Christina Schollin om Astravaccinet: ”Tur att vi hann få det”

Publicerad

Att Astra Zenecas vaccin pausats på grund av oro för biverkningar väcker många frågor bland dem som redan fått sprutan. Tv-profilerna Christina Schollin och Hans Wahlgren vaccinerades precis innan stoppet, men trots det känner de ingen oro.

– Vi tänkte att det är tur att vi hann få det innan det stoppades, säger Schollin i Morgonstudion.

Paret säger att de inte känt av några biverkningar alls, men att de gärna skulle vilja veta när eventuella biverkningar kan dyka upp.

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, ser positivt på att många hann ta vaccinet innan pausen. Fördelarna är större än riskerna, menar han, eftersom engelska studier visat att en dos räcker för ett starkt grundskydd.

– Nu vet vi inte om det här är en biverkning eller inte, det vi talat om den senaste tiden, men där är risken kanske en på en miljon. Risken att hamna på sjukhus i covid-19 är kanske 1 på 500, 1 på 1 000, säger han i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.