”Det är inga förvånade resultat”, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket. Foto: pressbild/TT

Ny genomgång visar: Så dåligt är socker

Uppdaterad
Publicerad

Det är ingen nyhet att för mycket socker inte är bra för kroppen. Nu ger en omfattande genomgång av forskningsläget ytterligare stöd för att hålla intaget så lågt som möjligt.

– Ju mer socker desto sämre är det, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket.

Tillsatt socker och sockersötade drycker ökar risken för bland annat fetma, typ 2-diabetes och karies. Det visar en ny vetenskaplig genomgång från den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa.

– Vi har länge vetat om att socker inte är bra men nu kommer mer vetenskapligt stöd för detta, säger Anna Karin Lindroos.

Ju mer tillsatt socker, desto större risk är det att drabbas, visar genomgången.

– Det är inga förvånade resultat. Att socker är kopplat till ökad risk för sjukdomar känner vi till. Men resultaten gör att vi ser det ännu tydligare och styrker våra belägg.

Svårt att sätta en gräns

Tillsatt socker är det raffinerade sockret som tillsätts i maten för att göra den söt. Det kan också vara till exempel en tesked strösocker i kaffet.

–  Egentligen är det inte det tillsatta sockret i maten som är oroande, även om det kan finnas mycket socker i till exempel flingor. Men det mesta sockret som vi äter finns i läsk, kakor och godis med mera som är uppenbart sött, säger Anna Karin Lindroos.

Men hur mycket socker ska man då begränsa sig till? Enligt genomgången är det svårt att svara på. Efsa bedömer att det inte går att sätta en övre gräns för hur mycket tillsatt socker man kan äta utan risk för negativa hälsoeffekter. Svaret är i stället att konsumtionen bör vara så låg som möjligt.

– Socker är ju en del av allt vi äter. Man bör äta det med omsorg. Det är bättre att välja det vid enstaka tillfällen och till exempel låta bli till vardags. Det vetenskapligt säkraste sambanden ses för läsk.

Anna Karin Lindroos tipsar om att titta efter det gröna nyckelhålet på förpackningar för bröd och flingor.

– Det markerar att produkten inte innehåller för mycket socker, säger hon.

Livsmedelsverkets råd uppdateras

Efsas resultat kommer att ingå som ett av flera underlag i ändringar av de nordiska näringsrekommendationerna som pågår just nu. Där deltar Livsmedelsverket tillsammans med forskare och myndigheter i de andra nordiska länderna.

– De nordiska näringsrekommendationerna kommer under 2022 och då kommer vi att se över våra kostråd, säger Anna Karin Lindroos.

Efsa vetenskapliga genomgång

En systematisk genomgång av över 30 000 publikationer som undersökt vilka effekter på hälsan som socker har.

Genomgången har gjorts efter önskemål från Sverige och de övriga nordiska länderna.

Ett av önskemålen var att Efsa skulle ta fram en övre gräns för hur mycket tillsatt socker man kan äta innan det blir ohälsosamt.

Efsas genomgång kommer att ingå som ett av flera underlag i revideringen av de nordiska näringsrekommendationerna som pågår just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.