Claes Elfsberg och kronprinsessan. Foto: SVT

Claes Elfsberg återvände till SVT-scenen för att berätta om unika mötet med kronprinsessan

Uppdaterad
Publicerad

Rapport miste sin mister Rapport. Men nu är Claes Elfsberg tillbaka på SVT:s scen för att berätta om det unika mötet med kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Och på scenen i Almedalen kom ytterligare en bomb: En Rapport-comeback väntar i höst för den pensionerade journalistikonen.

Det är sällan som kronprinsessan ger några intervjuer, än mer ovanligt är det att Victoria och prins Daniel ger några tillfällen att faktiskt komma dem in på bara skinnet. Så när SVT Nyheters mångåriga profil Claes Elfsberg fick chansen så tog han den direkt.

– Hon ger få större intervjuer, men jag fick fråga vad jag ville och hon var förvånansvärt öppen, säger Claes Elfsberg till SVT Nyheter.

Claes Elfsberg på SVT:s scen i Almedalen. Foto: SVT

Fick inte säga du

Och det var ett ovanligt intimt möte med familjen, där Elfsberg fick en chans att komma riktigt nära.

– Hon berättade att hon drabbades av prestationsångest och ätstörningar, men att hon hade tur som fick både familjens stöd och professionell hjälp, säger han.

LÄS MER: Kronprinsessan: ”Ätstörningarna är bakom mig men ångesten finns kvar”

Men det fanns också ämnen som förvånade även ett erfaret SVT-ankare. Frågan om han kunde du:a kronprinsessan fick han ett blankt nej på.

– Kungligheter är väldigt noga med tilltal. Man måste säga ”Ers kungliga höghet”. Jag försökte övertala henne att gå med på ”du” men det ville hon inte. Min personliga åsikt är att det blir lite styltigt, säger han.

LÄS MER: Prins Daniel rörd till tårar: ”Hon är en otrolig person”

Kronprinsessan vill att respekten för ämbetet ska bibehållas, enligt Elfsberg, och vill därför inte bli tilltalad ”du”.

”Jag skulle gärna hänga med dem”

Claes Elfsberg poängterar att det var en mycket angenäm intervjusituation.

– Det som slår en mest är att det är en väldigt trevlig familj. Två utomordentligt trevliga människor. Jag skulle gärna hänga med dem. I samma ögonblick som man hälsar på kronprinsessan känns det som man har känt henne i evigheter. Vi är dödspolare!

I slutet av intervjun på SVT:s scen avslöjade också Elfsberg att han till hösten kommer att göra inhopp igen som programledare för Rapport.

När sänds dokumentären?

Intervjun med Kronprinsessan Victoria sänds i SVT1 den 14 juli klockan 20.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.