Foto: Alexandra Gripenhoftner From/SVT

Läs chatten om ögat

Uppdaterad
Publicerad

Hur märker man att ens syn försämrats och hur påverkas livet av att bli blind? Här kan du läsa chatten med Fatmir Seremeti, Karim Makdoumi, ögonläkare och Karin Granberg, läkare. Chatten var öppen måndag 28 mars i cirka en timme.

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis där appar finns.

Se Fråga doktorn om ögat på SVT Play.

Chatta om ögat

Pinnat inlägg

Tack för att ni tittat och att ni skriver.

Vi gör programmet tillsammans.

Ha en fin kväll :)

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten, TACK för alla frågor! 💛

Tyvärr är det många som blivit utan svar då intresset och deltagandet i chatten har varit enormt. Vi tar med oss er feedback och intresset för ämnet inför framtiden!

Pinnat inlägg

Stort tack för ikväll, finns det fler frågor till mig så skriv gärna på min instagram: Fatmir_seremeti

Siwan • Hej undrar om man kan operera bort brytningsfel.
Siwan

Hej!

Ja, det kan opereras men detta är inte ett sjukdomstillstånd så det sker hos privata aktörer.

MVH

Karim

Lennart • Hej Karim
Jag har nedsatt syn och min ögonläkare säger att det beror på en hinna framför gula fläcken. År det samma sak som åldersförändring i gula fläcken som du nämnde i programmet ?

Hej!

Nej, det låter som om det sannolikt är ett så kallat epiretinalt membran.

MVH

Karim

Marie • Karim, hur snart efter glaskroppsavlossnimg kan man få näthinnaavlossning?

Hej Marie!

Oftast sker närhinneavlossnig i anslutning till glaskroppsavlossning men ibland uppkommer detta långt senare.

MVH

Karim

Lilly • Läkare. Sonen fick slag på ögat, efter en vecka såg han plötsligt inget på ögat. Sökte då vården, det var fredag. Operation på månd. Gula fläcken var skadad, han har 40% syn idag. Borde inte op skett direkt? Lilly

Hej Lilly!

Trauma är komplicerat och ibland kan man behöva vänta med operation av olika anledningar. Jag kan inte uttala mig om ett specifikt fall.

MVH

Karim

Leif Eriksson. • Hej! I kvällens program om Glaukom sades det att grönstarr leder till blindhet, är det riktigt säkert? Jag är opererad sk, Express schunt operation och mitt tryck är efter det 13 om trycket håller sig på denna nivå blir min syn försämrad då? Mitt andra öga dropp behandlas och trycket där 12, vid senaste koll.

Glaukom kan leda till blindhet. Det är viktigt att ha ett normalt ögontryck. Du är opererad och har ett utmärkt ögontryck. Fortsätt att gå på regelbundna kontroller av ditt ögontryck så bådar det gott för framtiden

Diddi • Hej experter! jag undrar om grön starr är häftigt. Och i så fall ska mina barn kontrollera sig, eftersom jag har misstänkt grön starr och går på regelbundna kontroller?
Tack

Hej Diddi!

Jag gissar att ärftlighet efterfrågas :). Grön starr är till viss del ärftligt varför det är bra för nära släktingar att kontrolleras med avseende på trycket,

MVH

Karim

Li • Varit hos optiker som funderar på om ögonproblem sen barnsben,i detta fall muskler, skelning, dubbelseend, kan höra ihop med annan sjukdom. Tex Myasteni. Kan det visa sig i enbart ögon och hur går man vidare i så fall? Även snabbt uttröttbar i andra muskler och blivit sämre över tid

Ja, skelning och dubbelseende kan yttra sig som tidigt och ibland enda symtom vid MS. Ögonmusklerna orkar inte hålla ut vid längre belastning och trötthet. Synnerven kan också bli inflammerad men då får du andra symtom.

Utredning i första hand via hälsocentralen. Kontroll av blodprover för att utesluta annan sjukdom. Ögon kontroll och magnetkamera undersökning.

Då du blivit sämre över tid rekommenderar jag att du bokar ett läkarbesök på hälsocentralen för kontroll

Diabetikern • Jag har diabetes typ 1 och flera släktingar med typ 1 el 2 varav flera av dem även har råkat ut för grå och grön starr. Finns det undersökningar som visar att även välskötta diabetiker fortsatt trots bättre kontroll och behandling nuförtiden ändå drabbas av problem med synen?

Hej!

Om man behandlar sin grundsjukdom (diabetes) och går på kontroller brukar man som regel fånga upp problemen innan en synskada sker. Om man har "vanlig" grön starr i släkten kan det vara bra att även kontrollera sig hos optiker regelbundet.

MVH

Karim

Närsynt • Kan ni inte ha chattar oftare och längre tid med fler läkare. Det behövs verkligen, som synes.

Hej! Vi ska göra vårt bästa, tack för att ni är med och chattar!

Per • Varför uppstår en svart fläck i synfältet oftas på morgonen när jag slår upp ögonen. Jag har början till torr gula fläcken

Hej!

Förändringar i gula fläcken brukar som regel inte variera över dagen.

MVH

Karim

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet