Comhem/Boxer och Discovery Networks lyckades inte komma överens om ett nytt distributionsavtal vilket gjorde att flera kanaler försvann för miljoner tittare. Foto: TT

VM-kvalmatchen ska visas gratis

Uppdaterad
Publicerad

Avtalskonflikten mellan Com hem och Discovery Networks Sweden är fortfarande inte löst. För att tillgängliggöra Sveriges VM-kvalmatch mot Vitryssland i morgon, söndag, beslutar nu Discovery att visa matchen via andra digitala plattformer – gratis.

Förhandlingarna mellan de två parterna har inte resulterat i någon lösning – tvärtom har 4,5 miljoner tv-tittare fått flera kanaler nedsläckta som en konsekvens av avtalskonflikten mellan Com hem/Boxer och Discovery Networks Sweden.

I väntan på en eventuell förhandlingsuppgörelse ska VM-kvalmatchen mot Vitryssland finnas tillgänglig att se gratis på Discoverys plattform Dplay och via ett endagserbjudande från Eurosport Player. I ett samarbete med Aftonbladet kommer matchen även att visas via tidningens digitala tv-plattform.

TV-bråket

– Vi vill säkerställa att svenska folket kan se sitt land VM-kvala mot Vitryssland i morgon, säger Dan Panas, presschef vid Discovery Networks Sweden.

LÄS MER: Miljonpublik blir utan Kanal 5

Parterna inte överens

Förhandlingarna drar ut på tiden men samtidigt uttrycker båda parter att de vill komma fram till en lösning så snart som möjligt.

– Vi har presenterat ett nytt förslag i dag och vi väntar på svar. Vi vill verkligen ha ett avtal, säger Dan Panas.

Com hem / Boxer å sin sida säger att de tagit emot förslaget och återkommer så fort de kan.

– Vi fortsätter att förhandla och hoppas att lösa det här så fort som möjligt, säger Fredrik Hallstan, presschef vid Com hem.

LÄS MER: Stor ilska efter miljonnedsläckningen

Pengar roten till konflikten

Att konflikten kring det nya distributionsavtalet bottnar i en fråga om pengar är tydligt. Men varken Discovery Networks eller Com hem/Boxer vill inte gå in på vad det handlar om för summor.

– Com hem/ Boxer säger att de vill ha mer av vårt innehåll och ha mer rättigheter men betala mindre. Det vi ber om för ökade rättigheter och innehåll motsvarar ungefär värdet på en enklare kopp kaffe per kund och år.

Com hems presschef Fredrik Hallstan menar å sin sida att Discovery i ett nytt avtal vill ha betalt för innehåll som färre tittar på.

– De vill ha mer betalt för innehåll som färre tittar på. Det rör sig om mycket pengar, hade det här varit småpengar hade den här situationen naturligtvis inte uppstått, säger Fredrik Hallstan.

LÄS MER: VD:ns utspel: Visa VM-kvalet trots konflikten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV-bråket

Mer i ämnet