Se Henrik Vinge (SD) berätta om vändpunkten. Foto: Per Nilsson/SVT

Coronakrisen kan bli vändpunkt för SD

Uppdaterad
Publicerad

SD:s opinionssiffror minskar – men deras närvaro ökar i de inrikespolitiska samtalen.

– Tidigare är det flera partier som inte har velat tala med oss. Nu har vi diskussioner med i stort sett alla, säger Henrik Vinge (SD), partiets gruppledare i riksdagen.

Samtidigt som Sverigedemokraterna har tappat stöd i opinionen under coronakrisen har partiet fått en ökad tyngd i det inrikespolitiska samtalet. För partiet ser man en vändpunkt där Sverigedemokraterna kommer att få större inflytande framöver. 

– Jag märker att det är en tydlig förskjutning. Tidigare är det flera partier som inte har velat tala med oss. Nu har vi diskussioner med i stort sett alla partier, både om praktiska frågor framför allt, men med en hel del andra partier även om sakpolitiska frågor, säger Henrik Vinge (SD), som är partiets gruppledare i riksdagen.

Bland annat pekar man på att SD har bjudits in till de veckomöten som statsministern har haft med alla partiledare om pandemin. Dessutom har partiet spelat en aktiv roll och gjort gemensam sak med andra partier när det gäller att pressa regeringen till olika typer av åtgärder under krisen.

Tappar stöd i opinionen

Samtidigt har SD tappat i opinionsstöd, men detta tror man inom partiet är en tillfällig nedgång. Viktigare är den förändring som har skett och som innebär att man kommit in i den politiska värmen på ett sätt de aldrig gjort förut. 

– Jag tror att det är oerhört viktigt för oss att ta steg i den här riktningen. Vår chans att ta nästa steg som parti är att få inflytande på riktigt och påverka, så jag är väldigt glad över den här utvecklingen.

”En normaliseringsprocess av SD”

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson är en av de bedömare som har noterat att SD har fått ett större inflytande inom det inrikespolitiska samtalet:

– Det har länge pågått en successiv normaliseringsprocess av SD, men det som nu sker under pandemin kan vara det som slutgiltigt gör partiet till ett bland andra. Och det kan få stor betydelse. Relationen till SD har varit en av de största frågorna inom svensk politik de senaste åren och avgjorde den senaste regeringsbildningen.

– Skulle SD förlora sin politiska sprängkraft så blir det svårare för exempelvis Liberalerna och Centerpartiet att med hänvisning till SD stödja en socialdemokratisk regering, säger Mats Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.