Chattande förändrar språket i skolan

Uppdaterad
Publicerad

E d ql att skriva såhär lr? På nätet är det okej. Men nu har chattspråket även smugit sig in i skoltexterna. -Eleverna tycker det är roligt att använda det, säger högstadieläraren Jenny Strand.

Jenny Strand arbetar på Lindåsskolan i Göteborg. De senaste åren har hon sett hur språket i skolan mer och mer influerats av språket på nätet. Bland annat dyker egna förkortningar och slang oftare upp i elevernas texter.

Enligt en undersökning vid Umeå universitet, om ungdomars internetvanor, spenderar killar på högstadiet mer tid framför datorn än jämnåriga tjejer. Men medan killarna gärna använder internet till att spela spel sitter tjejer helst och chattar.

Marita Bergman är högstadielärare i Upplands Väsby och sitter även med i Svensklärarföreningens styrelse. Hon har sett att det framför allt är tjejer som influeras av chattspråket.

-Man stöter på märkliga och oväntade stavningar som man inte sett förut och de hittar ständigt på nya. Sedan ser man väldigt ofta chattsymbolerna, till exempel leende små gubbar.

Farhågor

Även på nationell nivå har det den senaste tiden uppmärksammats hur språket färgats av nätet. Birgitta Garme är projektledare för Nationella provgruppen vid Uppsala universitet. Där analyseras mellan- och högstadieelevers texter från de nationella proven i svenska.

-Vi ser att språket blivit mer ledigt och vardagligt. Det dyker upp fler informella formuleringar där man kanske förväntat sig något seriösare. Det kan man misstänka har ett samband med det ökande chattandet, säger hon.

Bland en del föräldrar och lärare finns farhågor om att influenserna från nätet gör att språket utarmas. Man är rädd för att barnen inte ska kunna tillgodogöra sig standardspråket, vilket kan leda till stängda dörrar i framtiden eftersom de inte kan uttrycka sig på ett sätt som anses korrekt.

Positiva följder

Den oron har Ylva Hård af Segerstad ofta stött på. Hon forskar i lingvistik vid Göteborgs universitet. Tillsammans med Sylvana Sofkova Hashemi undersöker hon just nu hur användandet av bland annat chatt och sms påverkar ungdomars texter i skolan.

-Jag tror inte att standardskriftspråket är hotat. Man kan se en del influenser men man ser även att eleverna är stilmedvetna och kan separera användning av sitt språk. De förstår att man kan använda olika språk i olika sammanhang, säger Ylva Hård af Segerstad.

Hon tycker också att de nya skrivformerna har positiva följder som lärare borde tillvarata.

-Barn är väldigt språkmedvetna och tycker om att leka med sitt språk. Det handlar om ganska smarta och kreativa lösningar på sådant som kan vara lite svårt i skriftspråket. Samtidigt skriver ungdomar mer nu än de skulle gjort om de inte hade haft nätet.

Källa: TT

Så förkortar chattarna orden

asg; asgarvar;

asså; alltså;

cs; ses;

e; är;

d; det;

iaf; i alla fall;

iofs; i och för sig;

lixom; liksom;

lr; eller;

ngt; något;

o; och;

oxå; också;

p&k; puss och kram;

ql; kul;

sl; småler;

tebax; tillbaka;

3vligt; trevligt;

å; och;

Källa: Hashemi, Hård af Segerstad, Göteborgs univ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.