Sömnforskaren Jonathan Cedernaes och sömnexperten Jan-Erik Broman svarade på frågor om sömn.

Svar på tittarnas frågor om sömn

Uppdaterad
Publicerad

Sömnforskaren Jonathan Cedernaes och sömnexperten Jan-Erik Broman chattade med tittarna om sömn den 23 mars.

Här kan du läsa hela chatten.

Birgitta E: Hej! Jag måste ibland gå upp flera gånger per natt för att gå på toaletten. Är det skadligt för kroppen om det pågår allt som oftast? 

Fråga doktorns chattar

Jan-Erik Broman: 

Om det är så att du kan somna om, så är det ingen fara. Du kunde prova att minska på drycken sent på dagen, så att du kan få sova mer sammanhängande.

Acka: Ur medicinsk synpunkt – ger sömn med hjälp av sömntabletter den ”läkande effekt” som kroppen behöver? Eller är det bara ”naturlig sömn” som reparerar?

Jonathan Cedernaes: Hej Acka!

Det beror på vilka sömnmediciner man pratar om, men de mediciner som man oftast används (typ benzodiazepinliknande ämnen som zopiklon/imovane) har ganska liknande effekt på sömnmönstret, och bör därför ge en ganska liknande effekt. Tidigare medel gav en mer kraftigt förändrad sammansättning av sömnen som säkert var mycket mer ofördelaktigt. I vissa djustudier ser man också t.ex. ”läkande” effekter då man ger dem konstgjord sömn med sådana medel, men sannolikt behövs fler långtidsstudier. T.ex. har användning av benzodiazepiner (används inte så ofta längre) kopplats till en ökad risk för demens, men där vet man inte vad som är hönan och ägget (t.ex. kan de vara en underliggande sömnstörning som ökar risken och inte medicinen i sig).

Rebecka: Hej! Jag går på Psykiatrin där min överläkare gett mig Valdoxan som är likt melatonin jag har en försenad dygnsrytm vilket jag ifs skulle kunna avhjälpa om jag gick upp o fick ljus tidigt på morgonen jag går inte upp före 10-11 o ibland sover efter tolv. Innan med gick la mig 3-4 på natten, nu m med sen 2 mellan 00 beroende på när jag tar den. Har ätit den i ca 1 år jag är 30 år m diagnoser undrar om det på lång sikt är dåligt o äta den för länge tar 25 mg det lägsta.. Tack för programmet! /Rebecka

Jan-Erik Broman: Valdoxan är ofta befrämjande för sömnen. Det vore bra att förankra dygnsrytmen vid en någorlunda fast uppstigningstid. Om medicinen fungerar är det bra och du kan fortsätta utan vidare.

Carina: Jag jobbar bara natt och kan inte stödsova på e.m.Försöker sova så länge som möjligt på morgonen istället men vaknar ändå vid 07:00 fast jag lägger mej runt 02:00.Har Theralen droppar ska jag ta de när jag kommer hem på morgonen och ska gå på på kvällen?Jobbar 21:15-07:15

Jonathan Cedernaes: 

Hej Carina!

Det låter som att det är besvärligt för dig som du jobbar då du inte kan sova lite under dagen också när du väl försöker. I vissa fall kan det vara nödvändigt med sömntabletter, men det bästa är nog att försöka ändra på sina arbetsuppgifter så att du inte jobbar natt. Det kan vara ofördelaktigt att försöka ta sömningivande droppar då du senare ska jobba samma dag, men det beror helt på hur du svarar. För att försöka sova längre kan du försöka utsätta dig för minimalt med ljus på morgonen (eller hela dagen) och först utsätta dig för starkt ljus (t.ex. solljus) på kvällen. Men det kan vara svårt att uppnå en sådan miljö som du kan bibehålla på lång sikt.

Margareta i Hbg: Hej! Jag är 72 år och har ett problem sedan ca 5 år tillbaka. Jag vaknar upp häftigt efter ca 1 timmes sömn. Jag har ångest och tror att jag skall dö. Vet knappast var jag är och några gånger har hjärtat slagit betydligt fortare än normalt. Problemet är inte förknippat med någon dröm och har nog alltid kommit i den tidiga sömnen. Det hela tar nog bara några minuter men är väldigt ångestladdat. Har ej sömnapne, men har en del andningsuppehåll enl undersökning. Har frågat flera läkare då jag har förmaksflimmer och medicinerar för högt böodtryck. Mediciner jag tar: multaq, losarthan, warfarin. Oerhört tacksam för svar

Jan-Erik Broman: Det låter besvärligt att vakna på detta sätt. Andningen regleras på ett annorlunda sätt i sömn jämfört med under vakenhet och detta kan leda till att man inte tycker sig få luft. Ta upp detta också med din läkare så att ni kan samtala om det i lugn och ro.

48-årig tjej: Hej, Jag har omvänt sömnproblem, jag kan somna hur lätt som helst från 18 och framåt, men sover väldigt lätt och vaknar otroligt lätt och har svårt att somna om och är därmed trött under dagen. Framförallt vid 14.30 då jag har mycket svårt att hålla mig vaken. Något tips för att få ordning på detta?? Undrar 48-årig tjej

Jan-Erik Broman: 

Att skaffa en regelbunden dygnsrytm kan göra det lättare att sova. Även att försöka hålla sig till en åtta timmars sömnperiod är välgörande.

Anne: Hej! När jag är stressad av olika skäl så vaknar jag alltid efter 4 timmar och kan inte somna om. Jag har nu börjat att ta en Alvedon för då brukar jag kunna somna om efter ett tag. Är det farligt i längden att hålla på så?

Jonathan Cedernaes: Hej Anne! Att ta mediciner är ju något man i största mån bör undvika på längre sikt. Alvedon är ju ur vissa synpunkter ett av de mer snälla läkemedel vi har men kan också enligt vissa studier ge effekter på längre sikt, och kan också orsaka skador om man t.ex. har nedsatt leverfunktion. Om du har ont och behöver alvedon för att sova är det kanske något som du kan behöva i längden, men annars har ju alvedon ingen sömningivande effekt i sig, och då kanske det är någon annan metod som du kan pröva. Försök att stressa ner under dagen, ha mer fasta rutiner och att ta tag i det som stressar innan du går och lägger dig. Du kan även pröva med ett glas mjölk eller liknande om du vaknar, så att du får något annat som din kropp kan koppla med ”återgång till sömn”, såvida du som sagt inte har ont och behöver alvedon av den anledningen.

JOHNNY: Är 57 år har jobbat skift oregelbundna tider 35 år (lokförare). Sen 2-3 år väldiga problem sover oftast ca 2-4 Tim och ej djupt sover som jag är vaken vad göra sluta??? 

Jonathan Cedernaes: Hej! Äldre har ofta större problem att jobba skift än yngre, och om det går vore det givetvis optimalt att försöka sluta jobba skift. Om du upplever att du inte sover ordentligt kan du försöka få till en KBT-behandling via din husläkare. Om detta är otillräckligt kan man försöka utreda vidare hur du sover genom andra undersökningar, det kan även finnas andra kroppsliga orsaker till att du sover lite, t.ex. sömnapné som också ökar med åldern – ger inte återställande utan ”ytlig” sömn.

sömnlös liten tant: Jag, en kvinna, har haft sömnsvårigheter sedan tonåren, nu är jag 68 år. Under en period runt 55 år åt jag östrogen och sov på natten. Slutade med östrogen efter ett par år och sömnsvårigheter återkom. Somnar in sent och vaknar efter ngn timme, somnar kanske vid 5tiden igen. Har aldrig tagit sömntabl utom vid enst sjukhusvistelse och då inte sovit ändå. Östrogen är ju inte bra eller????

Jan-Erik Broman: I första hand skulle jag vilja föreslå att du styr upp tiden i sängen på ett regelbundet sätt. Detta kan efter ett tag leda till en mer sammanhängande sömn. Angående östrogenbehandling så hänvisar jag till din läkare för bedömning.

Lena B: Jag är snart 52 och har de senaste 2åren inte sovit en enda natt utan att vakna. Vet att sömnen ändrar sig när man blir äldre och jag tror att jag börjar komma in i klimateriet Känner dock ibland att jag är sååå himla seg i huvudet och att minnet blivit sämre. Hur farligt är det att inte få sova ordentligt? Har inga problem att somna men vaknar sedan var o varannan timma och är mycket lättväckt Tacksam för svar

Jonathan Cedernaes: Hej Lena! Sömnen ändras som du säger med åldern och också i och med klimakteriet. Minskad sömn kan på sikt leda till försämrat minne, och ökad risk för vissa sjukdomar (kom ihåg att det bara är en ökad risk, denna kan ju samtidigt minskas med t.ex. livstilsförändringar såsom ökad träning!). Det blir ju som vi nämnde i programmet mer vanligt att man vaknar mitt i natten när man blir äldre, och även yngre vaknar nattetid fast man minns det ofta inte då dessa episoder är så korta. Om du känner att du har påtagliga besvär kan du dock vara i behov av en utredning och ev. behandling via din husläkare.

Björn: Vad säger Ni om Melatonin som alternativ till sömntabletter ? Fördelar, nackdelar, biverkningar?

Jan-Erik Broman: 

Melatonin är i första hand dygnsrytmreglerande och finns på apoteket i form av mer långverkande Cirkadin. I första hand är det avsett för äldre. Visst är det ett alternativ men effekten är inte lika utprovad.

Ulla: Jag upptäckte att jag sover bättre när jag tar en ibumetin till natten. Är det farligt?

Jonathan Cedernaes: Hej! Ibumetin är ju en s.k. NSAID och dessa är inte helt snälla mot t.ex. magen i längden, men det beror helt på dos och hur ofta du tar den (så kanske inte så allvarligt om du är helt frisk och bara tar den en gång då och då). Personer med hjärkärlsjukdomar, njursjukdomar och magsår är exempel på personer som bör vara försiktiga med sådana preparat. Om det är smärta som behöver behandlas med ibumetin för att sova bör man försöka utreda orsaken och primärt behandla den.

Eva: Vad exakt är problemet med att ta en liten insomningstablett 3.75 Zopiklon /natt under resten av livet, nu 72 år.

Jonathan Cedernaes: Hej Eva! I ditt fall är det kanske inget problem, du har dessutom en mycket låg dos som du förhoppningsvis inte behövt öka på sikt. Problemet är att många tar dem för att de ”måste” kunna sova på studs, t.ex. pga stressad tillvaro med alltför mycket att göra, och att det finns en risk för tolerans och beroende, där man behöver öka dosen på sikt. För personer som aldrig prövat sömnmedel tidigare bör man därför begränsa dem till korta perioder och vid ”uttalade” och sannolikt kortvariga besvär; annars är kognitiv beteendeterapi ett alternativ med långvarig effekt.

76-årig kvinna: Jag har tagit 1/2 imovane varje kväll i 11 år. Jag vågar inte sluta, är livrädd för att inte kunna somna. Kan Melatonin hjälpa o hur får jag tag på det? Om jag slutar med imovane sa min läkare att det tar en månad utan sömn. Finns det inte någonting man kan ta under utsättningen? 

Jan-Erik Broman: Det är vanligt att när man tvärslutar efter en längre tids sömnmedelsbehandling blir liggande sömnlös. Detta uppfattar man lätt som att man förlorat sin sömnförmåga. Egentligen beror det på att man slutat för fort. Ett bättre sätt är att sakta och försiktigt minska på dosen. Exempelvis kan man minska med en fjärdedels dos per vecka eller 14 dagar. På så sätt kan man ”lura hjärnan” så att den inte märker dosminskningen och slutligen att man helt slutat. Enstaka dåliga nätter får man alltid räkna med.

Orolig: Hej! Händer ofta att jag vaknar upp av att jag tappar andan, får ingen luft, och hostar till. Tror att det händer ganska snart efter jag har somnat. Väldigt obehagligt är det. Vad kan det bero på? Jag är en 33-årig tjej.

Jan-Erik Broman: Det kan uppträda särskilt om man vaknar upp ur REM-sömnen, när kroppens muskler normalt är förlamade. Det är helt ofarligt men kan ju vara ganska obehagligt.

Martin: Hej, Min kropp efterfrågar väldigt mycket sömn och ställer jag ingen klockan vaknar jag ofta inte förrän efter ca12-14h. Jag försöker alltid få 8h sömn men får jag mindre än så fungerar kroppen inte alls under dagen. Får jag endast 8h har jag dessutom extremt svårt att vakna och komma upp ur sängen. Finns det några knep för att få kroppen att vakna till liv lättare efter 8h sömn? Och borde inte så många timmar räcka för att kroppen ska känna sig utvilad?

Jonathan Cedernaes: Hej Martin! Det låter som du har ett stort sömnbehov och detta är individuellt! Ibland kan det dock vara så att ett stort sömnbehov egentligen beror på en underliggande sjukdom. Därför kan det vara värt att utreda om du i övrigt är ”frisk”. T.ex. kan sömnapné under natten göra att du sover mindre djupt och därför blir trött om du sover kortare tid. I ditt fall kan du pröva med ”appar” som försöker registrera din sömn så att du vaknar i lättare sömnstadier, då du kanske också lider mycket av ”sömndruckenhet” som är ett tillstånd som man kan lida av i 1-2 timmar efter uppvaknandet – vissa har uttalade besvär av detta. Du kan även försöka undvika koffein och annat uppiggande innan du somnar så att din sömn inte blir störd – detta kan annars också göra att du får ett ökat sömnbehov, likaså kan alkohol för nära inpå sömnen eller i för stora mängder.

Britt: Hej Sömnen påverkas av drömmar .Vaknar upp flera ggr/natt efter drömmar,somnar om efter en kvart .Detta upprepas hela natten och i regel varje natt.Känner olust inför natten ,sömnen och drömmarna.Finns någon forskningsrapport i ämnet som ni kan hänvisa till ?

Jan-Erik Broman: Det är egentligen helt normalt att vakna upp kortvarigt efter REM-sömnen, då man har de egentliga drömmarna. Det viktiga är att man kan somna om utan att bli liggande vaken för länge.

Kurt: Från att ha haft problem med att sova på nätterna, så är mitt problem nu tvärtom. Sover 9-11 timmar per natt och dessutom 1-2 timmar på dagen. Nattsömnen består ofta av intensiva drömmar, med många uppvaknanden per natt. Känner mig sällan utsövd på morgonen. Äter ej sömntabletter, men sedan många år tillbaks Citalapran. Är pensionär sedan två år. Tycker att minnet har försämrats. Sömnutredning?

Jonathan Cedernaes: Hej Kurt! Det låter som att du själv har fastställt vad som behöver göras, om du har möjlighet kan en sömnutredning kanske vara i sin ordning efter att din husläkare uteslutit andra orsaker. Citalopram (antar du menar det) kan liksom andra SSRI-mediciner störa sömnen, och ffa. påverka sömnstadier då man drömmer (så kallad REM-, eller drömsömn). I och med att du sällan är utsövd (nästan viktigare om du är pigg under dagen!) och har minnessvårigheter kan det kanske röra sig om sömnapné som ökar med åldern.

micke: Hej är en man i 50årsåldern som är kvällstrött och ofta somnar vid 9 tiden. men vaknar vid två-fyratiden och har svårt att somna om.Går upp vid halvsextiden och är då för det mesta rätt pigg känner mig inte trött under dagen.Är det farligt för hälsan, är frisk i övrigt och tränar regelbundet kondition och styrka. 

Jonathan Cedernaes: Hej Micke! Vissa personer har ett mycket litet sömnbehov. Du tycks känna dig pigg och då kan du vara en sådan person. Dock kan det vara så att du skulle kunna somna redan vid kl 20 (om du är en uttalad morgonperson) och då kunna sova lite längre, och kanske må ännu bättre under dagen. Att du är frisk i övrigt låter toppen och det är jättebra att du tränar kondition och styrka regelbundet, detta kan förbättra sömnen (om du inte tränar för nära inpå eller är stressad för att du vill träna på morgonen).

pettersson: min man snarkar mycket. Han har andningsuppehåll(apne) Kan man bli dement av detta?

Jan-Erik Broman: Om man är storsnarkare och även har observerade andningsuppehåll under natten, kan detta vara tecken till sömnapné. Detta gäller särskilt om man har besvär på dagen av t ex sömnighet. I så fall bör man göra en nattlig andningsregistrering för att undersöka detta. Detta kan ge en dålig funktionsförmåga under vakenheten, som ibland kan liknas vid demens. Finns flera skäl att undersöka detta närmare.

Inga-Lisa Johansson: Hur kan man komma till sömnklinik, i mitt län finns ingen sådan ? sömnlös i åratal 

Jan-Erik Broman: Numera kan man få sömnutredning utförd i andra län än där man bor. Ta upp med din husläkare.

Maja: Hej! Vilka råd har ni för barn/tonåringar med problem att somna? Har en 13-årig dotter som brottas med det.

Jonathan Cedernaes: Hej Maja! Försök följa vanliga sömnhygientips och var noggrann med rutiner, särskilt gällande tider. Låt sovrummet (om möjligt) bara vara till för att sova i, bestäm en tid då hon inte längre kan/får använda mobilen eller datorn, och ha även en bestämd tid då hon ska vara hemma. Tonåringar kan behöva undvika starkt ljus (även från läsplattor och mobiler) sent på kvällen för att kunna somna då. Du kan även påtala hur viktigt det är för skolresultat (lättare att plugga, minns mer osv) och att hon kommer må bättre om hon försöker sova mer (behöver runt 9 timmars sömn men få i den åldern får så mycket sömn).

ulla-Maria: har svårt att somna är inte orolig eller ångestfull inför natten men tankarna far o flyger och när jag eventuellt somnar vaknar jag flera gånger under natten även om jag tagit en insomningstablett.

Jan-Erik Broman: 

Om detta inte har några negativa konsekvenser för hur du fungerar på dagen, så är det egentligen inget problem. I så fall får du ändå den nödvändiga sömnen. Att vakna på natten är inte onormalt och kan man bara somna om så är det inget problem.

Jakob: Finns det någon minimigräns för hur många timmar per natt man bör sova/klarar sig på? Vet att svaret på frågan ofta är att det är väldigt individuellt, men kan man säga att det finns någon allmän minimigräns på hur lång natten kan vara i sömn

Jonathan Cedernaes: Hej Jakob! Det är ju individuellt, men tittar på större studier så finner man ofta ökade hälsorisker för personer som sover under 6-7 timmar per natt (och idag är det ganska många personer som ligger under denna gräns). Därför är rekommendationen för vuxna 7-9 timmar per natt, för något äldre 7-8 timmar, och för barn/ungdomar mer (beror på ålder). Om du sover under 5 timmar per natt skulle jag absolut rekommendera dig att öka antalet, men man ser som sagt utifrån studier att varje timme upp till 7-8 timmar/natt ger hälsovinster.

Ann Helander: Mitt sömnproblem: Somnar lätt vid 23-tiden varje kväll men vaknar varje eller varannan timme! Detta varje natt och exakta tider = 01.00, 03.00 05.00 eller – som sagt – varje timme. Vad göra ? Ann 74 år.

Jan-Erik Broman: 

Sömnen förändras över livet och en tonårings sömn ser annorlunda ut än en pensionärs sömn. Man vaknar lättare på natten och det kan ta lite längre tid att somna om. Ett uppvaknande efter varje sömncykel, på cirka 90-120 minuter är helt normalt. Man märker av det mer när man blir äldre. Egentligen behöver du alltså inte göra något.

Fredrik: Hur mycket hänger vikt och sömn i hopp? Kommer jag sova bättre om jag går ner i vikt?

Jonathan Cedernaes: Hej Fredrik! Det hänger ihop på ganska många sätt! Man vet att kroppen bearbetar det vi ätit annorlunda under sömnen, och detta är dels beroende av dygnsrytmen (kroppen förväntar sig inaktivitet och sömn under natten) och av processer som sker under natten (t.ex. gällande insulin och tillväxthormon). De som sover för lite eller för mycket (dvs. avviker från 7-8 timmar) ser man väger som regel mer, och kan på sikt gå upp i vikt. Sömnapné (ger störd, ej återställande ytligare sömn) kan ofta orsakas av övervikt, och har därmed ökad i förekomst i vårt land, men kan även i många fall motverkar genom viktnedgång.

lena: Tyvärr kom det inte fram i programmet att som jag tror att vi som har stora sömnproblem ,och det verkar vara många ,har arbeten som vi måste sköta på dagarna. Hur göra när man är så utmattad så man är som en zombie . Det kanske går ngn dag då och då men när det är 5 nätter i veckan orkar man inte särskilt länge. Tror detta är ett stort problem för många. Jag tar 1/2 Imovane 7,5 varje kväll. Har provat KBT och avslappning plus olika ” sömngrupper” . Vad göra?

Jan-Erik Broman: 

Det låter besvärligt och som om du är på väg till ett utmattningssyndrom. Ta upp situationen med den läkare som skriver ut din Imovane och diskutera om annan medicinering skulle kunna hjälpa mera, exempelvis antidepressiv behandling.

L.: Hur kan jag bäst träna upp min hjärna efter sjukskrivning och 3 års kraftig sömnbrist? 

Jonathan Cedernaes: Hej L! Försök att stimulera den på olika sätt dagtid, försök jobba med något utmanande. Även resor kan vara ett bra sätt för dig att koppla av, få nya intryck och kanske öka sannolikheten att bibehålla goda sömnvanor. Sen är det viktigt med fasta rutiner: Försök hålla samma sömnvanor vecko- och helgdagar, och se till att träna. Kondition (behöver endast vara måttlig, i många fall räcker raska promenader) kan främja kroppens och hjärnans hälsa på sikt liksom goda sömnvanor. Socialt umgänge som är stimulerande är också bra sätt att utmana hjärnan. För mer råd – och om du har mer uttalade besvär som kräver utredning – rekommenderar jag kontakt med din läkare.

Josephine: Melatonin säljs ju som kosttillskott i många länder. I Sverige finns ren melatonin bara på licens. Tittar ni som forskare något på melatoninets betydelse?

Jonathan Cedernaes: Hej Josephine! Det är sant att det säljs som kosttillskott, vilket ofta gör det svårt att studera, för då säljs det oreglerat med olika styrkor och tillsatser som gör jämförelser mellan de som tar och inte tar melatonin svårare. Hos oss i Uppsala tittar vi indirekt på melatonin, t.ex. genom hur olika stressorer (t.ex. ljus) i vår miljö påverkar nivåerna av detta hormon. Det är ju intressant att forska på eftersom det är ett ”naturligt” hormon som man kan tillföra kroppen.

Siv: Hej ! Jobbar som arbetsterapeut inom psykiatrin. De senaste åren har vi skrivit ut tyngdtäcken som sömnhjälpmedel. bolltäcke, kedjetäcke och nu senast fibertäcken. Man kan få hjälpmedlet vid grava långvariga sömnproblem. Det har gett mycket positiv respons och kön är lång. Det finns dock inte mycket forskat och dokumenterat om detta. Har ni några tankar om vad som är det verksamma i detta ? Vi har själva gjort en uppföljning där 34 patienter av 50 är nöjda/ mycket nöjda och tycker att deras sömn förbättrats. 

Jan-Erik Broman: 

Hej. Dessa täcken har ofta god effekt vid neuropsykiatriska störningar, t ex autismspektrumstörningar. Det verkar underlätta att komma till ro på kvällen. Jag känner inte till att man undersökt vad som är verksamt i behandlingen, annat än att det underlättar avslappningen. Hoppas att ni kan sprida era intressanta resultat från uppföljningen.

Marie59: Hejsan. Det känns dom jag sover ytligt, min man säger stt jag snarka, känner mig oftas inte utvilad. Så jag kontaktade öron näsa hals, fick en snarkmaskin det visade ingen sömnapné. Vet inte vad jag ska göra har provat allt som Apoteket har. Kan begära Op? 

Jonathan Cedernaes: Hej Marie! Det låter besvärligt, jag hoppas du fick en full sömnutredning. Det kan ju även finnas andra avvikelser som gör att man sover ytligt och inte får återställande sömn. Man bör även utreda för vanliga hälsoåkommor som kan störa sömnen, t.ex. diabetes, nedstämdhet och hjärkärlsjukdomar. Man kan också ompröva diagnosen och göra en ny utredning, särskilt ifall din man t.ex. sett att du har andningsuppehåll och kraftig ”lufthunger” mitt i natten efter sådana uppehåll – detta skulle ändå kunna tala för diagnosen sömnapné. Sen kan ju faktorer i sovrummet (t.ex. bullriga ljud, störande ljus, snarkande man (!)) göra att du sover sämre, så det kan vara många faktorer att tänka på och utreda, primärt via din husläkare.

Bengt Adolfsson: Jag är idag 51 år och har jobbat allt ifrån 5-skift, 3-skift, 2-skift, ständig-eftermiddag och natt... Från 1988 – 1999 så jobbade på Ericsson varav 9 år ständig natt. Idag har jag diabetes typ-2 som jag fick akut 2006. Min läkare var inte förvånad. Min läkare sa att jag har ”förskotterat” min framtida hälsa till svensk industri. Jag kan ALDRIG mera sova normalt utan att ha Apodorm 5 mg. för att kunna sova. Det finns vad jag har studerat de som har 23 eller 25-timmarsdygn. Vårt ”7 till 4”-tänk kommer från bondesamhället. Men i dagens samhälle skall allting fungera 24-7. Jag har tagit del av vänner och bekantas erfarenheter och som jobbar inom processindustrin, vården och inom underentrepenörer till industrin som tvingas jobba olika skift utan någon som helst framförhållning vad det gäller dygnsrytm... De är en tickande bomb när det gäller alla de sjukdomar som är sammanlänkade med fel dygnsrytm. Jag är kvällsmänniska, men vad skall/bör jag göra för att få en normal dygnsrytm tillbaka?

Jan-Erik Broman: 

Du tar upp ett viktigt samhällsproblem, att allt fler börjar i skiftarbete. Detta fungerar för vissa individer men inte för andra. Det är då viktigt att de som inte klarar av skiftarbete får mer normala arbetstider. Kvällsmänniskor brukar ha lättare att klara av skiftarbete. Det kan vara svårt att komma tillrättta med den typ av besvär, som du beskriver men en viktig åtgärd är att hålla en regelbunden dygnsrytm, sju dagar i veckan.

Stig Langner: Är 73 år har lätt för att somna, lägger mej kl11 vaknar kl 4 och kan inte somna om, är 5 tim söm tillräckligt. Ligger och rullar mej till kl7 och inte mej utvilad. Hur gör jag?

Jonathan Cedernaes: Hej Stig! I din ålder är den biologiska klockan ofta ”tidigare” så att hjärnan vill ofta att man ska sova tidigare, dvs. kanske kl 20-04. Det är svårt att försöka lägga sig senare då din ”inre klocka” ändå då kanske säger åt dig att vakna kl 04. Så du kan pröva att sova från kl 2000 och se om det funkar. Särskilt om du inte känner dig utvilad och vaknar för tidigt, den mängd sömn som du får verkar nämligen otillräcklig. I annat fall kan du kontakta din husläkare för att se om dina sömnbesvär behöver utredas. Försök även undvika koffein/kaffe/mörk choklad och alkohol sent på kvällen (för vissa efter kl 1200) då dessa kan göra att man vaknar tidigare och då särskilt när man är äldre har svårt att somna om.

Ninni: Sätter lång tid av nattarbete bestående sömnrubbningar?

Jonathan Cedernaes: Hej Ninni! Det behöver det inte göra, enligt en ganska färsk studie återfick man sina kognitiva förmågor 5 år efter man hade slutat med skiftarbete. Det tar dock som du ser ibland tid för kroppen att återhämta sig. Det är därför viktigt att försöka motverka potentiellt negativa effekter av skiftarbete, t.ex. genom samtidig daglig motion, god kost och tillräckligt lång sömn när man går av sitt skift och då man har tid att återhämta sig.

Paulina Nilsson: Hej! Jag är 17 år och sover cirka 5-6 timmar per natt. Mina sömnrutiner har jag försökt ändrat på i över ett år med det går inte. Jag kommer hem sent från skolan och det blir lätt att jag sitter upp sent med läxor. Kommer detta påverka min framtida hälsa negativt? Kan kroppen ”sova ikapp” på helgen? Har ni något tips på hur jag kan göra? 

Jan-Erik Broman: 

Hej. Man kan i viss mån sova ikapp under helgen men man kan inte ta igen all förlorad sömn. Är det så att du har besvär på dagen i form av sömnighet eller trötthet? I så fall kunde du prova att lägga dig lite tidigare. Det är i så fall också bra för inlärningen, även om det blir lite på bekostnad av sömntiden. Jag tycker inte du ska behöva oroa dig över din framtida hälsa.

Mariana: Hej, Man nämnde i programet om sömn ikväll att det finns KBT-terapi på nätet. Kan ni ge sökvägar till detta. Jag har inte lyckats hitta detta själv. Man nämnde även en sömnbok som man kan få via Landstinget. Hur beställer man boken? Jag har haft sömnproblem i flera år och provat allt som ni berättade ikväll i programet. 

Jonathan Cedernaes: Hej Mariana! Det finns som du säger på nätet, vi vill inte göra reklam för någon särskild (så kan vara värt att kolla igenom alternativen; men här får du en länk:

 http://www.somnhjalpen.info/. Här är en sömnbok:http://www5.ltkronoberg.se/upload/Dokument/Halsa_och_vard/Det_goda_livet/s%C3%B6mn_2.webb.pdf, eller här där de kan beställas: http://www5.ltkronoberg.se/HoS/Folkhalsa---Det-goda-livet/Skrifter-och-material/Somn/

Lollo: vad gör Ni på Era sömnutredningar, hur länge pågår de och vad kan man få för hjälp om man redan prövat allt Ni tog upp i programmet‘?

Jan-Erik Broman: 

Det centrala i en sömnutredning är att man registrerar sömnen under en natt med hjälp av att mäta hjärnans aktivitet, ögonens rörelser och muskelspänningen. På så sätt kan man få en objektiv bild av sömnmönstret. Detta kan ofta ge viktig information, vid sidan av den subjektiva skattningen. I vissa fall kan man mäta sömn och vakenhet också med andra metoder.

Margareta 67 år: Äter Crestor mot kolesterol, cortison mot Pmr. Det första ger hemska mardrömmar, det andra blir jag speedad av. Sover max 3 tim sen börjar snurrandet o dröm tillstånd. Tar sömntabletter när jag inte orkar längre, hjälper ibland. Vad göra? Haft 2 infarkter.

Jonathan Cedernaes: Hej Margareta! Det låter besvärligt som du har det. Man kan ju testa att byta ut crestor mot något annat lipidsänkande medel och se om det har mindre biverkningar. Dessvärre får man ofta psykiska biverkningar av cortison och du tycks ju behöva det. Jag tycker du ska diskutera med din husläkare och se ifall man inte kan justera dina läkemedel. Det är ju bra om du sover längre än det du uppger, av den främsta anledningen att du ska orka med dagen och må bättre. Ev. kan det vara indicerat med sömnmedel en längre tid med tanke på ditt tillstånd, men det måste husläkaren avgöra, likaså om det finns en indikation för att utreda dina sömnbesvär vidare ifall de beror på något annat.

Ola: Hej! Jag har nattskräck och är snart 40 år. Vad finns det att göra för att slippa nattskräcken? Tacksam för svar

Jan-Erik Broman: 

Om du har fått konstaterat att det handlar om nattskräck, så brukar detta kunna lindras genom att man undviker sömnbrist och även undviker stimulerande ämnen som kaffe och nikotin – inte minst snus. Ett regelbundet sömnvakenhetsmönster är också välgörande.

Mona P: Hej. Min son är plåtslagare och lider av tinitus, varför han har svårt att somna. Han somnar numera med tv:n på och om han vaknar och tv:n stängt av sig så sätter han på den igen, och somnar om. Får han den vila han behöver trots detta ljus och ljud?

Jonathan Cedernaes: Hej Mona! I din sons fall kan det hjälpa ifall den tinnitus han har annars kanske omöjliggör sömn. Dock kan man tänka sig att intensiteten på ljudet kan vara viktig att tänka på, och kanske kan man finna något mer ”monotont” ljud som kan döva det ljud han annars upplever, men i och med dess regelbundenhet inte riskerar att störa sömnen i samma utsträckning som ljud som varierar mycket av och till kan. Generellt sett blir ju sömnen ofta sämre med störande ljud (ljuset/bilden kan man ju ofta stänga av), men i din sons fall kanske det är nödvändigt. Jag skulle dock rekommendera att han får utredning och behandling för sin tinnitus, ifall det inte redan är gjort. Med behandlingen kanske han inte längre kommer lida av sin tinnitus, och kan då även hoppa över ljud/ljus under natten.

Inga- Lill: Kvinna 70 år jag har mist min man för ett år sen.Jag sover ca 3 timmar vad skall jag göra. 

Jan-Erik Broman: 

Det låter som att du sover för lite. Samtidigt är det mycket svårt att själv avgöra hur mycket man egentligen sover. Om man är vaken en del under natten, så är det vakenheten man sedan minns på morgonen. De flesta sover mer än vad man uppfattar. En viktig sak är hur du har det på dagarna. Har du svårt att hålla dig vaken. Ibland kan en kort tupplur på dagen vara välgörande men helst bör man inte låta tuppluren bli längre än ca en halvtimme.

60 åring: Jag vaknar ofta vid 4, 5 timmen och kan inte somna om. Sovit 6 timmar. Och är trött. Kan yoga eller motion hjälpa? Och är det bara åldern som gör det? Hur mycket sömn behöver man i min ålder. 

Jan-Erik Broman: 

Sömnbehovet varierar men 6 timmar låter i minsta laget. Detta gäller särskilt om du också är sömnig på dagen, dvs har svårt att hålla dig vaken. En idé kunde vara att du lägger dig lite senare på kvällen under ett par veckor för att se vilken effekt detta kan ha.

Lena: hur länge kan man sova 3timmar/dygn, utan att kroppen tar skada? får ingen hjälp från min husläkare,är helt slut,försökt med allt utom insomningstabl för att bryta mönstret,läkaren vägrar,anser att jag behöver ingen mer sömn??

Jonathan Cedernaes: Hej Lena! Att sova 3 timmar per dygn är för de allra flesta helt otillräckligt i längden. På sikt kan det öka risken för flera hälsotillstånd. Om man jämför med en vanlig natt (t.ex. 8 timmar/natt) kan man ju se vissa effekter efter någon natt med nedsatt sömn, men det är ju olika från person till person. Det kan i ditt fall vara värt att försöka få hjälp från någon annan läkare, som kan bejaka ditt behov och också vara villig att utreda orsaker till varför du sover så lite som du gör.

Christer Wallquist: Jag vaknar ofta mellan 3 och 4 på natten av att jag känner mig onaturligt varm. Ofta märker jag stor aktivitet från tarm och blåsa då vilket leder till flera toalettbesök. När det sedan har blivit dags att gå upp känner jag mig frusen och trött. Beror dessa problem på åldrande och/eller på störningar i min biologiska klocka? Jag blir 64 år snart. 

Jan-Erik Broman: Detta låter knappast som att det beror på din biologiska klocka och knappast heller inte på din ålder. Jag har svårt att säga vad detta kan vara tecken på. Du verkar ha ett visst besvär av detta och därför kunde du ta upp saken och i lugn och ro diskutera med din husläkare.

Maggan: I 15 år tagit halv propavan och halv stilnoct 5 mg. Hur farligt är det?

Jonathan Cedernaes: Hej Maggan! Det är svårt att säga från fall till fall, men ju äldre man blir desto känsligare kan man bli för negativa effekter av läkemedel (biverkningar), särskilt från ett medel som propavan. Det är alltid värt att bia sin husläkare eller annan behandlande läkare regelbundet (t.ex. var 6:e månad) ompröva indikationen och se ifall man inte kan trappa ut det, men om det inte går kan det nog vara okej att fortsätta på samma dos och försöka undvika doshöjningar på sikt, t.ex. genom regelbundet goda sömnvanor.

Claes: För att underlätta insomning och få bort malande tankar så ändrar jag min andning. Från ca. 15-16 andetag i minuten till 5-6 andetag. Då visar det sig att jag får helt andra tankar. Det kan bli ungdomsminnen eller drömmar jag haft och glömt bort för länge sedan. Eller fantasifulla, men behagliga tankar. Kan det vara så att hjärnan får en annan syresättning och arbetar annorlunda med denna andningsteknik? För mig fungerar det hur som helst. 

Jan-Erik Broman: 

5-6 andetag låter lite lite. Kanske leder det till ett slags avslappningstillstånd. Du har nog hittat en metod som passar dig.

Bengt: Vad får man för biverkningar ta lmovane varje kväll 

Jonathan Cedernaes: Hej Bengt! Det beror helt på ålder och andra sjukdomar, samt dos som du använder och andra samtidiga läkemedel. Sömnen blir ju inte identiskt med den du vanligtvis har, och på sikt är det väl egentligen så att vi inte riktigt vet vad som händer om man dag ut och dag in äter sådana läkemedel. Man kan bli dåsig (t.ex. dagen därpå eller om man går upp mitt i natten), få diverse sömnstörningar under natten, och få andningsdepression om det kombineras i tillräckligt hög dos med tillräckligt stor mängd alkohol. Benzodiazepiner (en föregångare till imovane, starkare/annan verkningsmekanism) har ju som jag tidigare nämnt kopplats till en ökad risk för sikt för demens och Alzheimers sjukdom, men det är som jag nämnt svårt att säga vad som är hönan och ägget.

Solvig: Åt cortison i 9 år. Sömnproblemen började under denna tid. Finns det någon relevans i detta?

Jonathan Cedernaes: Hej Solvig! Ja cortison har som regel en ”uppiggande” effekt, och denna kan ha utlöst dina sömnproblem, som ju också blir vanligare med åldern (därmed svårt att säga vad som utlöste vad eller hur pass mycket varje faktor bidrog).

Jonas: Hej! Jag somnar relativt enkelt varje kväll men vaknar efter 2-4 timmar i stort sett varje natt och klarar inte av att somna om. Blir sliten och känner att energin inte räcker till. /Jonas

Jan-Erik Broman: 

Hej. Får jag fråga vad det första du gör är efter uppvaknandet. Ofta gör man så, att man tittar på klockan och får då en ökad vakenhetsgrad. Man kan också bli irriterad över att klockan inte är mera och då blir man ännu mer vaken. Sedan börjar man tänka på  morgondagen och vid det laget är man ofta klarvaken. Om du känner igen dig i något av detta, så är lösningen att inte titta på klockan, exempelvis genom att vända bort urtavlan. Att vakna upp under natten några gånger är normalt men det blir förstås fel om man sedan inte kan somna om.

Inga- Lill: Kvinna 70 år jag har mist min man för ett år sen.Jag sover ca 3 timmar vad skall jag göra. 

Jonathan Cedernaes: Hej Inga-Lill! Jag beklagar så hemskt mycket din sorg och din mans bortgång. Det är givetvis en svår livssituation som kan ha uppstått och det tar tid för kropp och själ att bearbeta detta. Då det har gått en del tid sedan det inträffade tycker jag dock att du ska ta kontakt med läkare och/eller psykolog för att se ifall du kanske behöver utredas för dina sömnbesvär och ev. få samtalsterapi (en samtidig depression kan ge sömnbesvär, likaså ett posttraumatisk stressyndrom).

Pelle: Hej! Brukar somna med hörlurarna kvar i öronen och kan vakna på morgonen med dom fortfarande kvar. Påverkar det sömnen/hjärnan negativt om man har ljud på hela natten när man sover.

Jan-Erik Broman: 

Hej. Jag skulle inte rekommendera att göra så här. Ljudet kan leda till en ytligare sömn och kan också leda till flera korta väckreaktioner. Numera finns ofta en funktion som man kan aktivera och som stänger av ljudet efter en halvtimme. Detta skulle vara bra för din del.

jenny: Min sambo är 35 år och går i sömnen. Han flyttar möbler i sömnen och springer och tror ofta barnen är i fara så de måste räddas. Jag kan prata med honom och han blir ofta irriterad då. Detta händer på försattes. Han har gjort massor av undersökningar men allt han fått till sig är att det borde vuxit bort med åldern. Han har gjort detta hela sitt liv kan detta vara natts och vad skulle man kunna nå göra åt detta?

Jonathan Cedernaes: Hej Jenny! Parasomnier inkluderar sömngång/somnambulism och kan utredas via husläkare. Det är vanligt bland barn men brukar växa bort som du säger. Man kan i vissa fall pröva vissa läkemedel, t.ex. vissa antidepressiva, men det bör man diskutera mer med husläkare. Ev. kan en ny utredning behövas. Man kan också tänka på att undvika stimulerande medel (t.ex. nikotin, koffein, alkohol) som kan öka risken för dessa sömnbeteenden.

Kenth: Hej. Jag på vardagar sover jag mellan 24.00 till 6.00. Om jag inte har väcke klockan på på helgen vaknar jag först vid 10. Om man sover förlite under veckan kan man ta igen det på helgen? 

Jan-Erik Broman: 

Man kan ta igen förlorad sömn men bara till en viss del. Jag skulle rekommendera att du gör ett försök med att släcka kl 23 under två veckors tid och sedan utvärderar hur du mår. Ibland räcker inte dygnets timmar till men det är en god idé att se till att undvika sömnbrist.

agna: Min särbo sover väldigt oroligt. Pratar i sömnen och rör sig mycket . Viftar ibland m armarna och det rycker i händerna. Ska han söka hjälp för detta. Han är 65. Han vet inte hur länge det varit så här. Vad finns för hjälp att få? Tack för ett bra program!

Jonathan Cedernaes: Hej Milla! Det kan vara bra att undersöka så att detta inte är sömngång eller en REM-sömnstörning. Detta kan utredas med noggrannare historia (anamnes), kroppsliga undersökningar och ev. remiss till sömnklinik via husläkare. Vissa läkemedel kan användas för respektive ovannämnda tillstånd om de fastställs.

Catharina Lundberg: När jag väl lyckats somna har jag 'upprörande till våldsamma drömmar' som väcker mig med en stark känslopåverkan en lååång stund. Sedan svårt att somna om. Kan upprepa flera ggr samma natt. Ger en känsla av att ha haft en 'jobbig' natt! Drömmarna ofta lätta att knyta till mina livserfarenheter!? Äter antidep. MVH Catha

Jonathan Cedernaes: Hej Catharina! Depression ger i sig en förändrad sömn, och likaså posttraumatisk stressyndrom kan förändra drömmarna som då ofta kan återkomma på ett annat sätt. Antidepressiva påverkar också sömnen och särskilt drömsömnen. Om det är drömmarna som gör att du har svårt att somna om (kan vara andra faktorer, såsom att du tänker på dagens händelser) eller om din sömn kanske är orolig av andra anledningar (t.ex. ytlig och aldrig återställande), kan det vara värt att utreda vidare, eller överväga justernig av dina läkemedel för att se ifall det kan påverka dina drömmar åt ett mer positivt håll.

Markus: Hej, min kropp efterfrågar väldigt mycket sömn och ställer jag ingen klockan vaknar jag ofta inte förrän efter ca12-14h. Jag försöker alltid få 8h sömn men får jag mindre än så fungerar kroppen inte alls under dagen. Får jag endast 8h har jag dessutom extremt svårt att vakna och komma upp ur sängen. Finns det några knep för att få kroppen att vakna till liv lättare efter 8h sömn? Och borde inte så många timmar räcka för att kroppen ska känna sig utvilad?

Jan-Erik Broman: Hej. Jo, för de flesta är nog 8 tim helt tillräckligt. Man kan undra om du av någon anledning har en dålig sömnkvalitet. Är du storsnarkare? Kanske har någon märkt att du håller andan under natten? Om detta utgör ett ordentligt besvär hos dig, kunde det vara på sin plats att göra en hälsokontroll hos husläkaren.

yvonne: Vad är det egentligen för skador man kan få om man tar sömntabletter (imovane) flera år och har fyllt 60? Det låter ofta som att det bara ”är inte bra”. Mycke annan medicin man blir ordinerad flera år. Mvh Yvonne

Jonathan Cedernaes: Hej Yvonne! Jag har svarat lite tidigare på denna fråga, men som du nämner är det mycket medicin som man liksom imovane borde ompröva indikationen för på regelbunden basis. Många äldre är ju idag övermedicinerade och det är lätt att man lägger till en medicin för att motverka biverkningar av en annan. I minsta effektiva (dvs. ”låg”) dos och om alla andra alternativ har prövats utan resultat kan det vara nödvändigt att medicinera med medel som sömntabletter. Risken är ju att man utvecklar tolerans och en viss form av beroende, och att man då upplever att man aldrig klarar sig utan sitt sömnmedel som man dessutom måste höja dosen på hela tiden, något som kan riskera bli en ond spiral. Men många klarar sig i decennier med samma dos.

Jonna: Hej Jag har problem med att jag vaknar mitt i natten och har väldigt svårt att somna om. Hjärnan är klarvaken och det kan ta en timme innan jag somnar om. Sedan när klockan ringer känner jag mig dödstrött med torra ögon hela dagen. Som tur är tar kroppen igen lite sömn ibland och jag slipper vakna men det är ett par nätter varje vecka som jag vaknar efter bara några timmars sömn. Vad kan jag göra? Är 35 år och har haft så här i många år. 

Jan-Erik Broman: Hej. Är det så att du blir klarvaken på en gång? Eller finns det en chans att somna om? Att vakna på natten är inget onormalt. Om man kan ta till sig att det är så, så kunde man försöka att lugnt ligga kvar en stund och låta sömnen komma tillbaka. En annan metod kunde vara att faktiskt minska lite på tiden i sängen. På så sätt kan man få sömnen att bli mer sammanhängande.

Susanne: Hej, jag är en kvinna på 55 år. Kan bara inte somna när det är fullmåne, har kolmörkt i sovrummet men det går bara inte att somna förrän det börjar ljusna ute, VARFÖR? Det är många som skrattar åt mig och tror inte ett dugg på mig!

Jonathan Cedernaes: Hej Susanne! Det finns vissa studier som på senare år har visat att man sover sämre när det är fullmåne (och då även när friska deltagare inte alls visste att det var fullmåne – de sov ändå sämre när sömnen sammanföll med detta himlafenomen). Varför är jag inte så insatt i, men det kan vara faktorer runt om som påverkas som i sin tur påverkar sömnen i sådana cykler. Andra studier har inte sett sådana kopplingar. Spännande område som vi sannolikt ser mer från framöver!

Olsson: Är särbo med en man 73 år. Helt TV-fixerad! Ex. Golf till 21.00 Fotboll till 23.00: till sängs 24-00 Vaknar , är inställd på att tidningen kommer 04.30. Klär på sig ..går ut och hämtar tidningen ca 50m. Sätter sig och läser till ca06.00. Somnar och vaknar vid ca 09-00. Tv igen . Efter middag ..Trött..sover igen! Som jag ser det så styr tv:n hans liv. Han hade en stroke för ca två och ett halvt år sedan och en tia attack för en månad sedan.Hur skall jag få honom att bryta detta mönster??

Jonathan Cedernaes: Hej Olsson!  Oj det var ett tv-centrerat schema som precis som antyder kanske inte är så bra. Det kan vara värt att försöka hitta andra former till sysselsättning, och försöka få honom att varva ner på kvällen. Kanske kan ni vara aktiva på dagen, motionera och då se till att bli trötta på kvällen? Man kan även spela in program med nyare enheter, och då se på dem på dagtid då de inte riskerar störa sömnen. Lycka till!

Maria: Hej! Jag är idag 32 år. Jag har haft nattskräck sedan tonåren. Då var den mycket mer aggressiv än idag men jag har fortfarande mycket så det stör både mig och min sambos sömn. Jag skriker, springer upp ich runt. Känner mig ofta jagad. Händer alltid någon timme efter att jag somnat och mer om jag är övertrött. Jag har testat ett par olika mediciner som ej ger effekt. Finns det någon annan metod? Tar ni emot remiss? (Har tidigare haft kontakt med sömnklinkik i Gbg som gett denna diagnos) 

Jan-Erik Broman: 

Hej. Det låter som en form av sömngångarbeteende och består av ofullständiga uppvaknanden ur den djupaste sömnen. Detta kan man motverka genom att undvika sömnbrist och att också undvika stimulerande medel som alkohol, kaffe och nikotin – inte minst snus. Läkemedel brukar bara komma ifråga om det finns risk att man gör sig själv eller någon annan illa eller att det på annat sätt finns risk för skada. Remiss går att skicka till Akademiska sjukhusets sömnutredningsenhet.

Anna: Mitt sömnproblem är att jag är väldigt lättväckt. Sover med öronproppar, men vaknar ändå av grannars olika ljud, som när de går i trappen när de kommer hem t ex. Vaknar då med hjärtklappning (flera gånger per natt) och har svårt att somna om innan hjärtat lugnat ner sig. Vad har du för tips till mig? Blir så trött av att inte få sammanhängande sömn. Jag dricker inte kaffe sent, snarkar inte osv.

Jan-Erik Broman: 

Det är besvärligt att vara lättväckt. Bra att du använder öronproppar men kan du höra med exempelvis apoteket om att få prova några mer effektiva sådana? Har du tagit upp detta med hjärtklappningen med din husläkare, kanske finns det skäl att undersöka?

Carin: Hejsan, min man, 56 år, har dubbla arbeten och ett av dessa är att han delar ut tidningar varje natt-morgon o sen går till sitt ordinarie jobb. Han går upp kl 0215 vareviga dag utom söndag, och sover aldrig mer än 4-5 t immar. Han jobbar även vissa helger o sena kvällar. Han är konstant trött, men vägrar diskutera detta. jag anser att det inte är bra för kroppen med så lite sömn under så många år(sen 20 år tillbaka) Hur farligt är det att sova så lite?

Jonathan Cedernaes: Hej Carin! Det är som jag och Jan-Erik nämnde i programmet på sikt (om man ser till stora populationer) kopplat till ökade hälsorisker om man sover under 6-7 timmar per natt. Risker ses bl.a. för hjärkärlsjukdomar, diabetes (en ny studie visade att varje timme under 7 timmar som man sov ökade risken med 9 %), depression, fetma och sjukdomar som drabbar hjärnan. Men detta är som vi poängterar riskökningar. Man kan därmed ha olika risker till att börja med (t.ex. beroende på vikt, gener osv) och även minska riskerna på andra sätt, t.ex. genom motion och goda kostvanor. I och med att din man är konstant trött låter det som han sover otillräckligt och borde därför kanske diskutera sina sömnvanor med en husläkare och om möjligt byta arbete eller avbryta ett av de han har (helst nattarbetet).

Janna: Jag har tagit Zolpidem 2X10 mg varje kväll i 8 år. Hur kan jag trappa ner ? 

Jonathan Cedernaes: Hej Janna! Jag hoppas att din husläkare kan hjälpa dig med detta då det är han eller hon som har förskrivit denna dos och förnyat den så pass länge. Man kan försöka trappa ned – som vi nämnde i programmet ska alla sådana förändringar ske långsamt och gradvis – men jag skulle rekommendera att du gör det i samråd eller utifrån riktlinjer som din husläkare ger dig. Då kan du även få en allt mindre dos förskriven och ni kan tillsammans hjälpas åt att nå ett mål på minimal dos varpå du förhoppningsvis kan sätta ut medlet. All lycka till!

Sömntutan: Hej! Jag har alltid haft ett stort sömnbehov. Om kroppen får som den vill sover jag 9-9½ timme per natt. Nu har jag hört att det kan vara skadligt för hälsan att sova så mycket. Är det så och vad kan jag göra åt det? För några år sedan gjorde jag en sömnapnéundersökning som var u.a. Jag är 61 år och frisk f.ö. Jag har försökt att sova lite mindre men det är svårt att gå emot kroppens behov. Är inte uttalad kvälls eller morgonmänniska. I så fall mer kvällsmänniska. 

Jan-Erik Broman: Hej. Sömnbehovet varierar. Det finns ingen anledning att tro att ditt sömnmönster skulle vara skadligt för din hälsa.

cs : Hej! Jag är en tjej på 24 år. Jag studerar just nu till sjuksköterska. Jag har sedan tonåren varit trött. Trodde det skulle bli bättre med åren. Det spelar ingen roll om jag sover 3, 5, 10 timmar om natten, så är jag lika trött när jag vaknar. Jag är tröttare när jag vaknar än när jag går och lägger mig. Är väldigt orolig inför framtiden då jag vet att jag ska kliva upp varje morgon och att jag inte kommer orka det. Har ni några tips?

Jonathan Cedernaes: Hej cs! I ditt fall tycker jag det kan vara befogat att undersöka ifall du har några andra underliggande åkommor som kan ge dig trötthet (t.ex. lågt blodvärde som är vanligt hos kvinnor som har mens, nedstämdhet eller diabetes). Sen kan man ev. gå vidare och utreda sömnen ifall man misstänker att den inte är återställande. Det kan vara så att du sover fel tid på dygnet (t.ex. att du är en extrem kvälls/nattmänniska) och då får en mindre ”effektiv” eller åteställande sömn, och då borde sova ”andra tider” på dygnet. Men det låter som sagt som något som du bör utreda hos din husläkare.

arne lundborg: Jag är man, 88 år. Alltsedan ungdomen haft insomningsbesvär.Ibland utan sömn ett helt dygn. För ca 2 år sedan ordinerad Imovane, 5 mg som fungerar perfekt. Försökt flera ggr ta mig ur ”missbruket” men misslyckats. Tar nu en tbl varje kväll och somnar efter ca 30 min. Vaknar två/tre ggr men somnar om. Varför ständigt dessa varningar för mina ”sömntabl.” Kunde kanske hjälpa fler som mej. Helt överens med min doktor. Hälsningar

Jonathan Cedernaes: Hej Arne! Det låter utmärkt att du till slut fann något som fungerade och bra att du och din husläkare är överens. Som vi nämnt tidigare finns det ju risk för beroende och tolerans, men detta är precis som sömnbehovet och förmågan att sova på äldre dagar högst individuellt. Det är ändå viktigt att poängtera att som regel bör man pröva alternativa metoder (t.ex. sömnhygien, KBT) som på sikt kan ge bestående förbättringar, för att i sista hand ha läkemedel som möjligt behandlingsval, och då ändå som regel helst under korta perioder. Som du säger är det viktigt att man får sova på sikt och i vissa fall krävs sömnmedel för detta.

Carina: Jag jobbar bara natt och kan inte stödsova på e.m.Försöker sova så länge som möjligt på morgonen istället men vaknar ändå vid 07:00 fast jag lägger mej runt 02:00.Har Theralen droppar ska jag ta de när jag kommer hem på morgonen och ska gå på på kvällen?Jobbar 21:15-07:15

Jan-Erik Broman: Hej. Är det alltså så att du inte heller kan somna efter ett nattpass? Om du heller inte kan sova på eftermiddagen före ett nattpass, så har din sömn verkligen kommit i oordning. Kanske skulle du ta en funderare på om du kunde börja arbeta på bekväm arbetstid i stället. Visst kunde nog Theralen hjälpa en del tillfälligt men det är ingen riktigt bra lösning på lång sikt.

Bosse: Om man får för lite nattsömn ca 6 tim/ natt hur välgörande är då en tupplur på 30 min på em? Kan kroppen hämta igen eller gör det ingen större skillnad för hälsoriskerna ? 

Jonathan Cedernaes: Hej Bosse! Enligt vissa studier kan en sådan tupplur ha en mycket god effekt på flera sätt, både för kropp och hjärnan. I medelhavsländerna ser man en hälsofrämjande effekt av de som sover siesta kontra de som inte gör det, men å andra sidan ser man en lägre risk för negativa hälsoeffekter om man har en sammanhängande lång sömn. Sammantaget har du nog rätt i det förra, att en viss ytterligare återhämtning ändå sker om du sover ytterligare på dagen. Om man vill vara alert en viss tid på dagen kan en tupplur för övrigt vara ett bra sätt att ladda inför detta, men se då till att inte vakna alltför nära inpå att du ska prestera, då du kan riskera en initial tröghet/trötthet efter att ha vaknat från en kortare tupplur (denna tröghet är särskilt uttalad om tuppluren överstiger 20 minuter då man kommer ner i djupare sömn). Sover du längre på dagen ska man också tänka på att man kan få svårt att sova under natten, och du kan därmed komma in i en ond cirkel där du sover allt mindre på natten (den sömn som ändå anses vara mest hälsofrämjande) och behöver tupplurer på dagtid. Så därför är regeln att man ska försöka undvika tupplurer dagtid för att få en sammanhängande god sömn på natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorns chattar

Mer i ämnet