Chatta om virus Foto: Unsplash, Alexandra Gripenhoftner From/SVT

Läs chatten om virus, bakterier och infektioner

Uppdaterad
Publicerad

Vilka virus kommer plåga oss i vinter? Kan man motverka antibiotikaresistens? Här kan du läsa chatten med Niklas Arnberg, professor i virologi, Fredrik Almqvist, professor i organisk kemi och Maria Furberg. Chatten var öppen måndag 3 oktober i ungefär två timmar. Vissa frågor besvarades live i programmet.

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis där appar finns.

Se Fråga doktorn om virus, bakterier och infektion på SVT Play.

Chatta om virus, bakterier och infektioner

Nu stänger vi chatten!

Niklas, Fredrik och Maria tackar så mycket för era frågor!

Ingrid • Jag har haft svår sepsis och fått höga doser av antibiotika. När jag för ett tag sedan fick en infektion så behandlades jag med antibiotikan dalacin och fick nässelutslag över hela kroppen. Samma sak hände med amoxicillin vid annat tillfälle. Är det vanligt/vad kan jag använda?

Det är väldigt vanligt. Du behöver inte alls vara allergisk utan du verkar ha lätt att reagera med huden på antibiotika. Om man inte får en allvarlig allergisk reaktion med chock eller med andningsbesvär och svullnad i munnen kan man använda samma medicin igen. Våra allra bästa antibiotika är betalaktamer som amoxicillin tillhör så se till att de inte skrivit in i din journal att du är allergisk mot betalaktamer för det tror jag inte du är. Blir du svårt sjuk vill du kunna få betalaktamer.

Eva • Hej
Jag har fått blåsor I munnen, jag vet att det är ett virus. Men de är återkommande med några dagars mellanrum. Vet ni om det finns något botemedel.

Det kan vara virus (t ex herpes) men det kan också vara en autoimmun sjukdom: "Aftae"

Kerstin Jonsson • Hej, i April hade jag en maginfektion och irriterad magslemhinna (sistnämnda kvarstår). 340 CRP o låg inne på sjukhus o fick antibiotika i dropp. Har fortfarande problem med magen. Min fråga. Månaden innan jag fick det frös jag ständigt, gör det fortfarande. Normalt är jag väldigt varm av mig. Har det med infektionen att göra och varför fortsätter jag att frysa??? Mvh Kerstin

Jättesvårt att svara på, tycker inte det borde ha med din inflammerade magslemhinna att göra men om du alltid varit en varm person och nu fryser jämt kan man fundera på om den kraftiga maginflammationen kan ha gett upphos till en rubbning av sköldkörteln. Detta går att testa genom blodprov hos distriktsläkare. En hypothyreos (nedsatt thyroideafunktion) yttrar sig i trötthet, viktuppgång, frusenhet mm. Samtidigt är alla dessa vanliga ospecifika symtom så det behöver inte var det men kan vara värt att kolla. Det är vanligare hos kvinnor och i synnerhet i medelåldern.

Mariann Lestander • Hej! Hur långt har forskningen kring post-Covid kommit? Vad kan hjälpa mot att man-som jag-känner symptom som trötthet o huvudvärk flera månader efter infektionen?

Tyvärr inte så långt som vi skulle önska. När det gäller trötthet så har vi förstått att man måste ha tålamod, och inte stressa för att komma tillbaka. Annars är risken stor för bakslag.

Kerstin Olsson • Kan man själv på något sätt förstärka sitt immunförsvar eller är det som det är?

Äta sunt, sova tillräckligt mycket, och motionera hjälper immunförsvaret. Och, man kan också vaccinera sig mot olika infektioner, vilket jag tycker kan liknas vid "träning"

susann hermansson • Hej fick en virus för ca 15 år sedan efter något år med ihållande hosta ,kunde en läkare se att jag hade haft en tvar virus ,jag blev bättre med tiden men är efter detta är jag förkyld flera ggr om året och hostar envist, verkar inte smitta andra lika mycket som jag känner mig sjuk (upplever att så fort jag träffar en förkyld så blir jag sjuk )

TWAR var väldigt aktuellt för några år sedan och kan ge en lindrig form av lunginflammation som kan ligga kvar en lägren tid. Att du efter detta verkar känslig för förkylningsvirus tror jag inte är relaterat till den infektionen men man ska aldrig säga aldrig. En del individer verkar bli lättare förkylda än andra och vi hittar i princip aldrig någon bakomliggande förklaring om vi letar. Man får lära sig leva med sin kropps egenheter bara, tyvärr eller tack och lov.

IngMarie • Har en känsla av att när man söker läkarvård för en kraftig infektion och man inte vet vad det är så blir svaret det är nått virus? Kan man inte svara mer precist än så?

Under lång tid har det varit precis som du säger, och det har till stor del berott på att vi haft (har) för lite kunskap. Men, tack vare PCR och andra verktyg så blir vi bättre på att förstå vilka sjukdomar som orsakas av virus, och vilka som inte gör det.

Ingeborg • Vilka är vanliga symtom vid postcovid? Och hur långt efter covid kan de komma?

Det vanligaste är nog trötthet. Eftersom trötthet är ett symtom som har många olika orsaker går det inte säga säkert att det orsakats av covid, vi ser postinfektiös trötthet som kan vara svår och hålla i sig i månader även efter sorkfeber, körtelfeber och annat. Även andra symtom kan förekomma vid postcovid som andfåddhet, hjärtklappning, hjärndimma mm. Tillståndet är blandat och svårdefinierat men verkar oavsett symtom gå över med tiden. Man får försöka anpassa sin tillvaro efter vad man klarar och orkar och se tiden an.

Tarja • kan C vitamin döda virus?

Nej, det kan det inte. Däremot en sund kost och en frisk livsstil hjälper immunförsvaret att hålla sig starkt så att det kan bekämpa virus. Lagom är bra/bäst :)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet