Få svar på dina frågor om livmodersjukdomen myom. Foto: Pi Frisk/TT/Pressbild

Läs chatten om kvinnosjukdomen myom

Uppdaterad
Publicerad

Myom är en vanlig men dold kvinnosjukdom som innebär att man har en eller flera muskelknutor inuti eller utanpå livmodern. Helena Kopp Kallner, överläkare på Kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus, samt forskare vid Karolinska Institutet, svarade på tittarnas frågor om myom.

Se Fråga doktorn om myom

SVT rapporterade · Chatta om myom

Tack Helena Kopp Kallner och tack alla chattare för alla era frågor! Nu stänger vi för ikväll, men chattens frågor och svar går att läsa här i efterhand. Välkomna åter!

SVT · Maja Forsberg

Jag har fått konstaterat myom

Men vid senaste ultraljud visade de sej att högra myomet var vätskebildat
Gynekologen hade aldrig sett något sådant och jag fick aldrig någon förklaring mer än att återkomma efter ett halvår för ny undersökning
Undrar därför är detta normalt vid myom

Louise

Det kan vara så att myomet har haft en blödning eller en sk infarkt som gör att det blir vätskeomvandlat.

Helena Kopp Kallner· Överläkare och forskare

Är 44 år och ska göra hysterektomi genom titthål/slida men pga lång kötid är myomen på gränsen att ha växt så mycket att buksnitt blir aktuellt. Hur väl kan man minska myom med läkemedel inför en operation och vad är gränsen för myomets storlek för att kunna göra titthål? Finns några fördelar att göra buksnitt eller medför det bara nackdelar i form av smärta/längre rehab samt ökad risk för komplikationer?

Anna

man kan absolut göra ett försök att minska myomen genom att sätta dig i ett tillfälligt klimakterium. Fråga din läkare om det är ett alternativ.

Helena Kopp Kallner· Överläkare och forskare

Hej! Jag har använt hormonspiral i flera år och varit hel blödningsfri. Sen 10 mån blöder jag ofta o ganska mkt.Gynekolog har hittar myom som är svåropererat för det buktar inte in i livmodern så mkt. Finns andra behandlingar?

Anna

ja- tex embolisering. det finns också andra medicinska behandlingar och man kan lägga till andra hormonbehandlingar.

Helena Kopp Kallner· Överläkare och forskare

Min fru har myom på ena äggledaren/äggatocken, adenomyom och endometrios. Hon har inte haft mens sedan februari, men har trots det smärtor i livmodertrakten nästintill dagligen. Finns det något att göra? Skall inte smärtorna upphöra när mensen gör det?

Andreas

jo- det är det vanliga, men endometrios kan ge kroniska smärtor tyvärr. hon ska prata med sin gynekolog om det.

Helena Kopp Kallner· Överläkare och forskare

Kan alla myom behandlas med embolisering eller kan det som sista alternativ vara att operera bort livmodern? Vilka komplikationer finns vid borttagning av livmodern?

Kristina

Endast skaftade myom ska inte behandlas med embolisering. Hysterektomi (borttagande av livmodern) kan ge besvär i form av inkontinens och framfall samt smärtor. Det är dock inte det vanliga. det vanliga är att man mår bra efter sin hysterektomi.

Helena Kopp Kallner· Överläkare och forskare

Är det vanligt med sammanväxningar efter hysterektomin?

Malin Malmkvist

ja- det är vanligt men oftast ger de inga symptom.

Helena Kopp Kallner· Överläkare och forskare

Kan man diagonisera fel på ultraljud?Jag har fått diagnosen myom men jag känner att det är fel,jag har bett om mr röntgen då jag fått väldigt mkt vätska i kroppen,finns det andra cystor man kan få?Läkarna förstår inte när jag visar vätskan i magen som är som en kängrupung,vill ju inte gå med något där min hälsa påverkas så mycket.

Kim

hej!

myom kan inte förväxlas med cystor eller med vätska i buken. Be din dr att visa dig ultraljudet och förklara vad vederbörande ser.

Helena Kopp Kallner· Överläkare och forskare

Hej. Jag är 45 år och har ett myom som är ca 6,5 cm i diameter. Jag har inga besvär då jag äter minipiller & har inga blödningar alls. Ändå vill min gynekolog operera bort hela livmodern vilket jag tycker känns konstigt när jag inte besväras särskilt mycket.. Vad är rätt i detta läget?

Lina

hej!

man ska absolut inte operera om man inte måste. man ska kontrollera så att det inte växer mycket för då kan operationen bli svårare. om myomet inte växer mycket och du mår bra på dina p-piller ska man inte operera.

Helena Kopp Kallner· Överläkare och forskare

Under hysteroskopi upptäcktes ett myom, som läkaren avlägsnade. Jag hade inte haft några symtom innan alls. Hur stor risk är det att det kommer tillbaka? Kan det nu borttagna myomet påverka min chans till barn?

Anna-Maria

Hej!

jag vet inte varför du gjorde hysteroskopin men det var bra att det togs bort. myom som ligger inne i livmoderhålan kan försämra chans till graviditet och ska alltid tas bort om man har möjlighet. Om man inte har fått bort allt finns en risk att myomet kommer tillbaka. man gör ofta en kontroll efter 6 mån till 1 år.

Helena Kopp Kallner· Överläkare och forskare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorns chattar

Mer i ämnet