Christer Björkman, general för Melodifestivalen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Christer Björkman om partiledarnas lineup

Uppdaterad
Publicerad

Turordningen i partiledarutfrågningen inför valet lottas traditionsenligt ut. I Melodifestivalen är ordningen tvärtemot ett väldigt genomtänkt format. SVT:s egen Melodifestivalgeneral Christer Björkman går igenom för- och nackdelarna med att vara först, och sist, ut.

Partiledarutfrågningen 2018 inleds den 16 augusti av Kristdemokratledaren Ebba Busch Thor, som får ett perfekt utgångsläge för att sätta prägel på vilka frågor som ska lyftas.

– Det finns många fördelar med att vara först och det är ju att alla har friska, fräscha öron och man kan hamra in ett mantra och sätta ton.

– När det gäller Melodifestivalen handlar det om att få tittarna engagerade och få dem att vilja sitta kvar, vilket här kan jämföras med att om man kommer med något slagkraftigt kan man ta täten och slå knock på konkurrenterna.

Drömläge för den skickliga debattören

Men att vara sist är också en vinst – om man är en skicklig debattör, menar Christer Björkman.

– Det är lika bra eftersom man vet precis vad de andra har sagt. Utifrån det kan man välja vad man vill förstärka och förtydliga.

– Är man en skicklig debattör är det verkligen jackpot. För vår del vet vi ju hur det scenariot ser ut – vi väljer ett bidrag som kan uppfylla allt det där och binda ihop programmet. Man håller på en godbit för att tittaren ska sitta kvar.

Om Jimmie Åkesson lägger orden rätt i mun verkar han alltså ha dragit en vinstlott. Faran med att vara sist är om man inte lyckas vända tidigare argument till sin fördel.

– Är man tvåa på bollen och inte gör det lika bra blir det motsatt effekt.

Moderaterna har slagläge

När det kommer till partiledarna däremellan handlar det främst om att vara tydlig. Ju närmare mitten, desto svårare att profilera sig.

– Den som ligger näst sist har dock slagläge. De kan sno åt sig mycket av kraften från den sista positionen om de är smarta, säger Christer Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.