Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kika in hemma hos Clas Svahn där mystiska fynd och mappar med tidigare hemligstämplade rapporter står i hyllrader. Foto: Helin Pakdemir/SVT

Ufo-forskaren: ”Många hoppas på upprättelse”

Uppdaterad
Publicerad

Ufo-entusiaster världen över väntar med spänning på den amerikanska rapport som skulle kunna förändra hur vi ser på fenomenen för gott. Så även ufo-forskaren Clas Svahn, som lagt decennier på att försöka förstå vad som syns på himlen.

– Många hoppas på upprättelse, säger han.

Clas Svahn är journalist på Dagens Nyheter men också vice ordförande för den ideella organisationen Ufo-Sverige, som tar in och utreder anmälningar om ufon. Den uppgiften låg tidigare på Försvarsmakten, men med tiden har myndigheternas intresse för fenomenet svalnat, säger han.

Samma tendenser syntes tidigare även i USA, men efter att det amerikanska försvaret publicerat de omtalade klipp som lett fram till myndigheternas kommande rapport har något hänt.

– Nu skrattar väldigt få åt det här fenomenet. Politiker har inte kunnat ducka för den här frågan längre, för allmänheten har blivit så intresserad att de tvingas att ta ställning, säger Svahn.

– Jag har aldrig varit övertygad om att det ska vara något speciellt fenomen bakom det. Jag har velat veta och inte velat tro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Clas Svahn har själv sett ett mystiskt fenomen i sin egen trädgård. Hör honom berätta i spelaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer