Studien omfattar 470 män över 65 års ålder, och inleddes 1985. Efter 15 år hade 314 dött, 152 av dem i hjärt- och kärlsjukdomar. När faktorer som mat-, rök- och alkoholvanor sorterats bort fann man att choklad kan vara nyttigt.
De positiva effekterna kommer främst från chokladprodukter med hög kakao- halt och låg halt av mättade fetter, enligt forskarna bakom studien.
-Eftersom choklad innehåller flera olika antioxidanter ser det ut att kunna skydda även mot andra sjukdomar men det behöver bekräftas i nya studier, säger forskaren Brian Buijsse vid National Institute of Health and Environment i Bilthoven i Holland.
Mer choklad – bättre skydd
De män vars chokladkonsumtion låg i topp var de som såg ut att ha det bästa skyddet, framförällt mot dödsfall orsakade av hjärt- kärlsjukdomar men också mot för tidig död av andra orsaker.
Den nederländska studien visade att den rena chokladen bland annat sänker blodtrycket. Men forskarna tror inte att det är avgörande för den minskade dödligheten i hjärtsjukdomar utan tror mer på antioxidanterna.