Trycket på vården väntas öka de kommande veckorna, när fler smittas med luftvägssjukdomar som covid-19. Arkivbild. Foto: TT

Covidfallen fortsätter att öka: ”Extremt”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet covid-fall ökat med 45 procent och flera av landets sjukhus har gått upp i stabsläge, rapporterar Sveriges Radio. I Region Kronoberg beskrivs läget som extremt med omfattande överbeläggningar och hög sjukfrånvaro.

Antalet inlagda patienter med covid-19 på landets sjukhus har ökat med 27 procent till 1 700, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

På flera sjukhus är situationen redan nu ansträngd, och smittspridningen av covid och andra luftvägsinfektioner befaras fortsätta att öka de kommande veckorna.

Enligt Folkhälsomyndigheten rapporterades förra veckan 9 766 fall av covid-19 i Sverige, en ökning med 45 procent jämfört med föregående vecka.

Stabsläge: “Extremt”

Situationen på landets sjukhus är redan svår på flera håll i landet. På torsdagen stoppades alla planerade operationer i Region Kronoberg fram till och med måndag. Läget beskrivs som extremt, med omfattande överbeläggningar och hög sjukfrånvaro.

På luciadagen meddelade Södersjukhuset i Stockholm att man gått upp i stabsläge och hade en ”mycket ansträngd vårdsituation” till följd av den ökade smittspridningen. Förra veckan fattade Akademiska i Uppsala samma beslut.

”Restriktioner har ingen effekt längre”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.