Foto: TT

Conversesjukan ger unga hälsmärtor

Uppdaterad
Publicerad

Barn mellan nio och femton år är extra känsliga för dåligt uppbyggda skor och får därför ofta ont i foten om sulorna är för tunna. Lösningen är bättre skor eller speciella ilägg.

Det kallas conversesjukan efter det populära skomärket som lockar många unga, men problemen uppstår vid användning av alla sorters skor med tunna sulor. Ballerinaskor och flip-flops kan också ge smärtor, framförallt i hälarna.

Störst problem för unga

Sofia Nilsson är sjukgymnast och ortopedtekniker och förklarade i SVT:s morgonsoffa varför bekymren är särskilt stora just bland unga:

– De flesta faller in i pronation med foten som det kallas, både i hälsenan och i mellanfoten.  Alla barn föds också plattfotade, så det som blir problemet med de platta skorna är att de går att vrida i längsled. När man sätter i foten så behöver man istället lite extra stöd, säger hon.

Stabilare sko eller sula?

Det säkraste sättet att undvika hälsmärtor under de känsliga åren är förstås att välja en mer stabilt uppbyggd sko. Men för den som ändå vill ha mjukare och böjligare skor, kan andra lösningar också fungera:

– Ja, det här är en ålder mellan nio och femton år, när man har som mest problem med hälarna. Då kan man tillverka ortopediska fotbäddar och lägga i skorna om man nu vill ha en sko med en tunn sula, säger Sofia Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer