Få svar på dina frågor om livmodersjukdomen myom. Foto: Pi Frisk/TT/Pressbild

Läs chatten om kvinnosjukdomen myom

Uppdaterad
Publicerad

Myom är en vanlig men dold kvinnosjukdom som innebär att man har en eller flera muskelknutor inuti eller utanpå livmodern. Helena Kopp Kallner, överläkare på Kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus, samt forskare vid Karolinska Institutet, svarade på tittarnas frågor om myom.

Se Fråga doktorn om myom

Chatta om myom

Pinnat inlägg

Tack Helena Kopp Kallner och tack alla chattare för alla era frågor! Nu stänger vi för ikväll, men chattens frågor och svar går att läsa här i efterhand. Välkomna åter!

Louise • Jag har fått konstaterat myom

Men vid senaste ultraljud visade de sej att högra myomet var vätskebildat
Gynekologen hade aldrig sett något sådant och jag fick aldrig någon förklaring mer än att återkomma efter ett halvår för ny undersökning
Undrar därför är detta normalt vid myom

Det kan vara så att myomet har haft en blödning eller en sk infarkt som gör att det blir vätskeomvandlat.

Anna • Är 44 år och ska göra hysterektomi genom titthål/slida men pga lång kötid är myomen på gränsen att ha växt så mycket att buksnitt blir aktuellt. Hur väl kan man minska myom med läkemedel inför en operation och vad är gränsen för myomets storlek för att kunna göra titthål? Finns några fördelar att göra buksnitt eller medför det bara nackdelar i form av smärta/längre rehab samt ökad risk för komplikationer?

man kan absolut göra ett försök att minska myomen genom att sätta dig i ett tillfälligt klimakterium. Fråga din läkare om det är ett alternativ.

Anna • Hej! Jag har använt hormonspiral i flera år och varit hel blödningsfri. Sen 10 mån blöder jag ofta o ganska mkt.Gynekolog har hittar myom som är svåropererat för det buktar inte in i livmodern så mkt. Finns andra behandlingar?

ja- tex embolisering. det finns också andra medicinska behandlingar och man kan lägga till andra hormonbehandlingar.

Andreas • Min fru har myom på ena äggledaren/äggatocken, adenomyom och endometrios. Hon har inte haft mens sedan februari, men har trots det smärtor i livmodertrakten nästintill dagligen. Finns det något att göra? Skall inte smärtorna upphöra när mensen gör det?

jo- det är det vanliga, men endometrios kan ge kroniska smärtor tyvärr. hon ska prata med sin gynekolog om det.

Kristina • Kan alla myom behandlas med embolisering eller kan det som sista alternativ vara att operera bort livmodern? Vilka komplikationer finns vid borttagning av livmodern?

Endast skaftade myom ska inte behandlas med embolisering. Hysterektomi (borttagande av livmodern) kan ge besvär i form av inkontinens och framfall samt smärtor. Det är dock inte det vanliga. det vanliga är att man mår bra efter sin hysterektomi.

Malin Malmkvist • Är det vanligt med sammanväxningar efter hysterektomin?

ja- det är vanligt men oftast ger de inga symptom.

Kim • Kan man diagonisera fel på ultraljud?Jag har fått diagnosen myom men jag känner att det är fel,jag har bett om mr röntgen då jag fått väldigt mkt vätska i kroppen,finns det andra cystor man kan få?Läkarna förstår inte när jag visar vätskan i magen som är som en kängrupung,vill ju inte gå med något där min hälsa påverkas så mycket.

hej!

myom kan inte förväxlas med cystor eller med vätska i buken. Be din dr att visa dig ultraljudet och förklara vad vederbörande ser.

Lina • Hej. Jag är 45 år och har ett myom som är ca 6,5 cm i diameter. Jag har inga besvär då jag äter minipiller & har inga blödningar alls. Ändå vill min gynekolog operera bort hela livmodern vilket jag tycker känns konstigt när jag inte besväras särskilt mycket.. Vad är rätt i detta läget?

hej!

man ska absolut inte operera om man inte måste. man ska kontrollera så att det inte växer mycket för då kan operationen bli svårare. om myomet inte växer mycket och du mår bra på dina p-piller ska man inte operera.

Anna-Maria • Under hysteroskopi upptäcktes ett myom, som läkaren avlägsnade. Jag hade inte haft några symtom innan alls. Hur stor risk är det att det kommer tillbaka? Kan det nu borttagna myomet påverka min chans till barn?

Hej!

jag vet inte varför du gjorde hysteroskopin men det var bra att det togs bort. myom som ligger inne i livmoderhålan kan försämra chans till graviditet och ska alltid tas bort om man har möjlighet. Om man inte har fått bort allt finns en risk att myomet kommer tillbaka. man gör ofta en kontroll efter 6 mån till 1 år.

Kerstin • Har haft myom konstaterat och riklig mens som tack och lov upphört, gissar att jag hamnat i klimakteriet nu som 49-åring. Min fråga är om det kan vara myomen som spökar ännu och ger mig trängningar, tyngdkänsla och svullen buk

Hej!

ja- dessa besvär kan bero på myomen. Myomen kan dock krympa om du väntar lite. de krymper ofta flera år efter klimakteriet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorns chattar

Mer i ämnet