Sju procent av de testade på förlossningen vid Karolinska sjukhuset bar på covid-19. Foto: SVT

Sjukhuset coronatestar alla gravida på förlossningen – sju procent smittade

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm coronatestar alla gravida kvinnor som läggs in på förlossningen. Hittills har cirka sju procent testat positivt.

– Det handlar om att skydda dem som vi behöver mest just nu: nämligen narkosläkare och narkossköterskor. När du läggs in på en förlossningsavdelning finns risk att du hamnar på ett operationsbord, därför har vi valt att testa alla, säger Karin Pettersson, överläkare och sektionschef för förlossningsvården på Karolinska.

320 gravida kvinnor har testats för covid-19 på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge de senaste två veckorna. 23 av dessa, ungefär sju procent, visade sig vara smittade.

Även nyfödda smittade

Men om mamman är smittad betyder det inte att barnet separeras från henne efter förlossningen.

– Även om det är en ganska stor risk att barnet blir smittat verkar det inte ge någon allvarlig sjukdom hos barnet. De flesta kommer inte att märka av att de blivit smittade. Därför har vi bedömt att anknytningen och amningen som hör till den första tiden är så viktig och vi ser inga skäl att separera mor och barn, säger Karin Pettersson.

Har något av barnen testat positivt?

– Av de 23 kvinnorna har det bara varit ett fåtal barn som testats positivt. Ingen av de barnen har visat tecken på någon dålig effekt, de har haft viruset men inte några symptom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.