E171 finns i ett 20-tal produkter i Cloettas sortiment av lösgodis och natursnacks, enligt godisjätten. Foto: Johan Nilsson/TT

Godisjätten fasar ut färgämne efter förbud – finns i ett 20-tal sorter

Uppdaterad
Publicerad

EU:s förbud mot färgämnet E171 tvingar livsmedelsjättarna att ställa om. Inom sex månader kommer bland annat Cloetta behöva ändra receptet för ett 20-tal godissorter som idag säljs i svenska butiker. Samtidigt kommer läkemedel som innehåller tillsatsen att få säljas som vanligt.

EU-beslutet bygger på en ny bedömning av tillsatsen som den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA) gjorde i maj förra året. Myndigheten kunde då inte utesluta att ämnet kan orsaka skador på kromosomer och orsaka mutationer.

Tillsatsen, som också går under namnet titandioxid, var tidigare godkänd av EU och används idag som vitt färgämne i en lång rad produkter. Däribland läsk, glass, tuggummi och godis. Tillverkarna av dessa produkter får fram till den 7 augusti på sig att fasa ut tillsatsen innan förbudet träder i kraft. Produkter som då redan finns på marknaden får då fortfarande säljas fram till sista förbrukningsdatum.

Försvinner från godishyllan

Cloetta, som äger varumärket Candyking, uppger att E171 i dagsläget finns i ett 20-tal produkter i företagets sortiment av lösgodis och natursnacks. Bland dem finns sorter som sura vattenmelonstänger och så kallade ”lakritskritor”.

Cloetta har avböjt intervju, men företagets kommunikationschef Gith Angelfalk skriver i ett mejl till SVT att ämnet kommer fasas ut från sortimentet de kommande månaderna, och att arbetet redan påbörjats.

”I de flesta fall kommer titandioxiden att tas bort utan att ersättas av något annat. Att ta bort titandioxid påverkar inte produktens smak, konsistens eller kvalitet. När det gäller produkternas utseende försöker vi att optimera detta så gott vi kan”, skriver Angelfalk.

Läkemedel undantas

Förutom i godishyllan används titandioxid också som färgämne i läkemedel, där det till exempel förekommer i rad tabletter. EU-beslutet gäller dock inte dessa, utan enbart produkter som klassas som livsmedel.

Ett stopp även för läkemedel skulle kunna leda till brist på vissa produkter, vilket i sin tur kan få negativa effekter för människors hälsa, skriver EU-kommissionen på sin hemsida. Användningen i läkemedel ska dock utvärderas på nytt inom tre år.

”Det här sänder en signal till läkemedelsindustrin om att de måste påskynda utvecklingen av alternativ till titandioxid i både nya och befintliga produkter”, skriver kommissionen.

SVT har sökt Läkemedelsverket om användningen av ämnet i läkemedel på den svenska marknaden. Myndigheten har inte haft möjlighet att medverka.

Här nedan ser du ett klipp om det det svenska fenomenet ”lördagsgodis”:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.