Chatta om narkos Foto: Alexandra Gripenhoftner From/SVT, Unsplash

Läs chatten om narkos och bedövning

Uppdaterad
Publicerad

Hur fungerar narkos och vilka risker finns? Här kan du läsa chatten med Jakob Ratz Endler, narkos- och intensivvårdsläkare. Chatten var öppen 12 september i ca 1h. Vissa frågor besvarades live i programmet.

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis där appar finns.

Se Fråga doktorn om narkos och bedövning på SVT Play.

Chatta om narkos och bedövning

Nu stänger vi chatten, tack för att ni är med oss! 💛

Tack för att jag fick vara med i programmet och tack för era fina frågor. /Jakob

Eva • Vilka bra frågor och svar/Tack!

💛

Sigrid • Jag var sövd 12 dygn vid lunginflammation. Jag förlorade mycket vikt och var tvungen att lära mig gå igen efteråt. Vad beror det på

Du har varit allvarligt sjuk och vårdats på intensiven. Man förlorar då mycket muskelmassa och får även påverkan på balansen. Beror framförallt på kroppens inflammatoriska svar. Alla Iva patienter förlorar muskelmassa och det är en utmaning, både under vårdtiden och efteråt. Du är långt ifrån ensam.

Är risken stor att få blodpropp vid narkos och vad kan man göra för minska risken? Inger • Är risken stor att få blodpropp vid narkos och vad kan man göra för att minska risken? Inger 86 år

Det är inte narkosmedlet, utan att man är stilla under och efter operationen samt att operationen startar upp kroppens proppbildande. Man kan använda stödstrumpor, inte röka och ta blodförtunnande läkemedel.

Betty • Jag ska få ryggbedövning knä operation kan man bli förlamad av bedövningen?

Det finns en studie där man tittade på alla ryggbedövningar som gjordes i Sverige under -90 talet. Ca 1,5 miljoner bedövningar. Av alla dessa var det bara 127 stycken som fick något men och det vanligaste skadan var känselbortfall. Ryggbedövningar är en väldigt säker anestesiform.

Fredrik • Du sa att man slutar andas, gäller det under hela sövningen el bara i början? Och händer det alla?

Nästan alla slutar att andas. Ofta kommer egenandningen igång i slutet av operationen. Men det beror också på vilken typ av narkosmedel vi använder. Innan vi väcker patienten andas alla själva.

Rappan • Kan man sövas hur många gånger som helst eller finns det en maxgräns?

Det finns ingen maxgräns. Jag har haft kontakt med en patient som blivit sövd >400 gånger.

Dalarna • Hur sövs en narkoman som kanske har lyckats ta sig ur sitt beroende?

På samma sätt som andra. Om patienten har starka önskemål kan man anpassa narkosen. Vid pågående missbruk kan man behöva välja andra läkemedel.

Uffe • Hej! Är det vanligt att sövda ligger och pratar strunt eller obcent?

Nej. Narkosmedeln är väldigt snabbverkande. Oftast hinner patienterna säga väldigt lite innan de somnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet