Foto: Unsplash, Alexandra Gripenhoftner From/SVT

Läs chatten om virus

Uppdaterad
Publicerad

Är vi fortfarande i en pandemi? Kan man skydda sig mot virus? Här kan du läsa chatten med Niklas Arnberg, professor i virologi. Chatten var öppen måndag 9 januari i ca en timme. Vissa frågor besvarades live i programmet.

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis där appar finns.

Se Fråga doktorn i SVT Play.

Chatta om virus

TACK allihopa för alla bra frågor. Ledsen att jag inte han svara på alla men det är tyvärr omöjligt, eftersom det är så många. Hoppas att några av svaren ger svar på andra frågor. I februari (sannolikt) kommer Pandemifonden att sjösätta något som heter Viruskollen.se. Här kommer man att få svar på fler frågor om virus :)

Nu stänger chatten för ikväll, tack för att ni varit med och chattat 💙.

Stort tack också till Niklas som svarat på era frågor!

Klondyke • Hej! Jag undrar hur man kan förbättra sitt immunförsvar för att undvika förkylningar?

Inte jättemycket men lite grann genom att motionera, äta bra, sova ordentligt och undvika stress. I alla fall sett över tid.

Ingamaja • Hej hade covid I september är fortfarande andfådd vid promenad känner mig I övrigt frisk.Är detta vanligt?

Ja, det skulle jag säga. Nu vet jag inget om hälsoläget generellt och andra livsstilsfaktorer som också kan påverka konditionen. Kan vara lite svårt att säga om det är bara covid eller om något annat också påverkar.

Marie-Louise • Hej, stämmer det att Covidviruset aldrig kommer att försvinna, utan bara förändra sig. Kan det bli så att man kan få Covid varje år likt säsongsinfluensa?

Ja, vi räknar med att det kommer att bli så. Men, det måste ändå inte vara jättehemskt. Vi har andra vanliga så kallade säsongscoronavirus som orsakar vanliga luftvägsinfektioner. Sannolikt landar covid-19 där också.

Mhp • Finns den nya mutationen redan i Sverige?

Om du menar omikron undervarianten XBB.1.5 och som också kallas för "Kraken" så verkar det inte så. I alla fall inte enligt övervakningssystemen. Men, sannolikt kommer det rapporteras om några fall inom kort. Sannolikt kommer våren och den ökade temperaturen att ta udden av smittspridningen av den varianten.

Lave • Efter covid kommer min kropp påverkas senare i livet?

Med stor sannolikhet, nej. Några har otur och drabbas av postcovid som sitter i länge.

Lowe • Kan djur få virus? Tex som corona?

Yes, de kan de, men oftast så får djur inte virus från oss människor, och vi får väldigt sällan virus från djur, som tur är :)

Kari • Skillnaden på dom tre olika virus som går nu? Hur skall jag veta vilken jag haft?

Det är ofta svårt att säga vilket virus det är bara genom symptom. Förlorar man lukt och smak så är det sannolikt covid-19. Hög feber och frossa och huvud- och muskelvärk är typiskt för influensavirus.

Tuva • Behöver vi vara rädda att det kommer komma ett nytt virus av Corona?

Det kan hända att vi drabbas av en ny coronavirusorsakade pandemi i framtiden, men om det blir så, så kommer vi att vara mycket bättre förberedda, bland annat genom att vi nu har läkemedel mot coronavirus, och vi kommer också att sätta upp pcr-tester, smittspåra och bromsa smittspridning mer effektivt tack vare detta. Och, sannolikt får vi fram vaccin ännu snabbare då :)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet