Coop och Lidl sämst på palmolja

Uppdaterad
Publicerad

Lidl och Coop får bottenbetyg av Världsnaturfonden (WWF) för sin hantering av palmolja från Sydostasien.

De har, enligt WWF, gjort alltför lite för att förhindra att palmoljan kommer från marker där regnskog skövlats.

Bedömningen ingår i en granskning av 132 företag från Europa, Japan och Australien. Företagen har betygsatts efter hur de arbetar för att palmoljan som importeras kommer från hållbara palmplantager, det vill säga inte från mark avskogad efter 2005.

För att nå det målet har WWF numera ett certifieringssystem kallat RSPO. Företag som går med förbinder sig att på sikt bara importera hållbart producerad olja.

Topp och botten

I granskningen får företag som Aarhus Karlshamn, Ica, Axfood, Ikea och Findus Bodyshop grönt ljus. Lidl däremot, får absolut bottenbetyg, medan Coop bara är marginellt bättre.

-Mer än hälften av företagen har inte gjort någonting för att bli bättre, säger Lena Tham på WWF.

Mikael Robertsson, miljöchef på Coop, protesterar mot det dåliga betyget som han anser är orättvist.

– i är inte med i RSPO. Men det viktigaste är väl inte om man är medlem eller ej, utan hur man agerar. Vi ställer hårda krav på producenterna att vi bara vill ha certifierad palmolja, säger han.

Enorm förödelse

Oljepalmsodlingar är den enskilt starkaste orsaken till regnskogsskövlingen i Malaysia och Indonesien. Plantagerna täcker 10-12 miljoner hektar i länderna, och ökar med 500.000 hektar per år.

-Odlingarna är ett oerhört stort hot mot den biologiska mångfalden. Oljepalmsplantagerna är totalt omformande. Allting av den ursprungliga faunan och floran försvinner, säger Olle Forshed, tropikskogsansvarig på WWF.

EU är den fjärde största konsumenten av palmolja i världen med en import på 5,4 miljoner ton per år. Oljan finns i en lång rad produkter som margarin, matolja, glass, kex, choklad och kosmetika.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.