– Regeringen har under det här året gett mer i statsbidrag än vi någonsin gjort, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP). Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pandemin gör situationen för butikshandlare mer akut

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen har accelererat den butiksdöd som sedan flera år drabbat Sveriges stadskärnor. Köpmannaföreningar i nio städer begär nu ekonomisk hjälp från regeringen – som menar att situationen bygger på tidigare misstag från kommunerna.

– Vi borde ha motverkat det här med externa köpcentra, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Köplador och näthandel har i flera år pressat butikerna i städernas centrala delar. Coronapandemin har gjort läget ännu mer akut.

– Jag tror inte det är någon kommun den här storleken som inte drabbas av detta, just inom handeln, säger Greger Andersson, fastighetsägare för en galleria i Ronneby, i SVT Agenda.

Inför julhandeln växer oron. Bland annat begär köpmannaföreningar i nio städer nu ekonomisk hjälp från regeringen.

– Regeringen har under det här året gett mer i statsbidrag än vi någonsin gjort, med stor marginal. Sen har vi direkta stöd också till kommunerna för att skapa mer levande innerstäder, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund och fortsätter:

– Som jag ser de tär det ett misstag i planeringen att man låtit det gå dit. Vi borde ha motverkat det här med externa köpcentra och uppmuntrat innerstadshandeln.

Se hela reportaget och intervjun med Per Bolund i Agenda klockan 21.15 på söndagskvällen i SVT2 och på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.