• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilverkstad i Sörby. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det finns jättemycket förfalskat vaccin runt om i världen, säger Richard Bergström, vaccinsamordnare. Foto: SVT/TT

Vaccinsamordnaren: Vaccin mot covid-19 går inte att köpa som privatperson i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Covidvaccin går inte att köpa i Sverige – i alla fall inte på laglig väg. Den som blir erbjuden att betala för vaccinet bör vara skeptisk, menar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Då är det något fuffens, säger han till SVT Nyheter.

Två vaccin mot covid-19 är just nu godkända i Sverige och EU: Pfizer/Biontech och Moderna. Inga andra vaccin är tillåtna att ge till patienter i Sverige.

De covidvaccin som finns i Sverige i dag är inköpta av staten via EU. De ges till befolkningen enligt en prioritering som Folkhälsomyndigheten gjort. Det är bara regionerna och de som verkar på uppdrag av regionerna som får ge vaccinet – där ingår bland annat privata vårdcentraler.

Enligt Läkemedelsverket är det utanför de avtal som finns att ta in ett covidvaccin till Sverige på annat sätt än via Folkhälsomyndigheten.

– Covidvaccinerna ska i nuläget inte finnas hos andra än hos vårdgivare inom regioner och följa prioriteringsordningen, säger Virve Reiman-Suijkerbuijk, enhetschef för inspektionsenheten på Läkemedelsverket.

Säljs inte till företag

Det är bara stater som i nuläget får köpa covidvaccin av läkemedelsbolagen.

– Det gäller i alla fall i Europa men jag har inte hört talas om att det sker någon annanstans i världen, säger Richard Bergström, svensk vaccinsamordnare.

Pfizer Sverige bekräftar detta för SVT Nyheter.

”Under pandemifasen är Pfizer/Biontechs vaccin öronmärkt för länder som slutit avtal”, skriver Ulrika Goossens, kommunikationschef, i mejl.

”Då är det något fuffens”

Om någon i Sverige blir erbjuden att köpa covidvaccin är det enligt vaccinsamordnaren ”något fuffens”. De två vaccin som just nu är godkända får enbart köpas och distribueras av staten och regionerna – de är även kostnadsfria för svenskarna.

– Tar någon betalt är de antaligen stulna eller i värsta fall förfalskade. Det finns jättemycket förfalskat vaccin runt om i världen, säger Richard Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer