Görel Fred, psykoterapeut och Kalle Norwald, sexolog, svarar i chatten. Foto: SVT

Läs chatten om relationer

Uppdaterad
Publicerad

Måste jag som vuxen regelbundet besöka mina föräldrar? Hur påverkar min uppväxt förhållandet till min partner idag? Kan jag bli sjuk av en dålig relation med min gamla mamma? Görel Fred, psykoterapeut och Kalle Norwald, sexolog, svarade på era frågor den 27 februari.

Se Fråga doktorn på SVT Play

Chatta om relationer

Tack alla som har skickat in frågor, och tack Kalle och Görel för fina svar! Nu stänger vi chatten för ikväll. Väl mött nästa gång🙂

Barbro • Mitt barnbarn i 20-årsåldern ringer till mig (farmor) och gråter för att hon inte känner att han bryr sig om henne. Dom bor 10 mil ifrån varandra. Hur ska jag göra som mamma/farmor i denna situation?

Menar du att hon gråter för att din son inte bryr sig om henne? Jag tolkar det så. Har du en ok relation med din son? Jag tänker att du kan kontakta honom och säga att du VET att han älskar sitt barn och det gör du också (både ditt barn och hans barn) och att du nu fått ett stort förtroende. Hon är så ledsen för att hon (ditt barnbarn) har fått för sig att han inte bryr sig om henne längre. Men du vet ju att det gör han! Han är någon som bestämmer själv vad han gör - men du ville bara berätta att hans dotter fått något om bakfoten här

Yvonne • Mina föräldrar har favoriserat mina syskon framför mig. Hur ska jag kunna bli vän med mina syskon. Såren sitter djupt.

Varför tror du det var så? Man måste inte bli vän med sina syskon - men det låter ju mer som om det var en orättvisa som dina föräldrar stod för , inte dina syskon. Kan du ta hjälp av dem eller någon av dem för att göra din berättelse om vad som hände och varför bredare?

Skuldbelagd • Min son har valt att bryta med mig på grund av mitt val av livskamrat. Min förra man, som inte var hans far, var inte snäll mot honom, det var mycket misshandel och kränkningar bakom min rygg. Detta hände för 30 år seda. Nu har han fört över agget mot min nya man.

Hur mycket har ni pratat om och bearbetat det som hände med din förra man? Tror du han känt sig lyssnad på i sin upplevelse av dig? Ett lyssnande som inte präglas av hur ledsen du är eller dina förklaringar - utan ett lyssnande där du verkligen hör hans upplevelse. Jag kan också tänka att din förra man inte bara kränkte honom utan också dig - och det kan vara svårt för ett barn att se sin mamma bli kränkt. Han kanske är rädd att det ska hända dig igen och att han återigen blir vanmäktig. Det är er relation ni behöver jobba med tror jag. Sök gärna professionell hjälp hos en familjeterapeut

Norrlänning • Min bonusdotter har alltid sagt att hon inte gillar barn och har i vuxen ålder valt att inte skaffa några barn. Har funderat många gånger om det beror på att hennes pappa min man alltid sagt att man inte ska skaffa barn för det blir bara elände?
Norrlänningen E-L

Har du en sådan relation med henne att du kan fråga? Ville hon egentligen ha barn tror du? En del människor vill ju verkligen inte det. De väljer ett annat slags liv och är fullt nöjda med det. Ibland har vi ju svårt att tänka att sådant vi själva tycker är en djup mening med livet inte delas av andra. Men som sagt - fråga

Svärmor • Hej! Jag tycker inte om min svärson, hur jag än försökt i många år. Min dotter känner förstås av det och ibland blir det konflikter. Han inte klarar av föräldraskapet bra nog. Han orkar inte riktigt och hanterar inte konflikter på ett vuxet sätt gentemot dem. Törs jag säga något?

Nej jag tror inte det. Det är oftast klokast att inte tala om man inte är inbjuden. Möjligen skulle du kunna säga "Jag älskar dig och vill dig väl och jag kan fundera på om du har det bra. Jag vet att man inte uppskattar om någon lägger sig i något som man inte vill prata om. Men jag vill att du verkligen ska veta att jag finns här - om du vill prata"

Görel svarar på några frågor till. Vid 20:30 stänger chatten för den här gången.

graV • Hej! Vid 38 års ålder talade min mamma om för mig att jag hade en annan biologisk far än min pappa! Har velat prata med henne om det här men hon har undvikit det och sagt att hon inte orkat! Nu är mina pappor döda och mamma är 92 år och lite dement! Hur gör jag?

Om det är möjligt - säg att det skulle betyda så mycket för dig om hon orkade. Att du absolut inte är ute efter att skuldbelägga eller anklaga, men att du skulle må så bra av att få svar på en del frågor. Skulle det vara möjligt för henne tror hon?

TUSEN tack för alla era frågor och fina ord om programmet idag! Ta hand om er!

Tack Kalle för alla svar ikväll, och din medverkan i programmet 💙

Bonus • Hur stöttar jag min man som inte har bra relation med sina barn. Han lider av depression och ångest och mår jätte dåligt.

I dessa fall är det viktigt att förtydliga att DU kommer inte kunna hjälpa honom med att bli frisk från depression och ångesten. Det du kan göra är att uppmuntra honom att ta hjälp från vården. Det är inte bra ide att bli sin partners vårdare i dessa fall, så uppmuntra och peppa att kontakta vården!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet