Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare, SVT Riksnyheter. Foto: Stina Stjernkvist/ SVT

Coronakrisen och bevakning i hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen är en exceptionell situation. Som alltid vid större nyheter är behovet av information och journalistik stort och det mönster som vi sett sedan tidigare upprepar sig – SVT Nyheters utbud blir en väsentlig del av människors nyhetskonsumtion.

På det stora hela har SVT Nyheter fått ovanligt mycket beröm från publiken som bland annat uppskattat den snabba och sakliga uppdateringen online, det raka rapporterandet i Rapport, fördjupningarna i Aktuellt och att kunna följa presskonferenser och större nyhetshändelser direkt i tv eller online.  

Men publiken har inte enbart haft beröm.  De senaste dagarna har flera tittare hört av sig med kritik mot att allt för mycket av SVT Nyheters riksutbud handlar om Stockholm. Det här är synpunkter som framkommer då och då och SVT Nyheter har en stark vilja att spegla hela Sverige.   

Nyhetsbloggen

Fredrik skriver så här i ett mejl:

Tycker att ni är ”farligt” ute när ni nästan enbart fokuserar på smittspridningen i Stockholm. Det kan ge helt fel signaler till övriga landet när där smittspridningen inte ligger i samma fas. Ni borde göra en mer geografisk indelad rapportering om ni skall fortsätta att kallas riksnyheter.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter:

Tack för det påpekandet, Fredrik. Jag delar din uppfattning att hela Sverige ska synas i våra riksnyheter. Det dilemma vi har är att Stockholm tillsammans med exempelvis Sörmland är de hittills värst drabbade regionerna. Forskare och experter tittar på utvecklingen i dessa områden för att också kunna förutse hur coronavirusets framfart kommer att drabba fler andra delar av Sverige. 

Med det sagt har vi verkligen tagit kritiken om att skildra hela Sverige på allvar. Om du till exempel tittar på Aktuellt den 21 april så hoppas jag att du ser en tydlig ambition där situationen i bland annat Västerbotten var i fokus.  

Mats ställer följande fråga:

Hur blir det i övriga Sverige? Där bor ca 80 % av Sveriges innevånare. Med den fördröjning av spridningen ut i Sverige på ett par veckor kommer flockimmuniteten att ske månader senare i övriga landet. När kan ni belysa detta faktum? 

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter:  

Mycket bra fråga som vi på olika sätt behöver belysa. Delvis är det av just detta skäl som Stockholms-området är intressant, vilka slutsatser kan dras för andra delar? Men vi ska anstränga oss mer för att hitta rimliga analyser hos trovärdiga experter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet