten för ikväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorns chattar

Mer i ämnet