Reyhaneh Ahangaran, Elena Luckey och Karin Granberg svarar på dina frågor. Foto: Nils Pejryd/SVT

Läs chatten om psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska jag klara av tillvaron i väntan på att få hjälp? Hur kan jag stötta en närstående som mår dåligt? Här kan du läsa Fråga doktorns chatt om psykisk ohälsa.

Se Fråga doktorn på SVT Play

Chatta om psykisk ohälsa

Pinnat inlägg

Elena Luckey, verksamhetsansvarig för Självmordlinjen/MIND, Reyhaneh Ahangaran, psykolog och Karin Granberg, läkare svarade på era frågor den 13 februari.

Tack för alla kloka frågor, tankar och funderingar. Vi hann inte med alla men kunde se hur många ni är som har frågor om psykisk hälsa.

Viktigt att ta hand om sig och sina nära. Vill slutligen skicka med att du är inte ensam och behöver inte fixa allt själv.

Vi på Mind finns här för dig just för att vi vill lyssna på dig och vi har tid.

Tack och allt gott

Elena Luckey

Tack Karin, Reyhaneh och Elena för alla svar ikväll. Och stort tack till alla er som skickat in frågor. Hoppas ni hittar den hjälp ni behöver. Ta hand om er. 💙

Anhörig • Var kan man få hjälp till hur man bäst för stödjande samtal till någon som har generell / ospecifik ångest?

Vi på Mind erbjuder stödjande samtal


Mind

Tack alla som har skrivit in! Tyvärr hann jag inte med flera denna gång. Önskar er som tittat och skrivit allt gott!

Tack att ni tittat och att ni skrivit så mycket engagerat och tänkvärt

ME • Vad gör man när man jämt har söndagsångest, oro inför sitt arbete som man har utövat i mer än 20 år och egentligen kan, men som man tror andra kan göra bättre. Hade alltid tentaångest innan prov…

Att lära sig att du är bra nog.

KBT kan hjälpa

Slay • Vad är psykiskt ohälsa

När du inte mår bra, inte ser glädje , förlorar livskvalitet eller drabbas av sjukdom

Belle • Är jag ensam om att ha självskadebeteende som vuxen? Får ofta kommentarer om att jag är för gammal för att ha självskadebeteende. Känns inte bra att dem kommentarer det på det sättet. Känner mig ensam 😢

Hej! Nej det förstår jag att det inte känns bra! Du är absolut inte ensam om att ha självskadebeteende som vuxen, och det finns också hjälp att få. Du kan läsa mer på https://www.shedo.se

Stina • Hej!
Har förlorat en nära anhörig och sorgen är så tung. Känns som om man ständigt tänker på den personen och att man aldrig får sinnesro. Vad kan man göra åt det för att lätta på sorgen?

Prata. Lufta sorgen. Samtal i kyrkan, i vården eller stödlinje

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet