Ylva Johansson (S) och Hillevi Engström (M) Foto: SVT

”Fas 3 är en återvändsgränd”

Publicerad

”Det är en arbetsmarknadspolitik som har havererat”, sa Ylva Johansson (S) i debatten med Hillevi Engström (M) i SVT:s Aktuellt.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) och Ylva Johansson (S), vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, möttes i en debatt i tisdagskvällens Aktuellt med anledning av SVT:s granskning av Fas 3.

Flera av de företag som sysselsätter många arbetslösa i Fas 3 har gjort miljonvinster det gångna året.

-Jag tycker att det är stötande och det är en bild av en arbetsmarknadspolitik som har havererat. Människor lämnas i Fas 3 istället för att få ett riktigt arbete, trots att vi har många företag som ropar efter arbetskraft i dag, sa Ylva Johansson i debatten.

-Det har inte varit meningen med Fas 3. Min största utmaning är att folk ska få en meningsfull aktivitet och hålla sig nära arbetsmarknaden. För fem-sex år sedan blev istället 140 personer varje dag förtidspensionerade. Därför behövs en aktivitet som gör att man närmar sig arbetsmarknaden, svarade Hillevi Engström.

Ska det vara omöjligt att tjäna miljoner på Fas 3 på det sätt som företagen gör?

-Det borde vara omöjligt att lämna folk i den återvändsgränd som Fas 3 är, sa Ylva Johansson. Den stora skandalen är att människor som vill arbeta inte får det, och att arbetsförmedlingen skickar tillbaka pengarna till regeringen.

Samtidigt upplever många Fas 3 som en förvaring, en avstjälpningsplats?

-Det är klart att det är tråkigt när det inte finns tillräckligt många arbetsgivare som vill anställa långtidsarbetslösa, sa Hillevi Engström. Vi kan ändå se att 500 personer varje månad lämnar Fas 3 för att gå till ett arbete.

Är det inte bättre med Fas 3 än att bli långtidssjukskriven?

-Det är ju inte så valet ser ut, sa Ylva Johansson. Resultatet efter sex år med den nuvarande regeringens politik är att arbetslösheten är högre och att det antal personer som är långtidsarbetslösa i mer än två år har ökat med 150 procent. Fas 3 är i dag Sveriges största arbetsgivare. Den här regeringen har satt folk på en väntelista.

-Det stämmer inte, kontrade Hillevi Engström. Sedan regeringsskiftet 2006 är fler än 200.000 fler personer sysselsatta och utanförskapet har minskat.

-Det är inte sant, svarade Ylva Johansson. Vi är fler människor i Sverige nu och andelen sysselsatta har minskat. Fas 3 är en återvändsgränd som inte anpassar människor till arbetsmarknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Fas 3

Mer i ämnet