Foto: Alexandra Gripenhoftner From/SVT

Läs chatten om kognitiva sjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Vad är en kognitiv sjukdom? Hur får man stöd som drabbad? Här kan du läsa chatten med Moa Wibom, överläkare i kognitiv medicin. Chatten var öppen måndag 16 januari i ca en timme.

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis där appar finns.

Se Fråga doktorn om kognitiva sjukdomar på SVT Play.

Chatta om kognitiva sjukdomar

Undrande • Hej!
Min man har alla symtom på alzheimer/demens, väntar nu på tid hos neurologen för diagnos.
Det svåra är att han inte har någon insikt om problemen.
Min undran är om det är vanligt?
Mvh
Undrade

Insikt är en utomordentligt svår förmåga. Kräver många friska hjärnceller. Tyvärr (men också skönt..) försvinner den förmågan tidigt vid AD och frontotemporal sjukdom. Det är ett viktig symtom att hjälpa oss att ställa diagnos.

Pinnat inlägg

Nu stänger chatten för idag, tack för att ni har varit med oss! 💙

Stort tack också till Moa Wibom som svarat!

PUST! Nu har jag skrivit så fingrarna har träningsvärk och ändå inte hunnit svara på mer än en bråkdel av alla MAKALÖSA frågor. Det är som jag säger - folk fattar och förstår och vi behöver vara mycket bättre på att förklara och informera noggrant. Jag hoppas att jag lyckats göra er mer förvirrade men på en högre nivå! Sök information, kräv svar.

En viktig sak om bemötande: ja, i ett visst skede, när insikten försvunnit (vid AD och FTD tidigt) så behöver vi som har kognitiva förmågor intakta formulera oss på ett vänligt och klokt vis som inte skapar oro MEN för de som har insikt (Lewybody, vaskulär sjukdom i många fall och Parkinson) ska vi aldrig tala över huvudet på den personen. Låt oss möta alla med sjukdom såsom den person hen varit hela livet så länge det bara går.

Och om det är strul i sent skede med mycket besvärliga symtom så kan ni hitta info om det på "mitt" registers hemsida www.bpsd.se och prata med hemtjänst eller SÄBO personalen om det.

Nu är mina kognitiva förmågor på upphällningen. Tack för idag!

Moa

Lina • Vilka är de första symtomen på lewybody sjukdom ?

Siffror (alltså att förstå former, rumsorientering) börjar ibland många år innan nästa symtom kommer. Eller våldsamma drömmar, kan förekomma tio år innan andra symtom.

Nenne • Kan man tro att den nya medicinen från USA hjälper även om man haft diagnosen i 5-6 år?

Tyvärr. Det ska vara mycket tidigt i förloppet.

Lotta • Får Parkinsons personer samma symtom som personer med diagnosen AZ ?
Vilka skillnader / likheternär det mellan diagnoserna?

Nej, det är inte samma symtom. Vid parkinson är det först de klassiska motoriska symtomen och efter något år kommer svårighet med uppmärksamhet, exekution och rumsorientering. Minnet ofta välbevarat länge. Liksom insikt.

Nickolina • Hur går jag tillväga om jag misstänker Alzheimer hos mig själv med symptom men klarar minnestestet på vc?
Mamma, hennes syskon utom en, äldsta kusinen. Alla drabbats av Alzheimer.
Jag är pensionär, lever själv, inga syskon. Vill få en chans att ev planera boende, mm.

Be om en utredning via en specialistmottagning. Där har vi svårare tester som kan påvisa tidiga symtom. Eller förhoppningsvis ta bort din oro..

Helena • Hej Moa!
Finns det ingen medicin som kan lindra symtomen vi Parkinson? Min pappa 80 år har sedan några år Parkinsons sjukdom men någon medicin har inte hjälpt, dopamin. Läkaren har inte sagt det rent ut men misstänker att det är A-typ. Han är så ledsen och klarar ingenting.

Hej Helena,

Jag är inte superbäst på Parkinson men det finns en uppsjö läkemedel och ibland får man napp. De men Lewybody sjukdom brukar sällan ha effekt av dopamin. Trist att höra, säkerställ att arbetsterapeuten i kommunen har kontakt med din pappa. Kanske finns det lite hjälpmedel som kan förbättra..

Merit • Var ska man vända sig för att undersökas för AZ?

Din vårdcentral hjälper dig med den första utredningen.

Carola Jonsson • Hej
Kost för att förebygga hur ska man tänka få?
Motion som förebyggande hur mycket?

FINGER studien, sök på nätet så får du fina svar från en mycket välrenommerad finsksvensk studie.

Lina • Är det viktigt att försöka få den som har demenssjukdom att minnas sådant hen inte minns?

Nej. De cellerna är borta och skapar oro och faktiskt också ledsamhet (så dålig jag är som inte kommer ihåg). Men tillsammans kanske man kan spåra upp, leta reda på minnet med hjälp av ledtrådar (bilder osv).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet