Polisens prognos: Upp till hälften av landets poliser kan bli sjukskrivna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en vecka har polisen upprättat en nationell särskild händelse på grund av pandemin. Enligt en hemlig pandemiplan, för händelser som coronasmittan, planerar polisen nu vad som ska prioriteras.

– Upp emot halva polisstyrkan kan komma att vara sjukskriven eller borta från arbetet, enligt vår plan, säger den nationella kommenderingschefen Per Engström till SVT Nyheter.

Polisen har totalt 30 000 anställda. Än så länge finns bara rapporter om ett fåtal medarbetare som är frånvarande på grund av viruset men enligt planeringen kan det bli som värst i början av sommaren. Och det kommer att innebära hårda prioriteringar.

– Vi måste fokusera på vår kärnverksamhet vilket är ordning och säkerhet. Vi kommer alltid att skicka poliser till akuta situationer och vid nödsituationer, säger Per Engström till SVT Nyheter.

Coronapandemin

Den svenska polisen är bra utrustade, enligt Per Engström. Alla poliser i yttre tjänst har en skyddsmask 90 vilken även försvarsmakten använder. Skyddsmaskerna kommer bara att användas i situationer där man tror att någon kan vara smittad.

Hårda prioriteringar

Vilka prioriteringar som måste göras på sikt är nu på planeringsstadiet. Polisen räknar med att mellan 20 och 50 procent av polisstyrkan kan bli sjuka, som mest alltså varannan polis.

– Det finns absolut risker om många poliser blir sjukskrivna samtidigt. Vi kan till exempel tvingas prioritera vissa utredningar före andra. Men där finns även ett geografiskt inslag kring olika belastningar, säger Per Engström till SVT Nyheter.

Det kan bli omplaceringar. En bedrägeriutredare kan till exempel få patrulltjänst. En annan kan bli placerad på annan ort.

– Det är inte aktuellt i dagsläget men vi håller på med ett omställningsarbete. Att utbilda personal och att skaffa utrustning så man kan byta uppgifter.

Sekretess på planen

SVT Nyheter har begärt att få ta del av polisens pandemiplan, men den bedömdes som hemlig och belades med sekretess.

Vilka prioriteringar måste ni göra i det värsta scenariot? Ska man sluta med trafikbevakning till exempel?

– Det kommer att ske prioriteringar inom alla områden. Vi ska försöka behålla våra specialistfunktioner men det blir prioriteringar även där. Det är för tidigt att svara på i dagsläget, säger Per Engström till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet